“Opoziţia este acuzată că nu vrea să colaboreze, deşi ne prezentăm la discuţii”. Victor Ponta: “Sunt zece măsuri care, dacă vor fi introduse în bugetul pe 2012, noi vom vota”

1
368

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a vorbit, ieri, la Craiova, într-o conferinţă de presă, la sediul PSD Dolj, despre cele zece condiţii ale Uniunii Social Liberale pentru a vota bugetul pe anul 2012. Victor Ponta a spus încă o dată că, dacă cei de la guvernare vor accepta aceste măsuri, parlamentarii USL vor trece bugetul. Liderul social-democrat a ţinut să precizeze că ne aflăm într-o situaţie extrem de ciudată, dar specifică guvernării actuale, în care opoziţia este acuzată că nu vrea să colaboreze, deşi se prezintă la discuţii, dar nu are cu cine discuta.

Preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, a salutat prezenţa la Craiova a preşedintelui PSD, Victor Ponta, la numai o săptămână după Crin Antonescu, copreşedinte al USL. Victor Ponta a mai fost la Craiova şi în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate. De această dată, Ion Prioteasa a anunţat că USL Dolj este gata să îşi dea mâna în toate localităţile pentru a învinge în alegerile din 2012. «Suntem pregătiţi să ne dăm mâna în toate localităţile noastre într-un singur scop: să învingă USL. Trebuie să plece cei care au „portocalizat” zonele şi au adus România într-o stare gravă şi va trebui să tragem ani de zile să o aducem la normal», a declarat Ion Prioteasa.

Preşedintele PSD Dolj a fost susţinut de Victor Ponta, care a menţionat faptul că aceste vizite au drept scop pregătirea alegerilor: «Menţin ritmul de a merge în fiecare săptămână în cel puţin două judeţe. Mâine voi fi la Sibiu cu aceeaşi agendă, şi anume întâlnire cu toate structurile noastre politice din cadrul USL, nu doar cu cei de la PSD, ci şi cu cei de la PNL, pentru a discuta, pentru a vedea cum ne pregătim mai bine pentru alegeri».

“Delegaţia USL se va întâlni cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană”

Victor Ponta a profitat de moment şi a vorbit despre condiţiile pe care USL le impune pentru a vota bugetul României pe 2012. “Suntem în situaţia extrem de ciudată, dar specifică guvernării actuale în care opoziţia este acuzată că nu vrea să colaboreze, iar noi tot trimitem scrisori şi ne prezentăm la discuţii, dar nu avem cu cine. Cel mult putem discuta cu UDMR-ul sau cu minorităţile, niciodată cu cei de la putere. Sunt zece măsuri care, dacă vor fi introduse în bugetul pe 2012, noi vom vota acest buget. Delegaţia USL se va întâlni cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Singurii cu care nu reuşim niciodată să ne întâlnim, pentru că nu-i găsim, sunt primul-ministru Emil Boc şi miniştrii. Nu ştim unde sunt şi cu ce se ocupă, nu ştim pe unde umblă şi mai ales nu ştim de ce fug de un dialog pe care noi, cei din opoziţie, dorim să-l avem. Contribuţia noastră la bugetul de stat e una extrem de responsabilă”, a afirmat Victor Ponta.

Propuneri de relansare a economiei şi de aducere de  venituri suplimentare la buget

Cele zece măsuri ale USL pentru bugetul pe 2012 sunt împărţite în două capitole: cinci prin care să se creeze locuri de muncă şi să se relanseze economia (care implică cheltuieli mai mari bugetare) şi încă cinci propuneri care vor aduce venituri suplimentare la buget pentru a compensa diferenţa. Primele cinci măsuri sunt: reducerea CAS cu 5% pentru angajatori; program multianual pentru reducerea eşalonată a TVA până la 19%; introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultură, care să determine scăderea acestuia pentru produse agricole; indexarea pensiilor cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea salariului mediu pe economie, aşa cum este stipulat în legea pensiilor; menţinerea cotei de cofinanţare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene.

“În momentul de faţă, pentru că nu punem un leu din bugetul de stat suntem în situaţia de a pierde patru lei de la Uniunea Europeană”, spune Ponta. Primele măsuri sunt contrabalansate de o serie de propuneri care ar aduce încasări bugetare suplimentare: reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii; blocarea cheltuielilor de partid (suspendarea programului naţional de dezvoltare a infrastructurii gestionat de MDRT, prin care se construiesc piscine în vârf de deal şi pationoare la ţară, precum şi a altor cheltuieli similare); interdicţia folosirii Fondului de rezervă aflat la dispoziţia premierului, care nu are ca destinaţie decât situaţiile de urgenţă (catastrofe naturale) în locul alocării de fonduri pentru primarii puterii; menţinerea contribuţiilor actuale la Pilonul II de pensii; stimularea de atragere de fonduri europene, care să completeze fondurile interne şi să ajungă în economie pentru crearea de noi locuri de muncă. Guvernul negociază zilele acestea proiectul de buget pentru anul viitor cu reprezentanţii delegaţiei FMI, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale. Proiectul de buget ar fi trebuit să ajungă în Parlament pentru aprobare până la data de 15 octombrie, însă Guvernul a încălcat în mod deliberat legea pentru a obţine aprobarea instituţiilor finanţatoare.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.