CFR Cluj – “U” Craiova, derby-ul, analizat din toate unghiurile

0
763

Universitatea Craiova revine astăzi în Gruia, încercând să confirme în sfârşit că are potenţialul de a se bate la titlu. Ca să rămână în cursă, ca să păstreze iluzia câştigării unui nou campionat, după 29 de ani, trupa lui Bergodi trebuie să scoată cel puţin un egal. Ca să aprindă cu adevărat lupta la titlu, Ştiinţa trebuie să câştige. Dar cum? În 3 sezoane cu Dan Petrescu, ceferiştii nu au cedat niciodată pe teren propriu. Şi dacă Omrani nu rata penalty cu Slavia, nu pierdeau cu „Bursucul” nici în cupele europene, deşi le-au trecut pragul Lazio, Rennes, Sevilla sau Celtic. Craiova ar fi la mâna sa în această tentativă, cu 6 victorii în ultimele 6 meciuri ar fi campioană, dar nici măcar statistica nu îi oferă speranţe. „Nu am reuşit niciodată 6 succese la rând, 5 am avut cele mai multe, când eram în Italia” admite Bergodi.

CFR face performanţă, Craiova vinde jucători

În privinţa experienţei celor două loturi nici nu se poate face comparaţie. În timp ce gazdele vin după două titluri la rând şi un parcurs de senzaţie în cupele europene, Craiova nu are în primul 11 niciun jucător care să fi câştigat vreodată un titlu de campion. Sigur, în lot se află Florin Gardoş, cel care a fost aureolat în câteva rânduri, dar el nu poate fi luat în calcul pentru posul de titular, precum şi Alex Măţel, care a fost campion cu Dinamo Zagreb, dar el este accidentat şi probabil nu va mai juca în acest sezon. Mai cucerise campionatul, tot în Croaţia, dar cu Rijeka, Ivan Martic, dar el a părăsit echipa recent. De asemenea, Dan Petrescu are practic două echipe redutabile la dispoziţie, fapt dovedit pe timpul parcursului european, în timp ce rezervele Craiovei au fost învinşi clar în amicale atât de la puştii Viitorului, cât şi de la divizionara secundă FC Argeş. Bergodi îşi face însă curaj înaintea meciului: „CFR este campioană, a jucat bine şi în cupele europene, dar acum nu trebuie să ne fie frică, fiindcă şi noi avem de partea noastră ambiţia, dorinţa de a face ceva deosebit”.

Cele două echipe care se înfruntă deseară sunt construite diferit şi au stiluri diferite de joc. CFR are nevoie să performeze, să aducă trofee şi să-şi procure bani din Europa, fiindcă nu posedă jucători de export, care să alimenteze bugetul clubului, aflat, se spune, în mare pericol anul trecut, dacă Dan Petrescu nu ar fi avut acel parcurs european extraordinar. CFR vizează rezultatul cu orice preţ, n-a fost interesată în mod special de joc, chiar dacă în acest sezon este echipa care a marcat cele mai multe goluri. De partea cealaltă, Universitatea Craiova nu a câştigat decât o Cupă a României, acum 2 ani, şi nu s-a bătut niciodată cu adevărat la titlu, însă a practicat un joc ofensiv, care a scos în evidenţă calităţile jucătorilor şi astfel a reuşit să vândă  fotbalişti. Pentru Mitriţă, Băluţă, Ivan, Vătăjelu, Screciu şi Gustavo s-au încasat peste 15 milioane de euro, deşi ultimii patru au revenit între timp în Bănie. Mihăilă, Cicâldău, Koljic sau Baiaram pot fi următoarele produse de export ale Craiovei.

Portari

Arlauskis face un sezon de excepţie, a apărat extraordinar şi în campionat şi în cupele europene, când a fost inclus în echipa grupelor. Şi după revenirea din pandemie este în formă, a demonstrat cu FCSB, când a fost imbratabil. În acelaşi timp, Pigliacelli nu mai are nici pe departe prestaţiile de anul trecut, a gafat mult, ultima „boacănă” fiind în derby-ul cu FCSB. Totodată, italianul a trecut şi printr-un conflict cu galeria olteană, care l-a insultat şi i-a cerut să părăsească echipa. A lipsit mult de pe teren, fiind plecat în Italia, apoi în carantină, a fost ultimul jucător al Craiovei care a reluat pregătirea.

