Descinderi la suspecţi de evaziune şi spălare de bani într-un dosar cu un prejudiciu de peste 22 de milioane lei

0
335

Peste 100 de poliţişti doljeni au desfăşurat, ieri, o acţiune de amploare vizând destructurarea unei reţele de evazionişti cu fier vechi. Oamenii legii au descins la 28 de adrese – locuinţe şi sedii de societăţi comerciale – din Craiova şi patru comune doljene, la persoane suspectate că au creat un prejudiciu de peste 22 milioane de lei. 12 persoane, între care administratori ai societăţilor implicate, împuterniciţi şi contabili, au fost ridicate pentru audieri în acest caz.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, ieri-dimineaţă, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi cu sprijinul Poliţiei Municipiului Craiova şi a mascaţilor din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, au organizat o acţiune de amploare pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală cu fier vechi. Astfel, oamenii legii au făcut 28 de percheziţii, la sediile unor societăţi comerciale, dar şi la domiciliile suspecţilor de săvârşire a infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul materialelor reciclabile – feroase şi neferoase.

Poliţiştii au descins la centre de colectare a fierului vechi din zonele Popoveni şi Râului din Craiova, dar şi la Coşoveni, Fărcaş, Pieleşti şi Poiana Mare. Au fost ridicate zeci de documente contabile, unităţi de calculator, laptop-uri, dar şi 12 persoane – administratori ai firmelor implicate, împuterniciţi şi contabili –, cu vârste cuprinse între 30 şi 60 de ani, care au fost duşi la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice de la IPJ Dolj pentru audieri. Anchetatorii spun că suspecţii au creat un circuit al documentelor în care au fost implicate mai multe societăţi comerciale, care înregistrau în contabilitate facturi fictive şi operaţiuni economice nereale. Este vorba fie de transferuri de materiale feroase între firme, care nu se făceau decât pe hârtie sau de înregistrări ale unor cantităţi de fier vechi de la furnizori inexistenţi. Prin astfel de tertipuri, poliţiştii spun că gruparea de doljeni ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 22 milioane lei în perioada 2011 – 2014.

La acţiune au participat peste 100 de poliţişti din cadrul IPJ Dolj şi Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Feroviare Craiova. Reprezentanţii IPJ Dolj spun că mai multe detalii vor fi făcute publice la finalizarea anchetei.