JOCURILE OLIMPICE – LONDRA 2012

0
249

Tenismenii români, dueluri şoc în primul tur

Cel mai rău pentru Irina Begu şi perechea Tecău/Ungur, care vor da piept cu liderii clasamentelor mondiale

Ghinion pentru reprezentanţii României în probele de tenis de la JO! Tragerea la sorţi le-a scos în faţă adversari dificili, printre care şi doi dintre liderii mondiali. Cea mai ghinionistă a fost Irina Begu – foto (nr. 79 WTA), care o va întâlni în primul tur pe Victoria Azarenka, actualul număr 1 mondial. Nici portdrapelul delegaţiei României, Horia Tecău, finalist la Wimbledon în acest an, nu a fost ocolit de neşansă, el urmând să se bată pentru un loc în turul doi la dublu masculin, unde face pereche cu Adrian Ungur, cu liderul ierarhiei acestei probe, canadianul Daniel Nestor, care va concura alături de Varek Pospisil. De asemenea, perechea Simona Halep / Sorana Cîrstea va debuta pe iarba londoneză împotriva câştigătoarelor de la Wimbledon din acest sezon, surorile Williams. În rest, Adrian Ungur (nr. 98 ATP) va da piept cu Gilles Muller (Luxemburg, nr. 56), Simona Halep (nr. 50 WTA) cu Yaroslava Shvedova (Kazahstan, nr. 47) iar Sorana Cîrstea (nr. 39 WTA) cu Flavia Pennetta (Italia, nr. 21). Întrecerile vor debuta astăzi.

 

FOTBAL (MASCULIN)

Spania a comis-o contra Japoniei

De Gea, Manchester United. Jordi Alba, Barcelona. Mata, Chelsea. Şirul vedetelor trimise de Spania la Olimpiadă nu a contat cu o zi înaintea festivităţii inaugurale a competiţiei. În primul meci din grupa D, selecţionata U23 pregătită de Luis Milla a fost învinsă, joi, de Japonia prin golul jucătorului lui Monchengladbach, Yuki Otsu, în minutul 34.

Din minutul 41, Spania a rămas în inferioritate numerică, Inigo Martinez primind roşu direct pentru fault la Nagai. Ibericii n-au reuşit să egaleze, iar prestaţia per ansamblu a fost o dezamăgire: doar 6 şuturi dintre care 3 pe poartă, posesie sterilă de 65 la sută şi nici o soluţie din partea lui Tello (Barcelona) şi Romeu (Chelsea), introduşi în a doua repriză. Mâine, la Newcastle, Spania joacă împotriva Hondurasului iar un nou eşec i-ar putea scoate din competiţie. În celălalt meci al grupei, Honduras şi Maroc au terminat la egalitate, 2-2. Au marcat Bengtson (56, 65 pen.), respective Barrada (39) şi Labyad (67).

Iată şi rezultatele consemnate în celelalte grupe

Grupa A: Marea Britanie – Senegal 1-1 (Bellamy 20 / Souare 82), Emiratele Arabe Unite – Uruguay 1-2 (Matar 23 / Ramirez 41, Lodeiro 55).

Grupa B: Gabon – Elveţia 1-1 (Aubameyang 45 / Mehmedi 5 pen.), Mexic – Coreea de Sud 0-0.

Grupa C: Brazilia – Egipt 3-2 (Rafael 15, Damiao 26, Neymar 30 / Aboutrika 52, Salah 76), Belarus – Noua Zeelandă 1-0 (Baga 44).

În faza următoare se califică primele două clasate din fiecare grupă.

  

Programul sportivilor români în primul week-end olimpic

Sportivii români intră în competiţie astăzi, primii care vor trece prin emoţiile concursului fiind canotoarele Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu şi campioana olimpică de la Beijing la judo, Alina Dumitru. Programul românilor în primul week-end olimpic de la Londra este următorul:

Sâmbătă

11:30 – Canotaj serii de calificare: Andrunache şi Susanu, perechi fără cârmaci (TVR 1).

11:30 – Judo feminin, calificări 48 kg, Alina Dumitru (TVR 1).

12:00 – Înot, serii de calificare: Dragoş Agache (TVR 1).

13:00 – Gimnastica masculin, calificări: C. Bataga, M. Berbecar, O. Buidoso, V. Cotuna, F. Koczi (TVR 1).

