Peste 300 de doljeni au primit fraudulos ajutorul social

0
396

Sute de doljeni au beneficiat ilegal de ajutoare de la stat. Este vorba de alocaţia pentru susţinerea familiei, de ajutorul social acordat persoanelor fără venituri, dar şi de cel pentru încălzirea locuinţei. directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Prestaţii Sociale Dolj, Daniela Dobrin, a prezentat, ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, raportul de activitate al inspectorilor sociali, pe primele opt luni ale lui 2012.

Potrivit datelor, peste 300 de beneficiari de ajutor de la stat pentru întreţinerea familiei, din judeţul Dolj, au primit pe nedrept acest sprijin. Aceştia au declarat eronat veniturile obţinute, numărul de membri din familie şi nici nu au precizat că primeau ajutoare pentru agricultură. În plus, mulţi dintre ei aveau bunuri de valoare în gospodării.

“Pe parcursul celor opt luni de activitate, de la începutul anului, compartimentul de inspecţie socială, la nivelul judeţului Dolj, a desfăşurat un număr de opt campanii tematice de control. În urma verificărilor efectuate, inspectorii sociali au decis suspendarea a 57 de dosare pentru titularii de alocaţie pentru susţinerea familiei. Pentru alte 242 de persoane s-a dispus încetarea acordării acestor drepturi. În plus, cei care au primit sprijin financiar necuvenit trebuie să returneze banii primiţi. Este vorba de o sumă totală de 22.542 de lei. Altor 309 doljeni le-a fost suspendat dreptul de a primi sprijin de la stat pentru venitul minim garantat, pentru că nu au dovedit că au încercat să îşi găsească o slujbă, dar şi pentru că nu şi-au declarat veniturile. Altor 62 de persoane le-au fost tăiate definitiv aceste drepturi.  De la aceştia, statul are de recuperat 144.748 de lei. Inspectorii sociali au găsit nereguli şi în ceea ce priveşte ajutorul acordat de stat pentru încălzirea locuinţei. La nivelul judeţului Dolj, statul are de recuperat peste 10.000 de lei, de la cei care au primit fără drept acest sprijin financiar. În plus, au fost aplicate sancţiuni şi autorităţilor care se fac vinovate de acordarea frauduloasă a ajutoarelor financiare. Valoarea amenzilor se ridică la peste 300.000 de lei”, a declarat Daniela Dobrin, directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Prestaţii Sociale Dolj.

La sfârşitul şedinţei de ieri, prefectul de Dolj, Elena Costea, i-a solicitat Danielei Dobrin ca până pe data de 8 octombrie să prezinte o situaţie detaliată a ajutoarelor acordate fraudulos, pentru fiecare localitate în parte.