Maidanezii şi-au fixat normă: Nouă victime în fiecare zi

1
542

Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, singurul din oraş unde ghinioniştii muşcaţi de maidanezi pot primi tratament, este luat zilnic cu asalt de victimele câinilor vagabonzi. De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iulie, nu mai puţin de 1.907 craioveni au ajuns la spital după ce au făcut cunoştinţă cu colţii animalelor fără stăpân. Un calcul simplu indică o medie uluitoare: nouă craioveni cad, în fiecare zi, victime maidanezilor. Mulţi dintre ei trebuie să suporte tratamentul dureros şi, deopotrivă, extrem de costisitor. Îngrijorător e faptul că aceste sume, ca şi numărul celor muşcaţi, cresc în fiecare an. 

În Craiova atacurile maidanezilor sunt la ordinea zilei. Iar cele mai bune argumente în acest sens sunt datele concrete pe care le oferă medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, cei care îi primesc, direct din stradă, pacienţii cu muşcături provocate de câini. Conform evidenţelor medicale ale acestora, lunar, se acordă îngrijiri medicale pentru peste 100 de persoane. Specialiştii spun că vorbim deja de un număr extraordinar de mare, care mai poate fi comparat, din punctul de vedere al afluenţei pacienţilor, doar cu extremele provocate de vreme, cum sunt luxaţiile şi fracturile în iernile cu polei sau lipotimiile din zilele toride de vară.

Oficial, pe străzile din oraş se plimbă nestingheriţi, zi de zi, peste 5.000 de câini fără stăpân. Oamenii au început să se teamă, stau la distanţă de ei şi se gândesc cum ar trebui să se reacţioneze astfel încât să nu fie agresaţi. În aceste condiţii, orice plimbare după lăsarea întunericului, mai ales pe străzile din cartiere, se poate transforma într-o adevărată aventură. Pentru a se apăra de câinii comunitari, oamenii nu ezită să se înarmeze corespunzător, cu ce găsesc prin casă. De multe ori însă toate aceste metode de apărare au fost în zadar, dovadă fiind numărul mare al celor care s-au prezentat la doctor, după ce au fost muşcaţi de câini.

420 de lei, factura zilnică a muşcăturilor de câini

Pe lângă neplăcerile create, şi costurile sunt extrem de mari, pentru că, în toată această ecuaţie nu trebuie neglijat preţul muşcăturilor de câine. Chiar dacă tratamentul antirabic este gratuit pentru pacienţi, cheltuielile sunt uriaşe pentru spital. O singură fiolă de vaccin antirabic costă 45 de lei. În condiţiile în care sunt necesare minimum trei inoculări, rezultă că tratamentul pentru o singură persoană muşcată de câini ajunge la 135 de lei. În prima jumătate a anului s-au cheltuit pentru profilaxia celor muşcaţi de câini aproape 70.000 de lei. Reiese că, în fiecare zi, muşcăturile maidanezilor au costat spitalul nu mai puţin de 420 de lei. De obicei, numărul de doze se administrează în funcţie de riscul pe care îl prezintă plaga cu care este adus pacientul şi de gravitatea cazului în sine.

Până în luna iulie a acestui an au necesitat profilaxie antirabică 430 de persoane. Dintre acestea au fost imunizate cu vacin antirabic (VERORAB) 430 de persoane: 271 cu 3 doze şi 159 cu 5 doze. Un număr de 45 de pacienți a necesitat internare şi tratament cu ser antirabic (FAVIRAB). Dintre cei care s-au prezentat la medic, imunizarea cu vaccin antitetanic (VTA) s-a efectuat pentru 150 persoane.

Cazurile de rabie au ocolit judeţul Dolj

Cu toate că, în ultimii ani, în judeţul Dolj nu au fost înregistrate cazuri de rabie la om, riscurile rămân. Tocmai din acest motiv reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj şi cei ai Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova marchează, astăzi, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei printr-o campanie de informare a populaţiei.

„Rabia, prezentă la animalele sălbatice, poate creşte riscul pentru animalele domestice şi, astfel, apare posibilitatea expunerii membrilor familiilor noastre. De aceea, prevenirea rabiei începe cu proprietarii de animale, cărora le recomandăm să vaccineze câinii, pisicile şi alte animale care vin în contact cu omul, cum ar fi, de exemplu, caii. Acesta este un efort coordonat, pentru ca populaţia să ştie că această boală poate fi uşor prevenită prin educaţie, vaccinarea animalelor şi creşterea nivelului de conştientizare asupra modului de îngrijire a rănilor cauzate prin muşcături de animale şi administrarea vaccinului antirabic imediat după acest tip de expunere”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

1 COMENTARIU

Comments are closed.