Fundaşi

Se ştie că strategia lui Dan Petrescu se bazează pe o defensivă solidă. Din ce a găsit la CFR, „Bursucul” l-a păstrat în apărare numai pe Camora. Are două perechi de stoperi redutabili, Burcă-Vinicius şi Boli-Cestor. În dreapta are mai multe variante, Manea a decis practic ultimul duel dintre Craiova şi CFR, a fost resuscitat de Petrescu după aventura la FCSB, dar şi Susic pare într-o formă foarte bună.

De partea cealaltă, defensiva este punctul cel mai slab al Ştiinţei. Primii doi fundaşi dreapta nu mai sunt disponibili, Martic plecând în pauza de pandemie, iar Măţel este accidentat, şi acum Bergodi îl forţează pe Vlădoiu, dar pe care l-a înlocuit în cele două meciuri de la reluare. În stânga, Bancu şi Vătăjelu sunt consideraţi mai mult mijlocaşi, nu se apără foarte bine, chiar dacă ambii au avut contact cu naţionala pe acest post. Stoperii au gafat des în acest sezon, iar cei doi titulari, Bălaşa şi Acka, s-au accidentat săptămâna trecută, fiind recuperaţi pe ultima sută de metri. Variantă de rezervă ar fi numai Cosic, după ce Dielna şi Tiago Ferreira au părăsit lotul, iar lui Gardoş îi va fi greu să revină.

Mijlocaşi

Cuplul de interi al Craiovei, Nistor-Cicâldău, pare cel mai solid din România, însă forma lui Mateiu este în scădere de un an. De partea cealaltă, CFR a omogenizat extraordinar duetul  Bordeianu-Djokovic, doi mijlocaşi agresivi, pe care Dan Petrescu mizează să recupereze şi să alimenteze tripleta ofensivă, cărora li se adaugă constant Păun, un jucător subestimat, care a crescut foarte mult în ultimii ani, în timp ce Hoban şi Luis Aurelio au fost mereu o soluţii viabile. S-a mai alăturat pentru ultima perioadă şi Chipciu, un jucător cu care experienţă, pentru a confirma că Petrescu are la dispoziţie 2 echipe la fel de competitive.

Atacanţi

Craiova l-a recuperat pe Koljic, unul dintre cei mai valoroşi atacanţi din Liga I din ultimii ani, el pare esenţial pentru rezultatele bune ale Universităţii. Le-a lipsit craiovenilor, mai ales că variantele de înlocuire, Ivan, Niţu sau Mihai Roman, nu s-au ridicat nici pe departe la acelaşi nivel. Mihăilă, a cărui cotă a explodat şi va fi următorul produs de export al Ştiinţei, marchează destul de puţin şi dispare des din joc, având şi carenţe defensive. Deşi se achită bine de apărare, Ivan este practic anti-gol, a marcat într-un singur meci în acest sezon, nu este deloc în formă. În schimb, chiar dacă a lipsit anul acesta Ţucudean, Dan Petrescu a avut pe rând oameni care au fost decisivi pe poziţia de atacant central: Omrani, Rondon sau Lacina Traore. Liderul ofensivei a fost însă Deac, cel care este şi golgheterul echipei.  Costache a fost mai curând variantă under, în timp ce Golofca a apărut sporadic.

Antrenori

Dan Petrescu are 3 titluri în România, dintre care 2 cu CFR Cluj, este antrenorul care  garantează rezultatul. În câteva săptămâni cât a fost antrenor la ASA Tg. Mureş a obţinut cât Cristiano Bergodi în toată cariera de antrenor: o Supercupă. În timp ce italianul nu are la activ niciun alt trofeu şi niciun mandat mai lung pe banca vreunei echipe, Dan Petrescu este confirmat deja de performaţe multiple. Ca experienţe în alte campionate, Bergodi a activat în ţara natală, inclusiv în Serie A, în timp ce Petrescu are şi el o experienţă vastă, în Polonia, Rusia, ţările arabe şi China.  Cei doi antrenor s-au complimentat reciproc înainte de derby. „Bergodi e un antrenor foarte bun, e un gentleman şi îmi pare bine că a revenit în România. A făcut treabă bună şi la Voluntari, dar echipa nu a avut noroc, deşi juca bine. Este un fost mare fotbalist şi un mare antrenor, am avut o relaţie bună cu el mereu. Ca jucător, Bergodi era un fundaş bun, pe care şi-l doreşte orice antrenor” dixit Petrescu. Bergodi a replicat: „Dan Petrescu este un antrenor foarte bun, cariera  vorbeşte pentru el, nu trebuie să spun eu, a făcut o echipă puternică acolo, au jucători de valoare”.

 

 

 

 

 

 

prosport.ro