14:00 – Tenis turul I, simplu: Adrian Ungur şi Sorana Cîrstea (TVR 2).

16:00 – Judo feminin, finale 48 kg (TVR 1).

17:30 – Gimnastica masculin, calificări: C. Bataga, M. Berbecar, O. Buidoso, V. Cotuna, F. Koczi (TVR 1).

21:00 – Tenis de masă feminin, turul II: D. Dodean şi A. Crişan (TVR 2).

22:00 – Gimnastica masculin, calificări: C. Bataga, M. Berbecar, O. Buidoso, V. Cotuna, F. Koczi (TVR 1).

22:30 – Box masculin, 75 kg: B. Juratoni (TVR 2).

Duminică:

11:30 – Canotaj serii, 8+1: N. Albu, B. Barabas, R. Cogianu, A. Cojocariu, I. Dorneanu, T. Gidoiu, C. Grigoraş, C. Lupaşcu, I. Rotaru (TVR 1).

11:30 – Judo: A. Chiţu, D. Fîşie (TVR 1).

12:00 – Înot, serii: C. Potec (TVR 2).

12:30 – Scrimă, masculin, sabie individual: R. Dumitrescu, Fl. Zalomir, T. Dolniceanu (TVR 1).

16:00 – Judo, feminin: finala la 52 kg (TVR 1).

18:30 – Gimnastică, feminin, calificări: D. Bulimar, D. Chelaru, L. Iordache, S. Izbaşa, C. Ponor  (TVR 1).

20:00 – Scrimă, masculin, Sabie individual finale (TVR 1).

20:00 – Tenis de masă, feminin, tur 3:  E. Samara (TVR 2).

20:20 – Polo, masculin: România – Marea Britanie (TVR 2, Dolce Sport 1).
22:00 – Gimnastică, feminin, calificări: D. Bulimar, D. Chelaru, L. Iordache, S. Izbaşa, C. Ponor (TVR 1).

 

România, plastă pe locul 40 într-un clasament virtual pe medalii

Înainte de startul fiecărei ediţii a Jocurilor Olimpice, presa internaţională oferă predicţii privind numărul de medalii pe care ţările participante le vor câştiga în timpul competiţiei. Scenariul s-a păstrat şi pentru competiţia de la Londra, iar unul dintre cele mai interesante topuri este oferit de publicaţia australiană “The Telegraph”, în parteneriat cu o companie olandeză specializată în statistică sportivă, Infostrada.

Conform managerului Infostrada, Sam Timmermans, acest top a fost realizat în urma cuantificării câtorva elemente definitorii pentru performanţa sportivilor: “Metoda noastră cuantifică mai multe elemente, cu ponderi diferite. Cele mai importante sunt rezultatele din ultimul ciclu olimpic, cărora li se alătură consistenţa sportivului pe parcursul celor patru ani. Acestea sunt cumulate şi cu factorul timp. Dacă un sportiv a concurat bine în 2010 şi mai slab în 2011, atunci el nu va fi candidat la un aur olimpic la Londra”.

Surprinzător, pronosticurile australienilor nu plasează România decât pe poziţia a 40-a în topul final al medaliilor câştigate, cu un aur, un argint şi şase medalii de bronz. Aurul ar reveni echipei feminine de spadă (compusă din Ana Maria Brânză, Simona Gherman, Anca Măroiu şi Loredana Dinu – rezervă) care ar urma să învingă în finala de la Londra echipa Germaniei. Campioană mondială în 2010 şi 2011, naţionala noastră de spadă este considerată şi la casele de pariuri drept una dintre marile favorite la titlul olimpic, deşi a pierdut la limită, în iunie, finala europeană de la Legnano, în faţa Rusiei.

Argintul ar urma să vină tot de la echipa feminină de spadă, acesta fiind “rezervat” Anei Maria Brânză. Cât priveşte cele şase “bronzuri”, specialiştii anticipează două la judo, prin Alina Dumitru şi Corina Căprioriu, două la sporturile pe apă, prin Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi (C2 pe 1000 de metri), respectiv,  echipajul feminin de 8+1, şi alte două la gimnastică şi box, prin Flavius Koczi (sărituri) şi Bogdan Juratoni, la categoria 75 kg.

Pe primul loc în acestă ierarhie se află SUA, cu 82 medalii, 36 de aur, 20 de argint şi 26 de bronz.