Leonard Orban a primit aviz negativ pentru Curtea Europeană de Conturi

0
376
Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit aviz negativ, miercuri seară, la Comisia de control bugetar din Parlamentul European, pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi, el primind 14 voturi „împotrivă” şi 12 voturi „pentru”. La finalul audierii, ministrul Orban a declarat, pentru Mediafax, că „nu mă aşteptam la un aviz negativ, acesta este adevărul”. Întrebat dacă ia în calcul o retragere a candidaturii sale pentru acest post în urma acestui aviz negativ, Orban a arătat că, deocamdată, se gândeşte la rezultatul votului şi nu doreşte să comenteze mai mult. Totuşi, în proiectul raportului scris de la audierea sa, publicat pe site-ul Comisiei pentru control bugetar, Orban are o întrebare referitoare la retragerea candidaturii în cazul unui aviz negativ al Parlamentului, iar răspunsul său este că va renunţa la candidatură. La întrebarea dacă a avut după vot o discuţie cu premierul Victor Ponta, cel care l-a nominalizat pentru post,ministrul a răspuns negativ, însă o să vadă care sunt paşii de parcurs în continuare.

Cătălin Ivan, liderul delegaţiei de europarlamentari ai PSD şi membru al Comisiei de control bugetar, a declarat, pentru Mediafax, că grupurile socialist şi liberal au votat favorabil lui Orban, însă voturile împotrivă au venit din partea popularilor europeni, printre aceştia numărându-se şi unii europarlamentari români de la PDL. El i-a indicat pe Monica Macovei, membrul al acestei Comisii a PE, însă şi pe Elena Băsescu, Sebastian Bodu şi Traian Ungureanu, care ar fi fost „mobilizaţi de Macovei” să vină să voteze împotriva lui Orban. „Pe mine m-au minţit chiar în timpul votului că vor vota pentru, voturile arată clar însă că au votat împotrivă”, a declarat Ivan. De asemenea, el a arătat că prin acest vot de respingere a lui Orban PDL a sacrificat interesul naţional pentru interesul de partid şi al lui Traian Băsescu. „Nu pot să cred că nu îl consideră bun pe Orban, pentru că a fost ministru în guvernarea PDL. Atunci era bun, acum nu mai e. Ei au avut sarcină de la Bucureşti să voteze împotrivă şi s-au executat”, a declarat Ivan. El a arătat că votul negativ al popularilor europeni este cu atât mai inexplicabil cu cât „audierile au decurs foarte bine, iar Orban a răspuns foarte bine la întrebări”.

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că nu a votat în Comisia de control bugetar din PE, pentru că au fost prezenţi doar membrii titulari, însă a fost prezent la dezbateri. „Au fost mai mulţi decât cei de la PPE, pentru că scorul a fost 14 împotrivă, 12 pentru, deci cei de la PPE probabil sunt 8 – 9 în Comisia asta. Deci au fost mai mulţi decât cei de la PPE. Fiecare a votat liber, probabil că au votat împotrivă, cum aş fi votat şi eu dacă aş fi fost, pentru că se încalcă tratatul. În tratat spune clar că membrii Curţii de Conturi Europene trebuie să provină din rândul personalităţilor care au lucrat într-o instituţie cu atribuţiuni de audit financiar extern sau cu experienţă relevantă în domeniu. Nu se încadra nici în una, nici în cealaltă, îmi pare rău (…) N-am nimic cu domnul Orban, dar e ca şi cum ai trimite un silvicultor să fie judecător la Curtea Europeană de Justiţie”, a susţinut Bodu.

Votul Comisiei de control bugetar este consultativ, procedura de numire a lui Orban în postul de la Curtea Europeană de Conturi presupunând şi obţinerea unui vot favorabil de la plenul PE, precum şi un aviz al Consiliului European. În vara acestui an, Orban a declarat pentru Mediafax că a acceptat de principiu propunerea premierului Victor Ponta de a prelua, din ianuarie 2013, un mandat de şase ani ca membru al Curţii Europene de Conturi, mandat care revine României şi este ocupat din 2007 de judecătorul Ovidiu Ispir.