110 locuri disponibile la Şcoala de Arte şi Meserii „Cornetti”

0
895

Canto clasic, muzică uşoară, muzică populară, pian, vioară, chitară, orgă, acordeon, instrumente de suflat (saxofon), balet, actorie, artă cinematografică, pictură şi grafică sunt disciplinele la care Şcoala de Arte şi Meserii „Cornetti” din Craiova aşteaptă înscrieri până la sfârşitul acestei luni. În total, 110 locuri sunt disponibile aici, doritorii – tineri cu vârsta maximă de 35 de ani şi, desigur, cu înclinaţii artistice – trebuind să depună o cerere de înscriere, la sediul instituţiei din strada „Jieţului” nr. 19 (fostul Comisariat), şi să susţină o probă de concurs. Pe parcursul celor doi până la cinci ani de studiu, cei admişi vor avea de achitat o taxă de şcolarizare de 300 lei/an.

Prima instituţie de învăţământ muzical craiovean, inaugurată în toamna anului 1911, Şcoala „Cornetti” rămâne un punct de reper pentru nivelul de pregătire al tinerilor care îşi doresc să studieze artele. Anual, câteva sute îi trec pragul, studiind aici cu dascăli dedicaţi, cu ani buni de experienţă didactică, şi având exemplul înaintaşilor – foşti elevi sau reputaţi profesori, stabiliţi acum în diverse colţuri ale ţării sau ale lumii.

Vârsta minimă – 9 ani pentru balet, vârsta maximă – 35 de ani pentru acordeon

Pentru anul şcolar 2012-2013, Şcoala de Arte şi Meserii „Cornetti” încă primeşte înscrieri – până vineri, 31 august, zilnic, între orele 9.00 şi 15.00, la sediul instituţiei (tel. 0251.413.371, 0754.087.986), unde cei interesaţi trebuie să depună o cerere şi să achite o taxă pentru susţinerea examenului de admitere, în valoare de 30 de lei. Sunt acceptaţi tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani la dans clasic (balet), între 10 şi 25 de ani la pian şi vioară, între 14 şi 35 de ani la acordeon, chitară, orgă, instrumente de suflat, între 15 şi 35 de ani la actorie şi arte plastice, între 16 şi 30 de ani la canto şi la artă cinematografică.

Probele pentru concurs vor testa aptitudini artistice şi cunoştinţe

Probele pentru concurs se vor desfăşura la începutul lunii viitoare şi vor consta îndeosebi în testarea aptitudinilor artistice. Astfel, la arte plastice candidaţii vor avea de trecut o probă practică de specialitate, celor de la muzică şi se vor testa intonaţia şi auzul muzical, simţul ritmic, sensibilitatea şi memoria muzicală, iar la coregrafie se cer exerciţii specifice genului, auz muzical şi simţ ritmic. Tinerii care vor să urmeze cursurile de teatru au de recitat din memorie, în notă lirică, filozofică ori comică, o poezie ori o fabulă şi de citit un text la prima vedere, cu aplicaţii de mişcare scenică, iar cei care vor să se îndrepte spre artă cinematografică trebuie să facă dovada unor cunoştinţe de bază în domeniul tehnicii şi culturii de specialitate.

Taxa de şcolarizare – 300 de lei pe an, plătibilă în două rate

„Admiterea în şcoală se va face în ordinea mediilor obţinute la concurs, în limita locurilor prevăzute în planul de şcolarizare. Nu se admit elevi direct în anul al II-lea de studiu. Cât priveşte cursurile, acestea vor începe pe data de 10 septembrie a.c. şi se vor desfăşura zilnic, de luni până vineri, cu vacanţe la fel ca în sistemul de învăţământ liceal”, a precizat prof. Radu Augustin, directorul Şcolii de Arte şi Meserii „Cornetti”.

În funcţie de disciplinele pe care le vor frecventa, cursanţii vor avea de urmat între doi şi cinci ani de studiu: 2 la actorie şi artă cinematografică, 3 la pictură, grafică, canto clasic, muzică uşoară şi populară, orgă, acordeon, chitară şi saxofon, 5 la pian, vioară şi dans clasic – balet. Pentru toate aceste discipline taxa de şcolarizare este în valoare de 300 de lei pe an şi poate fi achitată şi în două rate egale (prima în perioada 10-30 septembrie 2012, a doua în luna ianuarie a anului 2013). „Neplata taxelor implică întreruperea şcolarizării prin exmatriculare, iar locurile rămase libere vor fi ocupate de alţi candidaţi aflaţi în baza de date a şcolii”, precizează reprezentanţii şcolii.

 

Activitatea Şcolii de Arte şi Meserii „Cornetti” va continua, în anul de învăţământ 2012-2013, şi în cadrul a două secţii externe din judeţ – una în comuna Poiana Mare, alta la Piscu Vechi –, unde tinerii interesaţi vor putea urma cursuri de dansuri populare. «Încercăm, de asemenea, să deschidem o secţie de pictură la Centrul Şcolar „Beethoven” din Craiova, pentru copiii cu dizabilităţi», a precizat directorul şcolii, prof. Radu Augustin.