Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia”, în concert pe esplanada din fața Prefecturii Dolj

0
735

Craiovenii sunt așteptați, sâmbătă seara, cu începere de la ora 19.45, pentru a lua parte la concertul pe care Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” îl va susțiune pe esplanada din fața Prefecturii Dolj. Meastrul Floria Zamfir, care va dirija corul, a avut grijă să pregăteacă, înpreună cu soliștii, un repertoriu atractiv și andrenant pentru toate gusturile muzicale. 

 

Concertul conține pagini muzicale de mare popularitate, și anume prelucrări de folclor, madrigale, Negro Spirituals. Programul cuprinde : Alexandru Paşcanu: “Chindia”; Marţian Negrea: “Păstoriţa”; Simeon Nicolescu: “Iac-aşa!”; Constantin Rîpă: Triptic; John Farmer: “Fair Phyllis”; Alice Parker – Robert Shaw: „Swing Low”; Anders Ohrwall: „Joshua Fit The Battle Of Jericho”; Francisc Hubic: Suită de cântece vechi din Bihor; Sabin Drăgoi: „Trandafir de pe răzoare”; Giovanni Pierluigi da Palestrina: “I vaghi fiori”; Ioan D. Chirescu: “Dor, doruleţ”; Jester Hairston: “Elijah Rock”; Adrian Pop: “Vine hulpe di la munte”; William Dawson: “Ain’a That Good News”; Josquin des Prés: “El Grillo”; Augustin Bena: “La fântână”; Constantin Arvinte: “Să ne veselim oleacă”; Dariu Pop: Suită corală din Ţara Oaşului

 În caz de vreme nefavorabilă, concertul se va desfăşura în sala Filarmonicii „Oltenia”.

 

Dirijorul Florian George-Zamfir

 Născut la Craiova în anul 1954, Florian – George Zamfir îşi datorează pregătirea muzicală Liceului de Artă din Bănie şi Conservatorului „Ciprian Porumbescu” – Facultatea de Pedagogie, Muzicologie, Compoziţie (astăzi, Universitatea Naţională de Muzică) din Bucureşti. La absolvirea facultăţii devine profesor titular la catedra de teorie-solfegiu a Liceului de Artă „Marin Sorescu”, în paralel conducând orchestra liceului.

În anii următori, se afirmă tot mai pregnant ca dirijor. Pentru câţiva ani îndeplineşte calitatea de dirijor secund al Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia”, pentru ca începând cu anul 2001 să devină dirijor al Teatrului Liric „Elena Teodorini” (din anul 2002 dirijează şi orchestra de cameră).

Din anul 2002, devine lector şi şef (statut pe care l-a deţinut până în anul 2009) al Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova, după ce anterior, timp de zece ani, a fost profesor asociat la catedra de compoziţie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. De altfel, din anul 2011, deţine titlul de doctor în muzică al Universitatăţii Naţionale de Muzică bucureştene, în urma susţinerii tezei cu titlul „Locul şi rolul corului în opera romantică: repere muzicale şi dramaturgice”.

Pe parcursul carierei artistice Florian-George Zamfir a dirijat peste 250 de spectacole de diferite genuri (operă, operetă, concerte simfonice, vocal-simfonice, a cappella, opere în concert, concerte de educaţie muzicală) în ţară (Craiova, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Bucureşti, Piteşti, Cluj-Napoca) şi peste 70 de spectacole (operă, operetă, opere în concert, vocal-simfonice, a cappella) în străinătate (Italia, Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Belgia).

Muzician cu o largă deschidere spre receptarea ideilor novatoare în domeniul muzicii, Florian-George Zamfir abordează cu egală dezinvoltură diferite genuri de spectacole (a cappella, vocal-simfonic, operă, operetă, concerte-lecţie).

Este autorul volumelor de specialitate intitulate“Evoluţia raporturilor între solişti, cor şi orchestră în operă de la începuturi până în clasicism” (Editura “Aius”, Colecţia “Studia”, Craiova, 2008) şi “Locul şi rolul corului în operele din Barocul târziu şi Clasicismul muzical” (Editura “Aius”, Colecţia “Studia”, Craiova, 2009).