Promovarea spiritului antreprenorial ca o modalitate viabilă de viitor

0
385

Asociaţia “Centrul Regional de Voluntariat” din Craiova  şi partenerii săi –  Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti, Universitatea din Craiova prin Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională, Organizaţia Studenţilor Politehnişti Profil Electric din Craiova şi AIESEC Craiova – au încheiat recent activităţile organizate în perioada 14-21 iulie 2012 ca parte a proiectului “A fresh start: let’s get ready for our perfect job!”, primul schimb de tineri pe care îl organizează Asociaţia Centrul Regional de Voluntariat în Craiova, judeţul Dolj, pe tema şomajului în rândul tinerilor.

Elena Carmen Tufagiu, preşedinte Centru Regional de Voluntariat Craiova, a precizat că principalele obiective ale acestui proiect au fost: ​​informarea cu privire la oportunităţile de muncă pentru tineret şi promovarea spiritului antreprenorial ca o modalitate viabilă de viitor, oferirea de consiliere pentru planificarea carierei şi orientare; creşterea gradului de conştientizare a importanţei activităţii de voluntariat în timpul liceului şi universităţii; sporirea înţelegerii şi acceptării diversităţii culturale, includerea tinerilor excluşi social de a participa la activităţi non-formale; să înţeleagă diversele roluri ale voluntariatului în dezvoltarea societăţii.

„Pentru şase zile, aici, în această parte frumoasă din sudul României, 28 de tineri din Republica Cehă, Italia, România şi Spania au prezentat realitatea în ţara lor în legătură cu rata şomajului în rândul tinerilor şi ce măsuri sunt aplicate pentru a combate acest fenomen, au avut dezbateri asupra a ceea ce se poate face pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor şi au învăţat de la reprezentanţi ai Pirelli, Kautex şi Popeci ce caută marile companii de investiţii la lansarea apelurilor de angajare…”, a mai spus Elena Carmen Tufagiu.

Probleme serioase în ceea ce priveşte inserţia tinerilor pe piaţa muncii

Preşedintele Centrului a mai susţinut şi faptul că managerii de resurse umane de la cele trei companii partenere au fost deschişi, dar profesionişti şi i-au îndrumat pe participanţi să îşi construiască un CV eficient în care să îmbine realizările academice cu proiectele personale şi voluntariatul. La sfârşitul celor şase zile, participanţii au realizat că toate ţările lor se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveşte inserţia tinerilor pe piaţa muncii, dar că guvernele şi ONG-urile abilitate au iniţiat deja măsuri de reducere a fenomenului. Activităţile proiectului au fost bazate pe educaţia non-formală, pe un proces de învăţare şi de formare care a funcţionat în afara rutinelor sistemului educaţional formal. Acesta a fost bazat pe învăţarea prin participare, ţinând seama de nevoile şi interesele tinerilor. Dobândirea de noi competenţe nu a fost un proces neutru, invizibil, ci flexibil, combinând practica şi teoria.

Metodele utilizate pe parcursul celor şase zile au variat între prezentări audio/video ale companiilor partenere şi ale grupurilor din fiecare ţară, discuţii de grup şi brainstorming, simulări şi jocuri de rol, seri şi petreceri interculturale, vizite şi excursii.

 

 „A fresh start: let’s get ready for our perfect job!” este finanţat din fonduri acordate de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, Acţiunea 1.1 – Schimburi de tineri, aprobat, gestionat şi monitorizat în România de ANPCDEFP – Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.