„Maria Tănase Simfonic”: De la emoţie la explozie de energie! (video)

0
461

Ai fi zis că dintr-un mix de orchestră simfonică şi cor academic, muzică populară şi vechi cântece lăutăreşti, un cvartet de coarde şi o voce de divă ca a Loredanei poate rezulta cel mult un spectacol inedit, nicidecum că el poate transmite atâta emoţie. Și totuşi, concertul „Maria Tănase Simfonic”, de vineri seara, a făcut să vibreze o întreagă Sală Polivalentă, de la preambulul în tonalităţi lente la explozia de energie din final. Inspirate reorchestrări ale unor piese folclorice, melodii cunoscute ca „Cine iubeşte şi lasă”, „Mărioară de la Gorj”, „Mi-am pus busuioc în păr”, „Bun îi vinu‘ ghiurghiuliu” ori cântece pop care au consacrat-o pe Loredana Groza au fost primite cu ropote de aplauze de cei aproximativ 5.000 de spectatori. Concertul de fuziune între muzica clasică şi cea folclorică dedicat Mariei Tănase a fost prezentat chiar în ziua în care s-au împlinit 102 ani de la naşterea artistei şi a precedat Festivalul-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc, care se deschide astăzi la Craiova.

„Este un moment foarte emoţionant. După cum bine vă aduceţi aminte, am făcut prima oară, în urmă cu doi ani, o fuziune rock-clasic (n.r. – „Mozart Rocks”), acum un an a fost pop-clasic (n.r. – „Vivaldi Colours” ). Iată-ne în faţa probabil a celei mai mari provocări până în momentul de faţă: folclor şi clasic! Este cu totul emoţionant pentru că omagiem o mare doamnă, Maria Tănase. Concertul acestei seri are în centru personalitatea sa extraordinar de mare. Ne-am inspirat din întreaga ei muzică, din întreaga ei viaţă”, a precizat, în deschiderea concertului, Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”, instituţie organizatoare a evenimentului.

[KGVID poster=”https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/09/Catu-i-Maramuresu3_thumb59.jpg” width=”320″ height=”240″]https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/09/Catu-i-Maramuresu3.flv[/KGVID]

Sub privirea Mariei Tănase, care a vegheat în permanenţă scena…

Motiv de inspiraţie Maria Tănase a fost demult pentru Alexander Bălănescu – considerat unul dintre cei mai vizionari violonişti contemporani – şi cvartetul său de coarde, din Marea Britanie, autori ai albumului „Maria T.”, ca şi pentru Loredana, cunoscută pentru reinterpretarea în manieră proprie a unor celebre cântece populare româneşti. Întâlnirea dintre aceşti artişti, pe scena Sălii Polivalente din Craiova, a însemnat recrearea unei haine moderne pentru un repertoriu deja foarte cunoscut şi îndrăgit şi readucerea în contemporaneitate, prin imagine şi sunet, a unui spirit artistic devenit simbol naţional.

Sub privirea Mariei Tănase, care, proiectată pe un imens ecran, a vegheat în permanenţă scena, concertul a debutat în tonalităţi lente, care au crescut, treptat, în intensitate. Strunite de membrii Cvartetului „Bălănescu”, corzile au strigat a bucurie şi durere, aşa cum numai vechii lăutari ştiau odată să le facă să vibreze. Vocea Loredanei s-a făcut auzită întâi cântând , acompaniată de o formaţie din orchestra „Agurida”, din Bucureşti. Artista şi-a făcut apariţia pe scenă îmbrăcată costum popular, dar nu cu busuioc, ci cu un trandafir roşu prins în păr.

[KGVID poster=”https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/09/Floare-de-nu-ma-uita_thumb122.jpg” width=”320″ height=”240″]https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/09/Floare-de-nu-ma-uita.flv[/KGVID]

„Mărie, de-acolo, de sus, asta-i pentru tine!”

„Este o mare onoare şi o mare şansă să vă pot cânta în această seară, în acest concert unic Maria Tănase! Dacă nu ştiaţi, chiar într-o zi de 25 septembrie, dar a anului 1913, s-a născut Maria Tănase. Nimic nu e întâmplător! Aşa a fost să fie, să se adune aceşti minunaţi artişti chiar azi pentru a putea să aducem un omagiu aceste unice şi inegalabile voci româneşti”, s-a adresat Loredana publicului craiovean. „Mărie, de-acolo, de sus, asta-i pentru tine!”, a mai spus artista, pe primele acorduri ale melodiei, cântată împreună cu „Agurida”, cu Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” şi Corul de copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu”, sub conducerea dirijorului Simona Strungaru.

Piese de succes aflate cândva în repertoriul Mariei Tănase, ca „Butelcuţa mea”, lăutăreasca „Un ţigan avea o casă” şi „Cine iubeşte şi lasă” – într-o inspirată reorchestrare, au primit ropote de aplauze. La fel şi „Lume, soro, lume”, a cărei interpretare a rămas unul dintre cele mai emoţionante momente ale serii. Pe parcursul concertului, Loredana a schimbat costumul popular cu două ţinute provocatoare, însă şi-a păstrat acelaşi tonus energic cântând „Bun îi vinu‘ ghiurghiuliu”, „Cât îi Maramureşul”, „Suflet de vânzare”, „Șatra”, „Mărioară de la Gorj”, ultima ridicând sala în picioare.

[KGVID poster=”https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/09/Singura-n-noapte_thumb39.jpg” width=”320″ height=”240″]https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/09/Singura-n-noapte.flv[/KGVID]

Întâlnire de neuitat pentru public şi pentru Loredana: „Oltenii ăştia sunt daţi dracului!”

Chemată la bis, Loredana a coborât în public bătând toba şi antrenându-i pe spectatori cu un colaj de piese dintre care n-au lipsit refrenele „Trandafir de la Moldova” şi „M-a făcut mama oltean”. În partea de final a concertului, artista a cântat câteva dintre cântecele care au consacrat-o în urmă cu peste 20 de ani, ca „O fată singură-n noapte” şi „Bună seara, iubite!”, acompaniată de ansamblurile aflate sub conducerea muzicală a energicei dirijoare Simona Strungaru. „Pentru mine, ca orchestrator, a fost o provocare să aduc folclorul într-o formă simfonică. Sunt foarte bucuroasă că am reuşit să pătrund adânc în această lume”, a mărturisit aceasta în faţa publicului. La ultima dintre piese, sala şi tribunele s-au umplut de sute de lumini agitate în aer de public.

[KGVID poster=”https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/09/Buna-seara_-iubite1_thumb32.jpg” width=”320″ height=”240″]https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/09/Buna-seara_-iubite1.flv[/KGVID]

Încheiat aproape de miezul nopţii, concertul celor 150 de muzicieni reuniţi de „Maria Tănase Simfonic” a fost, siguranţă, o experienţă de neuitat pentru cei aproximativ 5.000 de craioveni veniţi la Sala Polivalentă. Între aceştia s-au aflat şi primarul Lia Olguţa Vasilescu, ca şi prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan. „Nu sunt olteancă, dar prin adopţie am devenit, vă jur! Oltenii ăştia sunt daţi dracului!”, a mai spus Loredana înainte de a coborî de pe scenă, afirmând că a avut parte de „o seară minunată” şi de „un public extraordinar”.