O elevă „maximă”, un viitor strălucit

0
643

Zilele trecute s-a finalizat examenul de Evaluare Naţională, s-au afişat primele rezultate şi se aşteaptă contestaţiile. Judeţul Dolj are un procentaj de aproape 70% şi se află pe primele locuri în ţară, în ceea ce priveşte promovabilitatea, chiar dacă un clasament poate induce la alte păreri, deoarece una este să vii dintr-un asemenea judeţ, unul dintre cele mai mari din ţară,  şi alta din Călăraşi, Vaslui, Giurgiu, cu scuzele de rigoare faţă de aceste comunităţi. În Dolj, avem 11 note maxime obţinute, iar cu unul dintre cei care a obţinut cea mai mare notă am stat de vorbă ieri. Este vorba de o elevă a Colegiului Naţional „Carol I”, cu o personalitate extraordinară, dezinhibată total, care ştie ce vrea de la viaţă. Este atât meritul ei, cât şi al familiei şi al cadrelor didactice care au îndrumat-o.

carol (1)
Laura Vochiţa

Ieri, am vorbit cu Laura Vochiţa, elevă a Colegiului Naţional „Carol I”, care a obţinut nota maximă la examenul de Evaluare Naţională. Când o vezi nu ţi-ai da seama că o fată frumoasă, minionă,  poate fi una dintre cele mai bune eleve ale Doljului.  S-ar părea, la prima vedere, că este una dintre cele multe, care nu spun nimic, din categoria medie. Este de ajuns să vorbeşti cu ea şi îţi schimbi percepţia.

„Mie mi s-a părut că presiunea pusă înaintea unui asemene examen a fost foarte mare şi cred că ar fi bine să fie cât mai mic acest stres. Vorbim, până la urmă, de un copil de 14 – 15 ani, aşa cum sunt şi eu. Toţi putem trece cu brio peste un astfel de examen, bineînţeles, dacă învăţăm. Personal, m-am pregătit foarte bine şi, recunosc, am avut ceva emoţii la matematică, deoarece mă gândeam că, din neatenţie, pot face greşeli. De aceea şi spun că nu trebuie foarte mare presiune, fiindcă toţi suntem conştienţi de ceea ce ne aşteaptă”, a precizat Laura. Erau vorbe ale unui copil care arată, în gândire, mult mai matur decât vârsta pe care o are.

A venit şi cu completări: «Sincer, ştiu să-mi împart timpul şi aloc ore pentru învăţat la fiecare materie, aşa cum cred de cuviinţă, aşa cum ştiu că mă pot pregăti. Fac şi sport de performanţă, Dans, la clubul „Star Dance”, şi aş dori să urmez cursurile unei Facultăţi de Arhitectură, în străinătate. Voi învăţa în continuare şi voi lua, aşa cum cred, bineînţeles cu sprijinul familiei, cele mai bune decizii».

Lângă ea a fost şi mama, Luminiţa Vochiţa, care a menţionat: „Orice părinte trebuie să aibă un anumit control asupra copilului şi să-l îndrume. Noi am încurajat-o, astfel încât să ia propriile decizii, după ce i-am explicat atât câştigurile, cât şi pierderile. Cred că orice copil poate obţine rezultate, dacă este perseverent şi sun foarte bucuroasă pentru ceea ce a realizat Laura”.

Aprecieri din partea profesorilor

carol (2)Este o personalitate cât se poate de puternică, în acest sens vorbind fostul său diriginte, prof. Nicolae Tălău: „Nu vorbesc doar din punctul de vedere al profesorului de matematică, ci şi din cel al dirigentului şi omului. Este o fată care are o personalitate puternică, de multe ori sărind în ajutorul colegilor ei de clasă. Îmi aduc aminte că, în cei patru ani în care am avut-o la clasă, a învăţat cu uşurinţă şi n-a făcut mai mult decât trebuie. Cred că, în ciclul primar, copilul trebuie lăsat să meargă pe mai multe fronturi şi să fie lăsat să-şi aleagă preferinţele”.

Prof . Georgeta Vulea, cea care a pregătit-o în ultimul an pe Laura, a ţinut să adauge: „Laura este copilul de excepţie, perseverent, mereu în căutarea noului şi, foarte important, prietenoasă. Rezultatele obţinute de ea vorbesc de la sine şi nu mai trebuie completări. Cu siguranţă, vom mai auzi de ea, fiind copilul de nota 10. A fost şi la mai multe concursuri naţionale, de la Olimpiada de Limba Română până la Concursul Naţional de Ortografie. Ne bucurăm că ne-a dat voie să o modelăm şi-i urăm succes, dar nu trebuie să uităm sprijinul familiei şi al colegilor mei”.

Mulţumiri întregului corp profesoral

carolPentru acest an, succesul obţinut de Laura este unul mare, în condiţiile în care Colegiul „Carol I” a avut procent de promovabilitate de peste 94% la Evaluarea Naţională, cu foarte multe medii peste 9,00 obţinute. „Suntem bucuroşi pentru aceste rezultate. Vreau să spun că efortul colegilor mei, cadre didactice, se vede. Nu vorbim numai de o disciplină sau alta, ci de un întreg proces educaţional. Presiunea, dacă este bine conturată, pusă asupra elevului, poate duce la rezultate, prin disciplina impusă. Profesorii îi fac pe copii să conştientizeze că fără muncă nu se pot obţine realizări notabile. Vorbind de Laura, nu putem decât să fim onoraţi şi să-i felicităm atât pe ea, cât şi pe colegii ei care au obţinut note foarte mari”, a ţinut să precizeze prof.  Cristian Angelo Stăiculescu, director al Colegiului Naţional „Carol I”.