Ample lucrări la Ambulatoriul „Filantropia” de pe Calea Bucureşti

0
525

spital (3)Cele patru corpuri de clădirea din apropierea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” erau, până acum câteva luni, o ruină ce amintea de vremuri apuse. Acum, echipele de constructori au ridicat cărămidă pe cărămidă iar zidurile exterioare sunt semnul clar că, firma care a câştigat licitaţia nu se dezminte nici de această dată. Un mic amănunt: lucrarea era abandonată de peste 23 de ani, dar după expertize tehnice relevante s-a decis că betonul folosit la acea vreme, încă mai are calităţile cerute de normativul de siguranţă în construcţii.

          Zona „Viitorul” din Craiova a fost martora unor prefaceri profunde, cel puţin în arhitectura urbană. După demolarea unei clădiri foarte înalte ce aparţinea S.C. PAN GROUP S.A., după apariţia pe locul rămas liber a unui supermarket, zona devine din ce în ce mai interesantă şi pentru investitorii imobiliari. În spatele Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” s-au construit, recent, imobile cu destinaţia locuinţe, ce au fost vândute, în totalitate, de dezvoltatorul imobiliar implicat.

„Va fi, aşa cum trebuie să fie un spital”

          La câţiva metri de acestea, craiovenii pot vedea, deja, alte patru clădiri în lucru. Nu sunt investiţii private, ci reprezintă finalizarea unui proiect ce a murit în faşă, la puţin timp după evenimentele din 1989. Constructorul, firma Recon, confirmă şi de această dată că seriozitatea este cartea sa de vizită. „Noi mergem destul de intens. Vom termina în termenul prevăzut, care este 15 martie anul viitor, dacă nu apar alte probleme. Sunt nişte branşamente electrice care trebuie rezolvate de municipalitate în baza soluţiilor tehnice date de CEZ. În rest, nu sunt probleme în momentul acesta. Va fi aici Amulatoriul spitalului „Filantropia”, realizat cu finanţarea Primăriei Craiova. Va ieşi totul bine. Va fi, aşa cum trebuie să fie un spital”, ne-a precizat Marian Petcu, director general al S.C. Recon S.A.spital (5)

          Municipalitatea a făcut, iniţial, o estimare de buget de 36 milioane de lei. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de de 33.615.422 de lei cu TVA, cât a fost oferta Recon. Clădirile noi vor fi legate de cele ale spitalului prin două pasarele acoperite, una la nivelul etajului întâi pentru a lega blocul alimentar şi alta către laboratorul de analize care va rămâne în spital.  Aici se vor muta 4 dintre secţiile Spitalului „Filantropia”. La unele corpuri de clădire se va mai adăuga un etaj, iar la final toate cele patru corpuri noi vor fi cuprinse în aceeaşi curte. În corpul C va fi amenajată Secţia Medicală I, în corpul B – Secţia Medicală II, iar în corpul A (care va fi înălţat cu două etaje) – Secţia Medicală III şi Urgenţa. În corpul de clădire rămas va fi amenajată o Secţie de Fizioterapie.

„Este o construcţie foarte importantă pentru Craiova”

          Să mai precizăm că, mai înainte ca actuala conducere a municipiului Craiovei să se implice au mai fost două tentative de a continua lucrările la corpurile abandonate. Prima a fost în perioada 1993, când se intenţiona ca aici să se realizeze un spital pentru cei infectaţi cu virusul HIV, dar lipsa ulterioară de fonduri şi-a spus cuvântul. A urmat o a doua tenativă de a cuprinde clădirea abandonată în programul de investiţii al Ministerului Sănătăţii, propunându-se construirea unui spital cu 150 de paturi şi extinderea spitalului. Şi de această dată, a fost tăiat de pe listă din lipsa banilor.

          „Un spital municipal nou este o construcţie foarte importantă pentru Craiova. Deşi în spitalele municipalitaţii s-au făcut investiţii masive, cum ar fi Filantropia, Victor Babeş şi Neuropsihiatria, spaţiile erau neîncăpătoare pentru numărul de bolnavi. Acest nou spital va prelua mai multe secţii de la Filantropia şi va fi dotat ultramodern”, ne-a precizat Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.