Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene: România are cea mai inteligentă relocare a Agenţiei Europene a Medicamentului

0
271

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat că România are cea mai inteligentă relocare a Agenţiei Europene a Medicamentului, eventualele costuri privind mutarea la Bucureşti sunt foarte mici, iar sediul ar putea deveni operaţional imediat,transmite corespondentul MEDIAFAX.

Victor Negrescu participa la Forumul National "O voce puternica a României în Europa - building a stronger Europe", organizat de PES si PSD, in Bucuresti, sambata, 8 februarie 2014. ALEXANDRU HOJDA / MEDIAFAX FOTO
Victor Negrescu participa la Forumul National “O voce puternica a României în Europa – building a stronger Europe”, organizat de PES si PSD, in Bucuresti, sambata, 8 februarie 2014. ALEXANDRU HOJDA / MEDIAFAX FOTO

Victor Negrescu a fost întrebat, duminică, la Alba Iulia, la o dezbatere în cadrul Festivalului „Dilema Veche”, despre şansele României de relocare a Agenţiei Europene a Medicamentului, ministrul apreciind că dosarul este unul „foarte bun”. „Dosarul României este unul bun, chiar foarte bun (…). Sediul pe care noi l-am propus, care este nou, eficient energetic, lângă metrou, este la o jumătate de oră distanţă de aeroport. Sediul pe care l-au propus ei, faţă de aeroportul principal care avea conexiuni frecvente cu Bucureştiul era la două ore distanţă. Aveau şi un aeroport mai mic lângă. Sediul pe care îl aveau la Londra nu avea nicio parcare, trebuia să vii cu metroul, pe care îl au aproape. Sediul nostru are metrou. Sediul lor nu are niciun spaţiu verde lângă, niciun parc lângă. Sediul nostru are. Sediul de la Londra nu are reşedinţa sau locul unde să trăiască cetăţenii în condiţii decente, nu, ca angajaţii, în proximitate. Trebuiau să meargă mult mai departe. Sediul nostru este în apropiere unde oamenii pot sta, lângă centre comerciale, al lor nu era. Dacă au putut sta la Londra în aceste condiţii eu cred că pot sta şi în condiţii favorabile pe care le-a propus România cu foarte multe facilităţi pe care le-a oferit”, a spus Victor Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a adăugat că decizia nu va fi luată în baza unor ”criterii tehnice”, ci prin vot. „Comisia Europeană va prezenta un raport în luna septembrie, urmând ca în octombrie noi în Consiliul de Afaceri Generale să prezentăm candidatura României şi în noiembrie să se decidă. Cum se decide? Prin vot. Fiecare stat poate da trei puncte unei ţări, două puncte sau un punct”, a mai spus Victor Negrescu.

Acesta a subliniat că sunt 19 state care candidează pentru această agenţie, iar România trebuie să obţină voturi, inclusiv prin acţiuni diplomatice, precizând că a discutat cu majoritatea omologilor săi despre acest subiect. „L-am rugat pe premierul României să sune personal premierii altor state şi să discute cu aceştia (…) Nu e un proces uşor şi avem o oarecare şansă”, a mai spus Negrescu.

El a adăugat că există state care „au dosare fără clădire”. Fiind întrebat despre ce avantaje are România în cazul mutării agenţiei la Bucureşti, Victor Negrescu a explicat că acestea sunt foarte multe, inclusiv de ordin financiar. „Este una dintre cele mai mari agenţii ale Uniunii Europene, vorbim de aproape 900 de oameni care lucrează pentru această agenţie, care vor veni şi vor sta permanent în ţară, la Bucureşti. Locuiesc acolo, trăiesc acolo, vin cu familiile, călătoresc prin ţară, vizitează ţara, au salarii, venturi. Această agenţie organizează anual evenimente care aduc aproximativ 40.000 de oameni (…) România are ceea ce numim noi cea mai inteligentă relocare a Agenţiei Europene a Medicamentului, ceea ce, de asemenea, e important. Pentru Uniunea Europeană şi pentru această agenţie costurile pentru mutarea în ţară vor fi foarte mici şi sediul din România poate deveni operaţional încă din prima zi după mutare”, a mai spus Negrescu.