Războiul din Ucraina, Grexit, refugiaţi, atacuri teroriste…şi Brexit: Marian Jean Marinescu : „ Avem un element comun – slăbiciunea liderilor politici actuali”

0
405

marinescuO săptămână de foc pentru guvernul lui David Cameron. Liderii europeni fac presiuni pentru ca Marea Britanie să îşi anunţe oficial ieşirea din Uniune în cadrul reuniunii de astăzi, la care va participa şi premierul britanic. Atât ministrul de Finanţe britanic, cât şi Boris Johnson, principalul challenger al lui Cameron la şefia conservatorilor, încearcă să liniştească opinia publică din Marea Britanie, în condiţiile în care lira a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 3 decenii, ducând la scumpirea rapidă a produselor de import. La nivelul societăţii britanice, peste 100 de incidente rasiste s-au înregistrat de când englezii a votat pentru ieşirea din UE. Despre cum vor acţiona pe mai departe oficialii europeni, dar şi despre toate provocările Uniunii începând cu războiul din Ucraina, continuând cu Grexit, refugiaţii, atacurile teroriste iar cel mai recent eveniment, care a zguduit Europea, Brexit, despre toate acestea am stat de vorbă cu vicepreşedintele EPP, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, un politician de calibru european, care ne-a explicat într-o cheie interesantă ce s-a întâmplat în realitate cu britanicii.

 

              Există vreo legătură, avem vreun element comun, între toate aceste crize care au căzut rând pe rând pe capul Uniunii Europene şi mă refer la Ucraina, Grecia, refugiaţi, atacuri teroriste şi acum Brexit ?!

           La o primă analiză, nu ştiu dacă există elemenente comune, pentru că sunt evenimente diferite. Grecia este o criză determinată de o situaţie economică „construită pe termen lung”. Ucraina este o criză geopolitică, este o problemă de poziţionare a Rusiei faţă de Europa şi după opinia mea, criza din Ucraina este mai gravă decât criza din Grecia.  Refugiaţii au cu totul altă cauză şi Brexit-ul reprezintă un referendum., un sondaj cu urmări nu prea fericite…Dar, dacă stau să mă gândesc am putea găsi totuşi ceva comun şi cred că este vorba de lipsă de lideri sau mai bine zis de o prezenţă de neadaptaţi la situaţia de astăzi, pentru că vorbim de liderul din Grecia – un comunist, vorbim dincolo de Putin şi de Ianukovici şi chiar şi după… Lideri care nu au fost capabili să oprească războiul din Siria, că până la urmă de acolo a pornit această nenorocire. Deci nu au fost capabili în atâţia ani de zile să oprească războiul. Iar cazul Brexit, o eroare incalificabilă a unor politicieni. Şi a lui Cameron, dar şi a celorlaţi populişti – Boris Johnson, fostul primar al Londrei şi liderul partidului eurofob UKIP, Nigel Farage.

Dar Cameron de ce a susţinut şi el acest referendum ?!

           De fapt şi Cameron, tot din populism a susţinut, de a mai deveni încă o dată premier, acum doi ani, a făcut să accepte acest referendum. Cameron este terminat nu numai ca om politic, ci şi ca om… este o opinie personală. A pus în pericol Marea Britanie, integritatea ei…mare aşa cum e, nu se ştie cât va mai rămâne din ea. Regina, îmi pare rău, eu respect sistemul, dar nu pot să nu remarc faptul că până acum nu a vorbit nimic. Abia acum, Regina se duce în Parlamentul Scoţiei să vorbească în plen… Indiferent ce s-ar spune…că acum este vorba despre unitatea Marii Britanii…şi atunci tot despre asta era vorba. Aşa că Regina trebuia să spună ceva, să-şi asume. Şi atunci nu mai era nevoie ca  acum să se ducă la scoţieni să-i roage …”vă rog frumos nu plecaţi !”. Intr-adevăr este o legătură : slăbiciunea liderilor politici actuali.

           Cine îşi va asuma funcţia de premier, mai precis, cine îşi va asuma fărâminţarea ţării ?

        Uitaţi-vă la surprinderea pe care o au Nigel Farage şi Boris Johnson şi la cum dovedesc minciunile pe care le-au spun în campanie. E vorba de populism aici…nu e vorba de două persoane. E vorba de populismul care urcă în Europa foarte tare. E de urmărit scrutinul din Spania. E vorba de populism care se bazează doar pe minciuni evidente, pe care, din păcate, oamenii le percep altfel. Acum, cei doi vor declara….”păi ce am spus în campanie nu e obligatoriu să se întâmple”…sau „am spus că vom da toţi banii sistemului de sănătate, aceia care-i dădeam la UE, dar nu trebuie neapărat să se întâmple…” sau „am spus că nu contează că aveţi proiecte europene, UE va continua să dea banii…dar nu trebuie neapărat să se întâmple”, pentru UE spune, ok, ieşiţi acum, nu mai staţi. „Am spus că vrem să face un acord repede de ieşire…dar acum spunem că nu e nicio grabă”. Cei doi populişti, Boris Johnson sau Nigel Farage s-au speriat pentru că unul dintre ei ar trebui să fie prim-ministru şi trebuie să-şi asume responsabilitatea fărâminţării ţării lor.

