Agresorul e acuzat de tentativă de omor / Împuşcat de poliţişti după ce a băgat un om în spital

0
81

Un bărbat de 30 de ani, din Craiova, extrem de violent, care ameninţa cu cuţitul trecătorii din părculeţul din zona Racheta, cartierul Craioviţa Nouă, a fost împuşcat în picioare de poliţiştii Secţiei 5 Craiova. Incidentul s-a petrecut marţi seara, iar oamenii legii n-au avut altă soluţie pentru că agresorul, bolnav psihic, fugit din Clinica de Psihiatrie I, de lângă Parcul “Nicolae Romanescu”, îşi bătuse tatăl, dar şi pe un tânăr întâlnit pe stradă care este în comă acum, şi sărise cu cuţitul la poliţişti. Cercetările au fost demarate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, însă, pentru că tânărului aflat în comă i-a fost pusă în primejdie viaţa, dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Agresorul, care a suferit leziuni superficiale la picioare, este şi el internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, sub pază strictă.

Scandalul provocat marţi seara, într-o zonă aglomerată, în părculeţul de la Racheta, din cartierul craiovean Craioviţa Nouă scoate la iveală slăbiciunile sistemului în ceea ce priveşte bolnavii psihic agresivi. Asta pentru că autorul, Florin Ghiţulescu, în vârstă de 30 de ani, fugise din Clinica de Psihiatrie I, de lângă Parcul “Nicolae Romanescu”, unde fusese internat forţat tot de poliţişti, în noaptea de duminică spre luni. La momentul respectiv, mai exact în jurul orei 03.00, familia lui Florin Ghiţulescu a chemat un echipaj de poliţişti ai Secţiei 5 Craiova pentru că acesta îşi lovise tatăl, apoi ieşise în faţa blocului provocând scandal. Oamenii legii l-au dus la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie de pe Calea Bucureşti, de unde a fugit în cursul zilei de luni. A venit acasă, în Craioviţa Nouă, apoi a plecat la Sadova, unde locuieşte o bunică de-a sa. Pentru că toată noaptea a făcut şi pe acolo scandal, marţi dimineaţă poliţiştii din comună au chemat o ambulanţă şi l-au adus din nou la Craiova pe Florin Ghiţulescu, al cărui diagnostic este „tulburare afectivă bipolară, episod maniacal”. A fost internat, de această dată, la Clinica de Psihiatrie I, de lângă Parcul “Nicolae Romanescu”, la momentul internării fiind foarte agresiv, motiv pentru care a primit tratament şi a stat aproximativ o oră într-o cameră de izolare. Marţi seara, după ce s-a mai calmat, fără să ştie cineva, pacientul de 30 de ani a sărit gardul şi a fugit din nou, abia în jurul orei 22.00 medicii constatând dispariţia acestuia.

Şi-a bătut tatăl şi pe un tânăr de 27 de ani

Odată fugit din spital, Florin Ghiţulescu s-a dus glonţ acasă, l-a lovit pe tatăl său, care îl luase la întrebări după ce şi-a dat seama că părăsise spitalul fără acordul medicilor, apoi a luat un cuţit din casă şi a fugit pe stradă. Poliţiştii Secţiei 5 Craiova au fost sesizaţi în jurul orei 22.30 de Marian Ghiţulescu, fratele agresorului, că acesta a ajuns acasă, şi-a bătut tatăl, s-a înarmat cu un cuţit mai mare şi a pornit către zona Racheta. Din acest moment au început să curgă apelurile pe 112 cu privire la un bărbat agitat, care merge pe stradă şi ameninţă trecătorii cu un cuţit. Din nefericire, nu s-a oprit doar la ameninţări. I-a căzut victimă un tânăr aflat pe strada Micşunele, în faţa unui bar, pe care l-a lovit, l-a doborât la pământ şi l-a lovit cu picioarele mai ales în cap, lăsându-l inconştient. Un alt apel pe 112 le-a semnalat poliţiştilor tânărul rănit, abandonat în stradă, victima, identificată ulterior drept, Ionel Camen, de 27 de ani, din Craiova fiind transportată cu o ambulanţă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Aici medicii l-au diagnosticat cu traumatism cranio-facial grav, a primit îngrijiri şi acum se află în comă indusă.

A sărit cu cuţitul la poliţişti

Florin Ghiţulescu şi-a continuat goana pe stradă, oprindu-se în părculeţul din zona Racheta, unde a început să-i ameninţe pe cei aflaţi acolo, dar şi pe trecători. Aşa l-au găsit poliţiştii Secţiei 5 şi l-au somat să se oprească, să arunce cuţitul şi să-i însoţească. S-a înfuriat şi mai tare şi a sărit cu cuţitul către unul dintre poliţişti, care a folosit spray-ul lacrimogen. Degeaba însă. Oamenii legii au scos armele, au tras mai multe focuri de avertisment în aer, dar pentru că agresorul s-a năpustit asupra lor, au tras mai multe focuri către el, rănindu-l superficial la picioare. Abia acum, când era căzut la pământ, oamenii legii au reuşit să-l încătuşeze şi l-au dus şi pe el la spital cu o ambulanţă.

La faţa locului a ajuns şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, au fost demarate cercetările în cauză pentru lovire şi alte violenţe, ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, însă ieri după-amiază dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Asta pentru că medicii legişti au stabilit că leziunile suferite de tânărul de 27 de ani aflat în comă necesită pentru vindecare 40 de zile de îngrijiri medicale şi i-au pus în primejdie viaţa, astfel că s-a schimbat încadrarea juridică a faptei în tentativă de omor. „Într-adevăr, dosarul a fost preluat, prin declinare, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Având în vedere starea victimei şi raportul preliminar al medicilor legişti, cercetările vor fi continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de omor, urmând să fie făcute verificări cu privire la toate aspectele faptei”, ne-a declarat prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, procuror Amalia Năstasie.