Conferinţă regională de lansare a DMI 5.2 – Peste 14 milioane de euro pentru proiectele din turism

0
265

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, a organizat, ieri, o conferinţă de presă prilejuită de lansarea unei noi cereri de proiecte pentru domeniul major de intervenţie 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice”.

Cererile de finanţare pot fi depuse la sediul ADR SV Oltenia începând cu data de 23 octombrie 2012. În cadrul conferinţei au fost prezentate principalele criterii pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii beneficiari, precum şi aspecte legate de depunerea şi evaluarea cererilor de finanţare.  POR va finanţa obiectivele cu potenţial turistic care sunt incluse în localităţile din mediul urban, localităţile din mediul rural  în care sunt implementate proiecte cu o valoare mai mare de 6.400.00 de lei şi, nu în ultimul rând, staţiunile turistice balneare, climatice şi balneoclimatice.

Marilena Bogheanu

„Am făcut lobby aproape un an şi jumătate pe lângă Ministerul Dezvoltării pentru relansarea acestei scheme de finanţare. Nu este o sumă foarte mare. Alocarea financiară disponibilă pentru această cerere de proiecte pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia este de 14,23 de milioane de euro. Dar foarte important este faptul că nu s-au relocat fondurile către alte axe prioritare”, a precizat Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia.

Pe Axa 5 au fost depuse 42 de proiecte

Axa 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului” are două domenii majore 5.1 – „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe” şi 5.2 – „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor umane naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice”. Pe DMI 5.1 au fost depuse 15 proiecte în valoare totală de 51,16 milioane de euro, fiind contractate 7 proiecte, în valoare de 33 de milioane de euro, iar pe DMI 5.2 au fost depuse 27 de proiecte, în valoare totală de 49,94 de milioane de euro, fiind contractate 16 proiecte, în valoare totală de 39,52 milioane de euro. În curs de fnalizare sunt alte două proiecte în valoare de 1,25 milioane de euro.