                Divizarea Marii Britanii  îi doare pe englezi  mai rău decât ieşirea din UE…?!

           Îi doare mai rău. Mult mai rău. A fost un populism din toate punctele de vedere şi al lui Cameron, care a zis că el salvează ţara, că va impune condiţii noi Uniunii, a venit şi cu condiţiile. S-a făcut de râs cu ele, pentru că din patru, trei erau normale. Iar a patra condiţie se referă la ajutoarele sociale, problemă care se rezolva acasă, dacă era un  adevărat prim-ministru. Şi ceilalţi doi la fel…Împreună au dus poporul ăsta britanic într-o situaţie. Când te uiţi acum la harta Marii Britanii, parcă vezi harta României, după alegerile locale. Nu mai vorbim de cum s-a votat. Tinerii au votat pentru a rămâne, vârstnicii pentru a ieşi. Tot ce are mai mult decat Bac a votat ca să rămână, tot ce are mai puţin ca Bac a votat să plece. Acestea sunt nişte lucruri foarte clare, din care poţi să ai concluzii foarte clare.

        Acum ce vrea Marea Britanie ?!

Cameron a spus că în octombrie îşi dă demisia. Adică, mai trece ceva…apoi după demisiei, să vină un alt premier, iar durează ceva. Acest prim-ministru va trece referendum-ul prin Parlament. Şi Parlamentul la rândul său mai discută vreo jumătate de an şi tot aşa….Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, spune foarte clar. Dacă în doi nu se încheie un acord, o ţară iese automat din UE. Acolo spune clar. Pentru că nimeni nu va avea curaj, ca peste doi ani, să propună, să le mai prelungim şederea. Pentru că trebuie să evităm să se mai întâmple lucruri similare în alte state.

       Care este poziţia grupului EPP ?

         Am avut o şedinţă vineri dimineaţă. Preşedinţia grupului a stabilit liniile prioritare ale grupului şi cred că sunt linile normale. „Regretăm, este o mare greşeală, plecat înseamnă plecat, fără niciun fel de privilegii, sub nicio formă, nici cel puţin la nivelul Norvegiei…”. Adică, ai vrut să pleci, ok, la revedere. Procedurile ar trebui parcurse foarte repede, astfel să se lămurescă situaţia. Asta privind Marea Britanie. În partea cealaltă, la Uniune cred că tebuie mai mult ca oricând unitate, să dispară, ideea de cei vechi şi cei noi, sud şi nord, nord şi vest, trebuie unitate. Europa nu mai rezistă în faţa provocărilor viitoare.

Dar nu au fost foarte multe crize într-o perioadă destul de scurtă ?

        Foarte multe, au fost atacuri foarte. Cum a gestionat Uniunea este o discuţie, dar Brexit-ul, zic eu că a fost gestionat bine de către UE, deocamdată. Să vedem efectul acestei întâlniri a fondatorilor. La prima vedere nu este foarte bine. De ce să te întâlneşti numai în şase, când marţi este Consiliul European. De ce să nu te întâlneşti cu toţi ?

          Între grupuri avem păreri divergente ?! Mai exact, care este opinia fiecărui grup ?!

          Între grupuri deocamdată nu există divergenţe, unii cer convenţie. Eu cred că nu e momentul potrivit, după mine ar fi cam acelaşi lucru cu referendumul din Marea Britanie. O convenţie reprezentând un acord de rediscutare a Tratatului şi nu cred că este momentul în această perioadă. Trebuie mers pe acest Tratat, o perioadă de reflexie, gândit foarte bine ce trebuie schimbat, dacă trebuie schimbat, astfel încât să nu existe diferenţe între state. Toate cele 27 de state trebuie să aibă acelaşi drum. Există şi un proiect de rezoluţie pentru astăzi, când avem plen. PPE-ul nu a vrut rezoluţie însă se pare că toţi ceilalţi vor un proiect de rezoluţie care spune acelaşi lucru, dar o să vedem care va fi finalul textului.

             Dar europarlamentarii români…au avut reacţii diferite de ale dumneavoastră ?!

             Nu am văzut o altă poziţie… Noi, europarlamentarii PNL am dat şi un comunicat de presă. Am înţeles că s-au contrat în ţară pe această problemă Cătălin Predoiu cu Victor Ponta, pe facebook…dar cam atât.

