Curtea Bisericii „Sf. Ilie” va deveni piațetă publică

0
884

Primăria Craiova a primit în folosință gratuită terenul care înconjoară Biserica „Sf. Ilie” și care a fost folosit până acum drept curte de către lăcașul de cult. Cu acordul Mitropoliei Oltenia, autoritățile vor amenaja aici o piațetă publică. Amenajările vor fi extinse și la celelalte clădiri din jur, urmând ca apoi biserica în sine să fie reabilitată și iluminată arhitectural. 

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu și Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, au semnat, ieri, acordul prin care terenul care se găsește de-jur împrejurul bisericii Sf Ilie să fie folosit cu titlu gratuit de către municipalitate. După parafarea actelor – care a avut loc chiar în incinta bisericii – edilul a spus că, pe suprafața de peste 1.000 de metri pătrați, va fi construită o piațetă publică, amenajată în totalitate de Primăria Craiova. „Vreau să vă mulțumesc că ați făcut acest gest pentru municipalitate, asta înseamnă că de acum înainte putem să scoatem deja autorizația de demolare a gardului. Aici vom dezvolta o piațetă, urmând ca și clădirile din jurul acestei biserici să le reabilităm”, a declarat Olguța Vasilescu.

Mitropolia Olteniei, alături de municipaliate

Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, a declarat că spațiul din jurul bisericii „Sf. Ilie” trebuia pus în evidență cumva, motiv pentru care amanajările Primăriei Craiova sunt binevenite. „Această zonă veche a orașului trebuia pusă în evidență și avea nevoie de această contribuție a noastră, a tuturor. Lucrarea respectivă este pe deplin meritorie și, în același timp, are o conotație de oraș european. Considerăm că biserica Sf. Ilie poate să dea un exemplu pentru toate instituțiile și pentru toți cei care sunt în orașul nostru și credem că acest început bun va fi urmat de toți. Noi ne bucurăm și suntem alătri de dumneavoastră nu doar cu acest proiect, ci și cu toate rugăciunile noastre”.

Lucrările de amenajare, suportate de autoritatea locală

În perioada imediat următoare, după ce va fi emisă autorizația de demolare, autoritățile locale vor îndepărta gardul de fier și tot spațiul va fi pavat cu granit, păstrându-se copacii care există aici. Primarul Lia Olguța Vasilescu a precizat că materialele de construcții pentru piațetă nu provin din cele cu care se intervine la centrul istoric, ci vor fi suportate separat de Primăria Craiova. „Nu știu exact cât va costa, dar o să băgăm și această lucrare pe acordul-cadru de la străzi”, a menționat Olguța Vasilescu. Acordul-cadru urmează să fie semnat de autoritățile locale luna aceasta cu firma care va fi declarată câștigătoarea licitației. Lucrare de pavare cu granit a viitoarei piațete trebuie însă să se facă odată cu pavarea de pe strada „Lipscani”.

Mormântul unuia din ctitori va fi mutat

Autoritățile locale susțin că amenajările din preajma bisericii „Sf. Ilie” nu vor întâmpina nici un fel de problemă. Primarul Lia Olguța Vasilescu a menționat că gardul nu este un monument istoric – așa cum s-a întâmplat la demolarea gardului de la biserica „Sf. Treime” de lângă Mercur- și că demolările nu au cum să fie împierdicate. Pe de altă parte, ÎPS Irineu a spus că nici momântul care există în curtea locașului de cult nu va fi un motiv care să stea în calea lucrărilor, lespedea de marmură urmând să fie mutată undeva în spatele bisericii. Pe cruce este săpat numele lui Nicolae Otetelișeanu, care face parte din familia vornicului Ilie Otetelișeanu, primul ctitor al bisericii construite la anul 1720, în stilul brâncovenesc. Din câte se pare, acesta chiar ar fi fost înmormântat sub acea lespede.

Va fi amenajată și toată zona împrejmuitoare

Biserica „Sf. Ilie” va intra și ea într-un proces de restaurare. ÎPS Irineu a declarat că Mitropolia Olteniei intenționează să restaureze această biserică veche printr-un program cu bani europeni, care va include obligatoriu și un sistem de iluminat arhitectural care să-i pună și mai bine în valoare arhitectura. Autoritățile vor reface, la rândul lor, și zonele din jur. Primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat că primul va fi refăcut peretele fostului restaurant „Oltenia”, care aparține tot Mitropoliei Olteniei și care va fi cedat și el pentru reamenajare. „Calcanul va fi refăcut pentru că dă foarte urât așa. Noi ne-am gândit să aibă aspectul unui zid de cetate, iar în partea dinspre Lipscani să fie un tunel din care să iasă o statuie jumătate-om și jumătate-cal”. Primăria Craiova are în plan să facă lucrări de intervenție și la fațadele blocurilor din această zonă.