Peste 250 de craioveni au alergat la Crosul Inimii

0
122

Pe o ploaie sâcâitoare şi rece, câteva sute de craioveni, de toate vârstele, au alergat, ieri, la „Crosul Inimii”, o competiţie ce şi-a propus să atragă încă o dată atenţia asupra importanței mișcării în prevenirea afecțiunilor cardiace. La final, câştigătorii au fost premiaţi, printre cei care au trecut linia de sosire numărându-se şi un alergător în vârstă de 83 de ani. „Crosul Inimii” şi „Promenada Inimilor” au fost organizate de Rotary Club Craiova, Rotary Club Probitas Craiova şi Asociația de Sprijinire a Cardiologiei din Oltenia, împreună cu partenerii lor, cu sprijinul Primăriei Craiova.

Evenimentul a început la ora 09.30, când peste 250 de persoane au venit să se înscrie la cros. Startul s-a dat la ora 10.00 pe strada „A.I. Cuza”, iar concurenţii au trecut linia de final în Piaţa „Mihai Viteazul”. În paralel cu „Crosul Inimii” – împărţit pe două categorii de vârstă, sub şi peste 18 ani – s-a desfăşurat şi „Promenada Inimilor” (plimbare), un moment la fel de aşteptat, destinat veteranilor din categoria peste 45 ani. Organizatorii i-au aşteptat pe toţi la linia de sosire, care a fost amenajată pe strada „A.I. Cuza”, la intersecţia de la Galeriile de Artă. Festivitatea de premiere a avut loc în Piaţa „Mihai Viteazul”, fiind recompensate primele trei locuri (fete şi băieţi) pe cele două categorii de vârstă, sub şi peste 18 ani.

Mişcare pentru sănătatea inimii

Crosul a fost organizat cu scopul de a informa corect populația despre bolile cardiovasculare şi, în special, despre modul în care se poate preveni apariția acestor afecțiuni. În condiţiile în care bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România. Lipsa activității fizice este una dintre cauzele principale ale incidenței mari a bolilor cardiovasculare. Demn de reținut este faptul că efortul fizic moderat reduce cu 50% riscul de a contracta un infarct de miocard și prelungește speranța de viață cu minimum cinci ani. „Crosul Inimii este un eveniment absolut special şi dorinţa noastră, a celor care lucrăm în domeniul cardiologiei, este ca nimeni să nu fie bolnav de inimă din cei prezenţi aici sau din familiile noastre. Astfel de evenimente au scopul de a ne aminti că avem o inimă care bate cu regularitate în pieptul nostru, care ne servește credincioasă, pe care trebuie să o respectăm”, a precizat dr. Constantin Militaru, reputatul cardiolog care s-a numărat printre sutele de alergători de la „Crosul Inimii”.

Eveniment organizat în zece ţări europene

„Promenada Inimilor”, un program iniţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste zece ţări europene, a avut un succes răsunător şi printre români. În 2013, la eveniment au participat mii de persoane din 25 de orașe, iar în 2014 peste 10.000 de persoane din 35 de oraşe. În Craiova, evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, peste șapte sute de craioveni alăturându-i-se în 2014.  „Vă asigurăm că şi data viitoare vom fi alături de Asociația de Sprijinire a Cardiologiei din Oltenia în organizarea acestui cros. De fiecare dată încercăm astfel să tragem un semnal de alarmă într-o manieră atractivă, să avem grijă de comunitatea în care activăm”, a precizat lect. univ. dr. Armand Calotă, preşedintele Rotary Club Craiova.

Cel mai vârstnic alergător are 83 de ani

Două premii speciale au fost acordate celui mai vârstnic şi celui mai tânăr participant la „Promenada Inimilor”. Cel mai tânăr participant are opt ani, iar cel mai în vârstă, Petrică Dincă, a împlinit 83 de ani. „Alergăm pentru că asta înseamnă sănătate. În tinereţe am făcut atletism, cam de când am fost în liceu. Fac în fiecare zi exerciţii fizice pentru menţinerea sănătăţii şi duc o viaţă cumpătată. Nu fumez. Cu tensiunea nu am avut niciodată problemă. Crosul acesta este o iniţiativă foarte bună, un adevărat exemplu. Este important să mâncăm sănătos”, a precizat Petrică Dincă, craioveanul care la 83 de ani a reuşit să încheie traseul de doi kilometri.

Simultan, evenimentul a  fost organizat în parteneriat de Cluburile Rotary şi în oraşul Râmnicu Vâlcea, printr-un cros pe traseul de pe bulevardul oraşului.