„Nopţi în grădinile Spaniei” cu un pianist român stabilit de peste 20 de ani în Canada

0
58

Dan Atanasiu Gian Luigi ZampieriUn nou concert din cadrul „Friendship Season” are loc astă-seară, ora 19.00, la Filarmonica „Oltenia”. Susţinut de Orchestra Simfonică a instituţiei, condusă de dirijorul Gian Luigi Zampieri (Italia), evenimentul îl aduce la Craiova pe solistul pianist Dan Atanasiu (Canada). În program: Uvertura „Manfred”, op. 115 de Robert Schumann, „Nopţi în grădinile Spaniei” pentru pian şi orchestră, G. 49 de Manuel de Falla, Uvertura tragică, op. 81 şi Variaţiuni pe o temă de Haydn, op. 56a de Johannes Brahms. Biletele costă 30 lei, 20 lei (pensionari) şi 15 lei (elevi şi studenţi).

Gian Luigi Zampieri (n. 1965, Roma) este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând in 1988 Diploma de onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. La vârsta de 15 de ani a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Zampieri a condus prestigioase orchestre din România, precum şi din străinătate.

De la mijlocul anilor ’80, s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla şi este considerat de critică drept unul dintre experţii de seamă pe scenele internaţionale: a realizat transcripţii şi orchestraţii interpretate în toată lumea. Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din Sao Carlos (Brazilia) şi dirijor al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

Dan Atanasiu s-a născut în Timişoara şi a început studiul pianului la vârsta de 5 ani. Imediat după absolvirea Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti a devenit solist concertist la Filarmonica „George Enescu”, poziţie pe care a ocupat-o până la plecarea lui în Canada, în anul 1993. Este deţinătorul a numeroase premii la importante competiţii internaţionale: „Marguerite Long” (Paris), „Frédéric Chopin” (Varşovia), „Paloma O’Shea” (Santander, Spania), „Dino Ciani” (Milano), Montreal (Canada) şi Bordeaux (Franţa). A desfăşurat o bogată carieră artistică, susţinând concerte şi recitaluri aproape în toate ţările din Europa, în America de Nord, China şi Maroc. Datorită nivelului artistic impresionant al apariţiilor sale a fost invitat la festivaluri importante.

La scurt timp după stabilirea în Canada, Dan Atanasiu a fost diagnosticat cu „distonie focală”, care i-a afectat mâna dreaptă, făcându-i imposibil să cânte o mare parte din repertoriul pianistic. Această tulburare de mişcare întâlnită în special la pianişti şi violonişti l-a determinat să-şi restrângă activitatea concertistică şi să se dedice mai mult carierei pedagogice.