Consilierii municipali au pe ordinea de zi a ședinței de azi trei proiecte de hotărâre ce vizează Căminul de bătrâni de pe strada „Tabaci”. Toate propunerile vin cu schimbări care îi privește direct pe bătrânii care sunt internați acolo. Una dintre noutăți se referă la condițiile de acces, care le dau posibilitatea mai multor persoane să își găsească un adăpost la cămin. Se va mânca și un pic mai bine, masa pe o zi fiind mai bogată cu 3 lei.
Autoritățile locale propun modificarea regulamentului de organizare și funcționare a căminului, solicitând, printre altele, ca mai multe persoane să poată să primească îngrijiri la instituția de pe strada „Tabaci”. Astfel, potrivit ultimelor schimbări, în instituţie au acces, în situaţii de excepţie, persoanele care nu au împlinit vârsta standard de pensionare dar care pot realiza venituri din pensie (dețin o pensie de invaliditate). O altă categorie admisă sunt și persoanele care nu realizează venituri, dar care sunt susţinute în totalitate de familie prin achitarea integral a cuantumului contribuţiei de întreţinere. Există și cea de-a treia categorie a persoanelor care nu realizează venituri, dar care sunt totuși primite la cămin, fiind considerate cazuri sociale.
Contribuția este de 600 de lei pe lună
Bătrânii care au pensie sunt obligaţi să achite o contribuţie de 600 de lei pe lună. Cei care au pensii mai mici însă, dar au familie, aceasta este obligată să acopere taxa de până la 600 de lei. Taxa pentru cei care au pensii foarte mici şi nu au aparţinători este de 80% din valoarea pensiei. Pentru a fi primit la cămin, se completează un întreg dosar cu documente. Pe lângă copiile după actele de identitate și cererea scrisă din partea solicitantului, adeverință de la medicul de familie care să ateste că nu este în evidență cu boli infecto-contagioase şi că nu este încadrat în categoria persoanelor cu handicap; recomandare medicală de la medical specialist sau medicul de familie cu privire la tipul de serviciu recomandat. În plus, solicitanţii trebuie să prezinte analize recente pentru persoana pe care doresc să o interneze.
O normă de hrană din 2009
Raportul care însoțește proiectul de hotărâre spune că, potrivit dispoziţiilor cuprinse în Ordinul nr. 2126/2014, emis de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova trebuie să asigure fiecărui beneficiar trei mese complete pe zi şi două gustări la intervale echilibrate, care să conţină o alimentaţie corespunzătoare calitativ şi cantitativ. Atunci când este cazul, să asigure și hrană dietetică conform prescripţiilor medicului şi în baza recomandărilor medicului sau ale asistentului dietetician. Autoritățile cer acum majorarea alocaţiei de hrană la 20 lei zi pentru asistat şi aprobarea costului mediu lunar de întreţinere pentru persoanele instituţionalizate la nivelul sumei de 949 lei de asistat pe lună. Cuantumul alocaţiei zilnice de hrană pentru persoanele a fost aprobat în 2009 la suma de 17 lei pe zi pentru fiecare asistat.
Majorarea se acoperă din venituri proprii
Primăria Craiova spune că majorarea propusă de la 17 lei pe zi pentru fiecare asistat la 20 lei nu va afecta bugetul local, ci va fi suportată de Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova din venituri proprii. Raportul vine și cu modalitatea de calcul pe care a prezentat-o în acest sens Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. În documentație se arată că se pornește de la un total de 7.017.000 lei din care se scad cheltuielile cu salariile (de 3.300.000 lei), cele cu medicamentele (de 55.000 lei) și cheltuieli de capital (17.000 lei). După ce se scad toate aceste cheltuieli, căminul mai rămâne cu 3.645.000 lei, care se împarte la 12 luni. Pentru cei 320 asistaţi, rezultă o sumă de 949 lei pentru fiecare asistat pe lună. Autoritățile locale au stabilit, prin urmare, să se ajungă la un cuantum de 20 lei pe zi pentru fiecare asistat, începând cu data de 1 august.