Fostul Hotel Palace, renovat cu 5 milioane de euro

1
1404

Primăria Craiova și-a propus să reabiliteze cele două sedii în care funcționează. Deși mai multe cutremure i-au afectat structura de rezistență, iar timpul a lăsat și el urme vizibile în zidurile clădirii, fostul Hotel Palace nu a fost niciodată consolidat. O renovare completă a acestui imobil, cu o importantă valoare arhitecturală, are nevoie de o investiție de 5 milioane de euro. În ediția de mâine vă vom prezenta ce intervenții se intenționează să se facă și la sediul central al municipalității, unul de o și mai mare valoare arhitecturală.

Imobilul în care funcționează sediul secundar al Primăriei Craiova, de pe strada „Al. I. Cuza” nr. 1, datează din perioada 1900-1905 și se află pe lista monumentelor istorice. Potrivit datelor de arhivă, clădirea a fost concepută de la bun început ca să aibă două destinații. Aici trebuia să funcționeze un hotel, dar și un sediu de bancă. Pentru a îndeplini prima utilitate, Hotelul Palace a fost conceput în maniera specifică pentru majoritatea hotelurilor de început de secol XX din București. Ca și în capitală, hotelul a fost așezat pe colț, cu două fațade principale și intrări și apartamente situate chiar pe colțul clădirii. Dubla utilitate a clădirii se vede însă în interior. Arhitecții vorbesc despre o concepție aparte de „clădire în clădire” care se observă de cum intri în imobil. Parterul și etajul întâi au fost amenajate cu un hol interior mare și multe ghișee pentru a servi ca sediu de bancă. La etajele doi, trei și mansardă sunt apartamentele în care au fost cazați clienții hotelului Palace.

Luminatorul, elementul de originalitate al clădirii

Cel mai interesant element de decor al imobilului este luminatorul principal. Plasat la etajul întâi, funcționează ca o „grădină de lumină”, în descrierea specialiștilor. Clădirea a avut, de asemenea, multe zugrăveli frumoase și lambriuri, în special în încăperile hotelului, dar care s-au deteriorat de-a lungul timpului. Cinci cutremure au trecut peste acest imobil, începând cu cel din 1908 și terminând cu cel din 1990, și i-au afectat puternic structura de rezistență. În ciuda faptului că urmele timpului se văd cu ochiul liber peste tot în clădire, autoritățile locale spun că nu s-a făcut nici o lucrare de consolidare, nici măcar după cutremurul din 1977. Într-o expertiză realizată de SC Getrix SA Craiova, confirmă faptul că imobilul este afectat aproape în totalitate. Fațadele au ornamentele căzute, iar balcoanele au multe bucăți de piatră căzute. Subsolul care a servit pentru adăpostirea seifului băncii și care acum este folosit ca spațiu pentru arhiva primăriei este plin de igrasie. Aici există și un liftul, care nici el nu mai funcționează.

Clădirea va fi reabilitată în trei ani

Consolidarea întregii clădiri este evaluată la 5 milioane de euro și ar urma să se facă în decursul a trei ani. În cadrul acestei lucrări, se propun intervenții importante și la nivelul acoperișului. Pe lângă faptul că podul clădirii va fi izolat, va fi înlocuită toată învelitoarea. Tabla de zinc va fi schimbată cu o învelitoare din policarbonat celular, care va avea și un sistem transparent și termorezistent pentru luminatorul superior. Din punct de vedere arhitectural, specialiștii mai propun ca parterul să revină la forma originală. Vor fi desfăcute compartimentările care s-au făcut în timp și vor fi mutate aici relațiile cu publicul, așa cum funcționau odinioară în bancă. Autoritățile au în plan să redeschidă și accesul istoric dinspre strada „Unirii”. La parter și etajul unul, vor fi restaurate ușile, iar la celelalte vor fi schimbate. Încăperile vor avea pardoseli de lemn și toate grupurile sanitare refăcute.

Refacerea fațadelor, o intervenție delicată

O atenție deosebită va fi atribuită fațadelor de la exterior. Fostul Hotel Palace are tencuieli realizate cu praf de piatră, iar specialiștii recomandă ca acestea să fie  refăcute cu vopsea lavabilă pe bază de dispersie de copolimeri acrilici. „Acest material s-a ales deoarece are acelaşi aspect cu cel istoric, dar un comportament superior în timp”, se arată în documentația de execuție a clădirii. Soclul şi câmpul finisajelor de la nivelul parterului sunt realizate din mozaic buciardat care se propune să fie curăţat prin spălare şi să fie chituit. În ceea ce privește tâmplăria exterioară, se înlocuieşte complet cu tâmplărie din lemn stratificat, cu geam termopan, exact pe forma celei existente. Tâmplăria fostelor vitrine şi uşi de la parter a fost înlocuită cu tâmplării din PVC, dar acestea vor fi înlocuite cu vitrine moderne metalice cu geam security şi laminat.

1 COMENTARIU

  1. cinci milioane de euro????? Unii oameni chiar sunt bolnavi la cap nu imi explic cum ajung la putere sa ia dcizii atat de proaste. Cu cinci milioane de euro se putea darama vechitura aia in care stau toti sobolanii aia de functionari si nu fac nimic si se putea constru o cladire pe structura de otel de cel putin 20 de etaje. Cinci milioane de euro…… Dupa ce il terminati promit ca am sa trec pe acolo sa ii dau foc!

Comments are closed.