Craiovenii inculpaţi în dosarul „şpagă pentru sânge” rămân în arest la domiciliu

0
612

Cei doi angajaţi ai Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova din dosarul „şpagă pentru sânge”, Mihaela Georgineta Oprişan, de 33 de ani, registrator, acuzată de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale), şi Cosmin Cristian Magaon, de 24 de ani, din Craiova, asistent medical, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la luare de mită în formă continuată (4 acte materiale), rămân în arest la domiciliu. Hotărârea a fost luată ieri, de judecătorii Tribunalului Dolj, care le-au respins celor doi inculpaţi cererile de a fi plasaţi sub control judiciar. Cei doi au fost „săltaţi” în luna martie în urma unei acţiuni a poliţiştilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au fost trimişi în judecată la începutul lunii trecute, iar acum dosarul este analizat în camera preliminară.

spital sangeJudecătorii Tribunalului Dolj au respins, ieri, cererile celor doi angajaţi inculpaţi în dosarul „şpagă pentru sânge”, Mihaela Georgineta Oprişan, de 33 de ani, registrator, şi Cosmin Cristian Magaon, de 24 de ani, din Craiova, asistent medical, de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, de a fi plasaţi sub control judiciar, menţinându-i pe amândoi în arest la domiciliu: „Menţine măsura preventivă a arestului la domiciliu luată faţă de inculpata Oprişan Mihaela Georgineta. Menţine măsura preventivă a arestului la domiciliu luată faţă de inculpatul Magaon Cristian Cosmin. Respinge cererea de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar formulată de inculpaţii Oprişan Mihaela Georgineta şi Magaon Cristian Cosmin. Cu contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în Camera de Consiliu din 27.06.2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

Reamintim că, pe 5 mai a.c., s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj i-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Mihaela Georgineta Oprişan, de 33 de ani, registrator la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, acuzată de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale), şi pe Cosmin Cristian Magaon, de 24 de ani, din Craiova, asistent medical la aceeaşi unitate, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la luare de mită în formă continuată (4 acte materiale). Procurorii Parchetului de pe lângă au reţinut în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe cei doi faptul că, „inculpaţii Oprişan Mihaela-Georgineta şi Magaon Cristian Cosmin nu au înţeles importanţa vitală a activităţii transfuzionale, transformând-o într-un simplu act de comerţ”.

Cei doi aveau o înţelegere profitabilă pentru ambele părţi

spital sange 1La nivelul Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova s-a format o practică în a se întocmi „lista pacientului”. Concret, în momentul în care potenţialul donator se prezenta la ghişeul registratură, funcţionarul acestui compartiment, în speţă inculpata Oprişan Mihaela-Georgineta, îl întreba dacă doreşte să doneze special pentru un pacient anume, iar în caz afirmativ, întocmea „lista pacientului”, un înscris pe care menţionează numele tuturor donatorilor care s-au prezentat pentru acel pacient. Contracost însă se putea rezolva şi pentru cei care nu aveau donatori, după cum au stabilit anchetatorii. Astfel, pe parcursul lunii martie s-au făcut mai multe cumpărări de sânge, oamenii legii stabilind fără nici un echivoc că Magaon avea o înţelegere cu Oprişan Mihaela-Georgineta, singura care întocmea „lista pacientului” şi fişa donatorului şi care avea acces la baza de date computerizată a CRTS Craiova în calitate de registrator medical, aşa cum rezultă şi din fişa postului acesteia.

Astfel, pe 1 martie a.c., un investigator s-a prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova şi, sub pretextul că este ruda unei paciente care urma să se opereze, a mers la ghişeul biroului Registratură unde-şi desfăşura activitatea Mihaela-Georgineta Oprişan, spunându-i că a venit să doneze sânge pentru aceasta. Petru că mâncase, femeia i-a spus să vină a doua zi, când l-a dat pe mâna lui Magaon. Cel din urmă i-a spus că-l ajută, dar nu degeaba, căzând de acord asupra sumei de 200 lei. Cumpărările au continuat, atât direct de la Mihaela Oprişan, cât şi de la Magaon, iar pe 15 martie a.c. s-a organizat prinderea în flagrant. Echipa operativă formată din ofiţeri ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi condusă de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj l-a surprins pe Cristian Magaon cu 200 de lei în buzunarul halatului, bani pe care tocmai îi primise ca să livreze două pungi de sânge. Inculpaţii au fost ridicaţi pentru audieri, reţinuţi pentru 24 de ore, apoi arestaţi preventiv, iar acum sunt în arest la domiciliu.