Sud Oil Sere Işalniţa: Producţie ecologică, solicitare maximă la export

0
667
Florin Purcea

În spaţiile protejate care acoperă circa 75 de ha ale Sud Oil Sere Işalniţa, recoltatul castraveţilor cornişon, din primul ciclu de vegetaţie, este pe sfârşite. S-au cultivat anul acesta numai 45 de ha, din motive pe care le vom dezvolta. Ca şi anul trecut, ca şi acum doi ani, ca şi mai înainte, producţia obţinută şi valorificată preponderent la export, în mică măsură pe piaţa internă, este una mulţumitoare pentru managerul Florin Purcea. Se va ajunge, finalmente, la peste 3.000 de tone, ceea ce este o bună realizare în condiţiile demarării unui amplu proces de reabilitare a întregului schelet de susţinere pentru 30 de ha de seră, grav afectate de ninsoarea din februarie 2012. Şi dacă a survenit ceva nou, în întreg fluxul tehnologic, este preocuparea tot mai asiduă a specialiştilor de elită, din subordinea directorului tehnic Cati Mărăcineanu, pentru o producţie realmente ecologică, în conformitate cu standardele europene şi, bineînţeles, tot mai nuanţate ale partenerilor contractuali.

Condiţii climatice avantajoase

Florin Purcea, care şi-a câştigat încrederea exigenţilor parteneri de afaceri, opinează că, până la urmă, primul ciclu de vegetaţie la cornişon a beneficiat de condiţii climatice ideale, temperaturile atmosferice, dar şi umiditatea, chiar şi nebulozitatea multor zile, avantajând creşterea rapidă a plantelor şi rodul acestora, numeros pe fiecare plantă, uniform şi mai ales plăcut la gust. Se recoltează zilnic, din zori până seara târziu, se sortează şi ambalează producţia, fără nici un fel de sincopă. Orice tergiversare provoacă dureri de cap, în sensul neîncadrării în calibrele convenite. Viteza de creştere a fructelor este fantastică. Peste două-trei săptămâni, maxim, cultura va fi defrişată, demarându-se imediat pregătirile pentru cel de-al doilea ciclu de vegetaţie. În rest, doar atât: forfotă organizată, igienă farmaceutică, disciplină desăvârşită, venituri mulţumitoare pentru culegători. Şi încă ceva: zilnic, analize de laborator la probele de sol şi cel mai mărunt semnal al prezenţei unor dăunători specifici.

Parcele experimentale

Sud Oil Sere Işalniţa este nu doar un consacrat furnizor european de legume timpurii, ci şi un pol al legumiculturii intensive doljene. Adică, aici se face meserie autentică şi asta se vede cu ochiul liber. Pe parcele distincte se testează anumite soiuri şi hibrizi de roşii, ardei sau chiar castraveţi care, în funcţie de comportare, ar putea fi promovate pe viitor. Nu este ascuns faptul că se ţine seama şi de ceea ce statornicii beneficiari, de acum, ar dori anul viitor. Însăşi valorificarea producţiei de castraveţi cornişon, sortimentul legumicol predominant, ţine seama, cum este şi firesc, de doleanţele partenerilor contractuali. Experienţe notabile se derulează şi în câmp deschis, totul sub atenta supraveghere a specialiştilor, fiindcă Sud Oil Sere Işalniţa dispune nu de legumicultori cu vocaţie, ci de specialişti autentici, precum Flavia Păuniţă, ca să dăm un exemplu, la curent cu toate noutăţile din legumicultura protejată. Sud Oil Sere Işalniţa, cu cele opt ferme ale sale, rămâne, aşadar, o amenajare legumicolă de referinţă a Doljului, în care se face producţie competitivă, ecologică, dar se şi priveşte în viitorul imediat. Pregătit de pe acum.

Terenuri desţelenite

În urmă cu un an, o suprafaţă de circa 66 de ha acoperită de ierburi dense şi mângâiate de briza Jiului, lăcaş nestingherite pentru familiile de fazani, a fost pentru prima oară desţelenită, pregătindu-li-se o altă destinaţie. Anul acesta, suprafaţa respectivă a fost cultivată cu porumb, dar nu pentru a „se afla în treabă”, ci într-un regim intensiv, de 80.000 de plante la hectar, fiind asigurată şi irigarea prin picurare. Din lanul de porumb acum nu se mai vede omul şi Florin Purcea zâmbeşte când vorbeşte de o producţie de 20-25 tone la hectar. De fapt, chiar dacă se va mai cultiva şi anul viitor, tot cu o plantă cerealieră, terenul respectiv este destinat legumiculturii în câmp deschis. Se va mai lucra însă prin arături cu scarificator, premergător administrării unor cantităţi optime de îngrăşăminte organice, pentru îmbunătăţirea proprietăţilor fizice ale solului, dar experienţa în sine spune multe. O stare febrilă, nu greu de resimţit, este întreţinută tocmai de bunul mers al lucrurilor. Deşi, până la urmă, constatarea firească nu este alta decât aceea că nişte oameni normali, care ştiu ce trebuie făcut, chiar aia fac. Sud Oil Sere Işalniţa, care se poate lăuda cu reputaţia sa, nu uşor dobândită, de producător de legume timpurii, ci şi un contribuabil notabil la bugetul statului.

 M. ALEXANDRU