         Europarlamentarii englezi… cum credeţi că vor reveni ei mâine ( n.r ieri) în PE. Cum au fost de fapt împărţiţi înainte de Brexit şi ce urmări a lăsat acest Brexit în sânul deputaţilor europeni sau a oficialilor europenei ?!

            Ei sunt împărţiţi deja. Pot să vă spun că sunt două lucruri surprinzătoare pentru mine. Raportorul britanic pentru directiva pe emisii şi-a dat demisia din postura de raportor, a doua zi, chiar vineri, a doua zi după Brexit. Şi la Comisia Europeană am avut o demisie şi aici am fost foarte surprins. Aş înţelege aceste demisii la Farage. Să-şi demisia împreună cu tot grupul lui şi să plece acasă. Dacă nu mai vor să fie membrii în Uniune, ei de ce mai rămân în Parlament. E adevărat Tratatul le permite, dar ei ca politicieni adevăraţi de ce nu îşi dau demisia de onoare. Poporul a spus, poporul a decis ca Marea Britanie să nu mai fie membru a Uniunii Europene, păi şi ei, ca aleşi ai poporului pot să plece acasă. Dar deocamdată nu am văzut această reacţie. Ei sigur au fost divizaţi. Cei de la conservatori au fost împărţiţi în Parlamentul European.  Liderul de grup cu o parte a militat pentru a rămâne, alţii pentru a ieşi. Cei de la Farage au fost pentru ieşire. Astăzi va fi o şedinţă de plen şi vom vedea exact reacţiile…

      De ce credeţi că mai vor să facă încă un referendum ?! Se vorbeşte de vreo 3 milioane de semnături. Nu au ştiut ce votează la primul ?! Între timp şi-au dat seama britanicii că au fost minţiţi de cei doi populişti ?!

        Semnăturile acestea vin de la cei care au votat să rămână în UE. Probabil că sunt câţiva din cei care au votat să plece dar care au realizat abia acum ce au votat. Mie mi-au spus jurnalişti englezi că a fost o campanie ca niciuna până acum. În Anglia în timpul campaniilor erau dezbateri mai aprinse, dar fără lase urme. Dar de data această, au fost dezbateri care au deschis răni, care nu se vor închide niciodată. M-a surprins foarte tare această afirmaţie. Şi o campanie bazată pe foarte multe miniciuni. Toată lumea îmi spune această chestiune şi mi se pare foarte curios. În momentul în care ai o astfel de campanie, cu reacţiile UE…

             Cum credeţi că privesc statele care şi-ar dori să intre în UE, această mişcare a Marii Britanii ?!

         Să nu mai spuneţi statele… nu statele, sunt politicienii populişti care nu au fost în stare să-şi facă o carieră politică pe o altă direcţie politică, au luat această idee de populism. Nici politicienii tradiţionali nu  sunt mereu în regulă, dar nu putem să acceptăm minciuna. Le spui la oameni ceea ce vor să audă, chiar dacă nici tu nu şti cum se ajunge acolo, dar nici nu se poate ajunge acolo. Nu mai spuneţi state ! Există politicieni populişti care spre ipotecul beneficiu personal îndeană lumea să o ia pe această direcţie, care după mine este o catastrofă extraordinară. De asta s-a ajuns la o astfel de situaţie. Cu lideri foarte slabi. Eu nu vreau să ajung lider, dar măcar poziţia pe care pe care o am eu îmi dă posibilitatea să spun câteva lucruri despre unii lideri. Nu mă cred eu un lider mai bun decât ei, dar trebuie să ne cunoaştem limitele. Dacă nu eşti bun să conduci o ţară, nu te duci să conduci o ţară. Şi în momentul ăsta sunt foarte mulţi care habar nu au ce se întâmplă în ţara lor. Este opinia mea…

           Dar Serbia, Republica Moldova…Ucraina mai sunt ele încurajate să între în marea familie europeană ?

      Da…îşi pot pune o întrebare, care este normală, Dacă unii care au fost în interior, au fost în UE, vor să plece…de ce ar trebui să intrăm noi ? Depinde de nivelul de educaţie, depinde de nivelul de rezistenţă la minciună, de puterea de înţelegere a fiecăruia. Eu cred că îşi doresc multe statem mai ales cele din est să între în Uniunea Europeană.

               Să înţelegem că UE se va extinde ?!

