Spitalul regional se va construi pe terenul Consiliului Judeţean Dolj

0
273

Lucrările la cele trei spitale regionale din Cluj, Iaşi şi Craiova, pentru care ţara noastră ar trebui să primească de la Bruxelles 150 de milioane de euro, ar putea începe până la finalul acestui an. Este declaraţia făcută la Cluj-Napoca, la finele lunii martie, de premierul Dacian Cioloş. Comisarul european Corina Creţu a tras atunci un semnal de alarmă în legătură cu acest subiect: lansarea proiectelor, pentru care există bani la Bruxelles, trenează prea mult. Joi, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a vorbit despre etapele parcurse în derularea acestui proiect şi despre avizele ce trebuiesc obţinute pentru a merge mai departe.

prioteasa

             Comisarul european Corina Creţu a spus că proiectul spitale regionale ar trebui luat în serios, pentru că ţara noastră ar putea pierde banii europeni dacă proiectele nu sunt făcute la timp. „Sunt foarte tristă să văd acum, în martie 2016, că nici măcar amplasamentele acestor trei spitale regionale nu au fost definitivate, iar fondurile europene pentru aceste spitale regionale aşteaptă încă la Bruxelles”, spunea atunci Corina Creţu. Tot atunci şeful administraţiei doljene, Ion Prioteasa sublinia faptul că „specialiştii trebuie să spună unde trebuie să fie amplasat spitalul. Din punctul nostru de vedere suntem proprietarii a mai multor zeci de hectare în jurul aeroportului”.

Investiţia în cele trei spitale regionale din Cluj, Iaşi şi Craiova se ridică la 150 de milioane de euro, bani de la Bruxelles. Unitatea medicală din oraşul Iaşi ar urma să deservească toate judeţele din Moldova: Iaşi, Vaslui, Suceava, Neamţ, Bacău, Botoşani, Galaţi şi Vrancea. La spitalul regional de la Craiova vor putea apela pacienţii din Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj. Spitalul care va fi construit în apropiere de Cluj-Napoca va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Satu Mare.corina cretu

50 de milioane de euro vin de la Bruxelles

      Cum stau lucrurile astăzi, adică, la două luni, după declaraţiile Comisarului Corina Creţu. Dacian Cioloş spune că în curând va începe construcţia celor trei spitale regionale. „Guvernul actual s-a angajat să le considere prioritare, deci să pregătim lucrurile în aşa fel încât proiectele să poată să fie demarate până la sfârşitul mandatului acestui Guvern”, a spus Cioloş. Ion Prioteasa preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a spus joi, în cadrul şedinţei ordine de CJ, că după o lungă perioadă de discuţii s-a găsit locul unde să poată fi construit Spitalul Regional Craiova, pentru care Uniunea Europeană are deja pregătite, de ceva timp, 50 de milioane de euro. Este un teren care aparţine Consiliului Judeţean Dolj, aflat în vecinătatea Aeroportului Internaţional Craiova. Vorbim de câteva zeci de hectare de teren.

„După o întârziere foarte mare, de doi ani, şi o foarte proastă comunicare între administraţia locală şi centrală, abia ieri (n.r. miercuri) pot să spun că, pentru prima dată, au avut loc discuţii concrete şi noi am putut să facem dovada că suntem gata să depunem toate resursele pentru realizarea acestui spital. Împreună cu primarul, cu secretarul de stat Corina Pop şi cu arhitectul care va construi viitorul spital, am trecut în revistă toate amplasamentele posibile, iar această zonă a Aeroportului Craiova a fost considerată locul cel mai potrivit de către specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii şi CNI pentru construirea Spitalului Regional. Alt amănunt pe care l-am aflat de la arhitect este că la Craiova nu va fi un spital tip bară, foarte înalt, de zece etaje, ci se va adapta în funcţie de zonă“, a precizat Ion Prioteasa.ciolos

În aşteptarea avizului de la Autoritatea Aeronautică Română

        După această întâlnire discuţiile au continuat la sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, unde au fost discuţii cu toţi furnizorii de utilităţi, apă, gaze, electricitate. Ion Prioteasa spune că toţi sunt dispuşi să contribuie la realizarea acestui mare obiectiv“. Administraţia locală trebuie să mai obţină avizul Autorităţii Aeronautice Române, după care Primăria va emite certificatul de urbanism. „Mai rămâne ca Autoritatea Aeronautică, o instituţie deosebit de exigentă, să fie consultată şi să avem un aviz şi de la ea, cel puţin verbal la început, altfel nu se poate face nimic. Apoi, ştiind că acest lucru e posibil şi având acel aviz, Ministerul Sănătăţii va trebui să trimită o scrisoare către Primăria Craiova, pentru a se elibera un certificat de urbanism, pentru ca după aceea să curgă aprobările de la toate instituţiile“, a mai spus şeful administraţiei doljene.

Totodată, preşedintele CJ Dolj a spus că nu va neglija Spitalul Judeţean de Urgenţă, care tratează anual peste 165.000 de pacienţi. Vor continua şi aici investiţiile. „Probabil că vor trece însă ani buni până când vom vedea acest spital regional, aşa că nu trebuie să abandonăm spitalul judeţean şi să continuăm investiţiile aici“, a conchis preşedintele CJ Dolj.