Strămutarea procesului, respinsă de ÎCCJ – Apelul în cazul traficului de influenţă de la IML Craiova se judecă tot la Curtea de Apel Craiova

0
191

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, miercuri, ca nefondată, cererea formulată de Jana Păun pentru strămutarea judecării apelului în dosarul în care a fost condamnată, împreună cu un asistent de la IML Craiova, pentru trafic de influenţă. În aceste condiţii, procesul va continua tot la Curtea de Apel Craiova, decizia ICCJ fiind definitivă. 

Pe rolul Curţii de Apel Craiova se află apelul formulat de Jana Păun, Cristian Preda, dar şi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj împotriva hotărârii Tribunalului Dolj din martie a.c., prin care Păun şi Preda au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi pentru trafic de influenţă.

Reamintim că ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au început cercetările în acest dosar la sfârşitul lunii august 2011, după ce o persoană i-a denunţat pe cei doi susţinând că le-a dat 3.250 de lei pentru întocmirea unui raport medico-legal de calcul retroactiv al alcoolemiei mai convenabil, document prin care putea să scape de urmărirea penală. Denunţătorul a precizat că a ajuns la asistentul Cristian Preda, de la Institutul de Medicină Legală (IML), prin intermediul Janei Păun, care se prezentase ca fiind avocată. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, denunţătorul s-a hotărât să-i reclame pe cei doi după ce, în august 2011, a fost trimis în judecată pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, pentru ca raportul calculului retroactiv al alcoolemiei nu a fost măsluit de Preda conform înţelegerii pe care o avusese cu el „contracost”. Ca urmare a plângerii făcute de denunţător, procurorii au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire în cauză, care s-a întâlnit cu Preda pe 29 noiembrie 2011. Acesta i-a cerut asistentului să-l ajute cu un certificat medico-legal pentru un verişor, în care să fie trecute mai multe zile de îngrijiri medicale. S-au înţeles pentru suma de 500 de euro, iar Cristian Preda a fost prins în flagrant în timp ce primea banii marcaţi pe 2 decembrie.

Atât asistentul, cât şi Jana Păun au fost arestaţi preventiv pentru trafic de influenţă, iar ulterior au fost trimişi în judecată. La jumătatea lunii martie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat pe Cristian Preda la un an şi opt luni de închisoare, iar pe Jana Păun la doi ani şi şase luni de închisoare.

Cei doi inculpaţi şi procurorii au făcut apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj, a cărui judecare a început în luna mai a.c., la Curtea de Apel Craiova. La ultimul termen, pe 27 iunie, judecătorii au admis cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive luate faţă de inculpatul Preda Cristian cu măsura obligării de a nu părăsi ţara şi punerea sa în libertate. În acelaşi timp, Jana Păun a formulat o cerere de strămutare a procesului de la Curtea de Apel Craiova. Aceasta a fost soluţionată miercuri, 25 iulie a.c., de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, magistraţii de aici respingând solicitarea ca fiind nefondată. În aceste condiţii, procesul continuă la Curtea de Apel Craiova, următorul termen fiind stabilit pe 29 august a.c.