           Da, dar în niciun caz acum….

ucraina Ucraina, pionul luptei dintre Rusia şi Occident

 Pe 22 februarie s-au împlinit doi ani de când fostul lider al Ucrainei, Victor Ianukovici a părăsit reşedinţă din Kiev, plecând către graniţa cu Rusia. Agresivitatea Rusiei a împins Ucraina către Vest, cu toate că e încă departe de a fi acceptată în UE şi NATO. Pe plan intern, nu e deloc sigur că moderaţii şi reformiştii vor deţine puterea pe viitor, existând şi o recrudescenţă a mişcărilor de extremă dreaptă, ultra-naţionaliste, care sunt capabile să arunce din nou ţara în haos. Ca să nu mai menţionăm că şi ruşii şi rusofonii vor dori să aibă un cuvânt de spus. Între timp, ucrainenii din tabăra reformistă şi desigur naţionaliştii se pregătesc să celebreze, pentru a doua oară, „revoluţia Maidanului”, care i-a înscris pe o traiectorie opusă intereselor ruseşti şi favorabilă, în principiu, occidentalizării.

grecia“Grexit”, un scenariu de coşmar pentru Europa

           Ieşirea Greciei din zona euro, aşa numitul “Grexit”, a fost şi a rămas un scenariu de coşmar pentru Europa. Renunţarea unei ţări la moneda unică nici nu a fost luată în calcul vreodată, tocmai de aceea în tratate nu există prevederi care să gestioneze acest caz. O asemenea decizie din partea Greciei ar împinge Uniunea Europeană într-o zonă necunoscută şi ar pune o umbră asupra întregului proiect monetar european, comentează analiştii economici. Despre Grexit s-a vorbit constant de când a început criza greacă, acum 6 ani. După certuri interminabile şi discuţii fără rezultat, unii par să se bucure că s-ar putea ajunge la acest deznodământ. Foarte mulţi experţi susţin că Grecia nu trebuia să adopte euro, deoarece şi-a falsificat statisticile pentru a fi eligibilă. „Grecia ar putea renunţa la datorii de 317 miliarde de euro, sau 180% din PIB. Dar pentru greci, asta valorează mai puţin decât pare. Costurile Grexit-ului ar fi exorbitante: bănci falimentare, economii care dispar, contracte rupte şi încredere distrusă. Politica ar fi devastată. Neo-fasciştii şi comuniştii ar prospera. Afară din zona euro şi posibil din Uniunea Europeană, o ţară cu o istorie plină de lovituri de stat ar risca să devină violentă şi mult mai coruptă”, consideră cei de la The Economist.

refugiatiCE solicită statelor membre ale UE relocarea refugiaţilor

Comisia Europeană (CE) a cerut din nou statelor membre ale UE să intensifice relocarea refugiaţilor ajunşi în Grecia şi Italia, până în prezent fiind redistribuiţi numai 1.145 din cei 160.000 de migranţi menţionaţi în sistemul cotelor obligatorii stabilit la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din septembrie, transmite agenţia EFE. „CE solicită statelor membre să-şi sporească drastic eforturile de relocare pentru a contribui la soluţionarea situaţiei umanitare urgente din Grecia şi pentru a preveni deteriorarea celei din Italia, unde fluxurile migratorii cresc”, se arată într-un raport difuzat marţi de executivul comunitar. În acest text, CE subliniază că, deşi a fixat ca obiectiv relocarea a cel puţin 6.000 de migranţi în fiecare lună, de la începutul lunii aprilie au fost preluaţi din Grecia şi Italia numai 208. În baza acestui mecanism, care este voluntar, începând din data de 4 aprilie au fost transferaţi 37 de sirieni în Germania, 31 în Olanda şi 11 în Finland

terorismAtentate Bruxelles : 34 de morţi şi 198 de răniţi

În dimineaţa zilei de 22 martie 2016 trei explozii s-au produs în Bruxelles: două la Aeroportul Zaventem din nord-estul capitalei şi a treia, la distanţă de o oră, în staţia de metrou Maelbeek, în apropiere de sediul Uniunii Europene. Procurorul federal a confirmat că este vorba de un atentat sinucigaş. Bilanţul provizoriu înaintat de autorităţi indică 34 de morţi – 14 la aeroport şi 20 la staţia de metrou – şi 198 de răniţi – 92 la aeroport şi 106 la staţia Maelbeek. În după-amiaza aceleiaşi zile, Amaq, agenţia de presă afiliată Daesh, a emis un buletin informativ în care se spunea că gruparea teroristă revendică atentatele. Într-un film de pe camera de supraveghere a aeroportului au fost surprinşi trei bărbaţi, suspectaţi de autorităţi de comiterea atentatelor. Cei trei au fost identificaţi ca fraţii Khalid şi Brahim El Bakraoui, respectiv Najim Lacchraoui. Potrivit Dernière Heure, Khalid şi-ar fi detonat bomba în staţia de metrou Maelbeek, iar fratele său Brahim în aeroportul Zaventem.