Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, consideră că procentul mic al notelor peste 7 la Titularizare este o consecinţă a activităţii scăzute a profesiei de dascăl

0
327

 Ministrul Educaţiei , Sorin Cîmpeanu, este de părere că numărul mic al notelor peste 7, obţinute la Examenul naţional de Titularizare, este o consecinţă a atractivităţii profesiei de dascăl, pe fondul unei slabe salarizări a personalului didactic.

“Motivul este scăderea constantă a atractivității profesiei de dascăl, chiar dacă și în anii 2018, 2019, au fost înregistrate procente asemănătoare – 46%, 47% – acum avem într-adevăr mai puțin, 45% note peste 7”, a apreciat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, întrebat marți al B1 TV în legătură cu rata scăzută a notelor peste 7 înregistrată la examenul de Titularizare 2021. “Atunci când avem nevoie de echitate în educație, când avem nevoie de profesori bine pregătiți în școlile din mediul rural, de exemplu, cu acest salariu de 2400-2500 de lei net este greu să convingi cei mai buni absolvenți ai învățământului superior să se îndrepte spre profesia de dascăl”, a spus ministrul. Întrebat în legătură cu planurile guvernului, el nici de data aceasta n-a vorbit despre creșterea salariilor programată pentru 1 septembrie, făcând din nou trimitere la un viitor pachet legislativ, legat de proiectul România Educată.

  • Rata notelor peste 7 (șapte) obținute de candidații care au susținut proba scrisă la Titularizare 2021 este de 44,47% (în scădere față de rezultatele consemnate în ultimii patru ani: 58,66% în 2020, 46,86% în 2019, 47,40% în 2018, respectiv 45,73% în 2017), se arată într-un comunicat al Ministerului Educației – Detalii.

“În educație, dincolo de resursele financiare, dincolo de infrastructură, e nevoie în primul rând de dascăli și de măsuri care să redea atractivitatea profesiei de dascăl”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat despre salarii și alte stimulente pentru viitori profesori, el a făcut din nou trimitere la pachetul legislativ pe care guvernul îl pregătește pentru această toamnă. Și de data aceasta – cum a făcut și în ultimele zile – el a evitat vreo referire la creșterea salarială amânată anul trecut și care era programată pentru 1 septembrie, după cum precizează şi edupedu.ro.