Aşteptări mari, după susţinerea celei de-a doua probe la Bacalaureat

0
177

Ieri, a avut loc proba obligatorie a profilului, din cadrul Examenului Naţional de Bacalaureat. În urma centralizării datelor, s-au înscris 4.069 de candidaţi , 426 dintre aceştia fiind absenţi (43 la Istorie, ceilalţi la Matematică). Conform celor precizate de prof. Monica Leontina Sună, „au fost 3.642 de candidaţi prezenţi, 1.307 la Istorie, dar, din păcate, am avut şi un eliminat, la Centrul de Examen de la Liceul Teoretic „Independenţa Calafat”. La Istorie a fost echivalat examenul pentru 72 de absolvenţi din anul anterior, în timp ce la MATE – INFO au fost 24 de cazuri. De asemenea, au fost echivalate şi 15 note de la ŞTIINŢELE NATURII, 144  de la Matematică profil TEHNOLOGIC ”. 

Emoţiile au fost mari atât pentru pentru elevi, cât şi pentru părinţi şi profesori. În faţa Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova era animaţie mare, la ieşirea tinerilor din sălile de examen. Trecând peste emoţiile inerente unui concurs,   câţiva dintre absolvenţi s-au declarat mulţumiţi de rezultatele obţinute şi s-au arătat încrezători, dar, foarte important, vor să urmeze cursurile unor Facultăţi din Craiova: „Mi s-a părut uşor la Istorie, şi mă aştept la o notă undeva între 9,50 şi 10,00. La aceleaşi aprecieri mă aştept şi la „Limba şi literatura română”, iar pentru ultima probă mi-am ales „Logica” şi vreau să urmez cursurile Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova” – Elena Culcea; „Mie, chiar mi s-a părut uşor. Mă aştept undeva la o notă de peste 9,70, la fel ca şi în prima zi, şi doresc să urmez cursurile Facultăţii de Automatică” – Andrei Otea.  Trendul de continuare a studiilor în România, în principal Craiova, a fost susţinut şi de Georgeta Bianca Vlad: „Cred că voi lua, cel puţin la această probă, peste 9,70. Vreau să urmez cursurile Facultăţii de Automatică” din Craiova. Lângă ea, susţinând-o, a fost şi mama, Geta Vlad: „Numai eu ştiu câte sucuri şi cafele am băut de astăzi dimineaţă. Eu sunt plecată în Austria de foarte mult timp, aş dori să vină şi fata lângă mine, dar îi respect şi îi susţin decizia de a învăţa la Craiova”.

Ca la fiecare examen, candidaţii se laudă, după finalizarea lucrărilor . Dificultatea probelor este relativă, iar cel mai bine ştiu cadrele didactice de specialitate. Prof. de matematică, Nicolae Tălău, de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, ne-a declarat: „Nu cred că a fost ceva foarte dificil, dificultatea fiind la medie, astfel că se poate obţine o notă de promovabilitate”. De asemenea, prof. de Istorie Nora Cadea, de la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, ne-a precizat că „subiectele nu au fost foarte dificile, iar cine a învăţat şi a citit şi alte cărţi, decât cele din programă,  nu trebuie să aibe dificultăţi”. Cu alte cuvinte, după cum sună declaraţiile, ne aşteptăm la rezultate mari …