În lumea lui Oz, de 1 Iunie, la Teatrul „Colibri”!

0
532

La fel ca Robin Hood, Alice sau Winnie the Pooh, eroii lui L. Frank Baum – Sperie-Ciori, Leul cel Laș, Tăietorul de Lemne, Marele Oz sau Vrăjitoarea de la Miazănoapte, precum și micuța Dorothy și cățelușul ei Toto – au devenit repere de basm în mintea copiilor, ca și a noastră sau a părinților noștri. De-a lungul timpului, cunoscuta și îndrăgita poveste a fost transpusă pe mii și mii de scene ale lumii, în tot atâtea adaptări și interpretări, însă niciodată la Craiova. Motiv pentru Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” de a include acest titlu în repertoriul său și de a-i invita pe copii – și nu numai! – să trăiască o aventură fantastică alături de personajele din „Vrăjitorul din Oz” chiar de 1 Iunie!

 Povestea are ritm de musical, cântecul și dansul însoțindu-se de mult umor, păpuși de mari dimensiuni, un decor dinamic și costume extraordinare. Toate se datorează echipei artistice formate din regizorul Cristian Mitescu, care semnează și scenariul, scenografa Eugenia Tărăşescu-Jianu, compozitorul Alexandru Berehoi și coregraful Ionuţ Sergiu Anghel, ca și jocului actorilor Mugur Prisăcaru, Alis Ianoş, Cosmin Dolea, Emanuel Popescu, Daniel Mirea, Ionica Dobrescu, Rodica Prisăcaru, Adriana Ioncu și Alla Cebotari.

Premiera spectacolului va avea loc, așadar, luni, 1 Iunie, cu începere de la ora 18.00. Biletele, la prețul de 10 lei, se pot procura de la Agenţia Teatrului „Colibri”, deschisă de luni până sâmbătă, între orele 10.00-13.00 şi 16.00-19.00, iar duminica, în intervalul 10.00-13.00. O reprezentație va avea loc şi în cadrul Zilelor Craiovei, sâmbătă, 6 iunie, tot de la ora 18.00, pentru aceasta – ca și pentru următoarele – biletele având preţurile de 5 lei, 7 lei sau 10 lei, în funcţie de categoria locului. „Vrăjitorul din Oz” ridică la 22 numărul titlurilor din repertoriul actual al instituției, fără a le pune la socoteală și pe cele ale spectacolelor de stradă.

Regizorul Cristian Mitescu – pentru prima dată la „Colibri” și pe tărâmul lui Oz

După premiera din 24 aprilie a.c., „Frumoasa din pădurea adormită”, Fabrica de poveşti electroCOLIBRI scoate la rampă o nouă producţie în premieră în repertoriul teatrului, „Vrăjitorul din Oz”, adaptare după L. Frank Baum. Din nou „motoarele” au fost turate la maximum, căci nu-i deloc ușor să ții ritmul impus de regizorul Cristian Mitescu! Iar spectacolul trebuie musai să iasă perfect: doar este cadou de 1 Iunie pentru atâția copii!

Cristian Mitescu

„Are toate ingredientele unui musical: se cântă, se dansează… Este un muzical animat – avem și păpuși, marionete, mult umor, dinamică, pentru că de fiecare dată se întâmplă ceva, surprize de la o scenă la alta, apar tot felul de personaje… Cam acestea sunt ingredientele pe care le-am folosit la realizarea spectacolului”, ne spune Cristian Mitescu, pe scurt, în pauza dintre două repetiții. Este prima dată în cariera sa când pune în scenă „Vrăjitorul din Oz” și, de asemenea, este prima dată când colaborează cu Teatrul „Colibri” din Craiova. Pe unii dintre actorii de-aici i-a cunoscut, în anii trecuți, la festivalurile din țară la care au participat, iar cu scenografa Eugenia Tărășescu-Jianu, ne mărturisește, „lucrez de multă vreme, suntem deja o echipă de creație”.

Eugenia Tărășescu-Jianu le-a mai adus copiilor craioveni și „Motanul Încălţat”

Și ce regizor ori teatru nu și-ar dori să facă echipă cu Eugenia Tărășescu-Jianu! Cu o bibliotecă de premii pentru scenografii de teatru dramatic, teatru de păpuşi şi marionete, operă şi balet, din ţară şi din străinătate, apreciată pentru întreaga activitate, membră a Uniunii Teatrale din România şi a Uniunii Artiştilor Plastici din România, domnia sa fascinează în continuare prin originalitatea şi complexitatea creaţiilor care vin să împlinească regia şi jocul actoricesc, totul pentru cucerirea publicului în care copiii joacă un rol foarte important. La Craiova, Eugenia Tărășescu-Jianu revine după ce, cu ani în urmă, realiza aici scenografia spectacolelor „Dragostea celor trei portocale” – regia Mona Chirilă, distins cu Premiul pentru estetica spectacolului la Festivalul Internaţional de la Subotica (1990), şi „Motanul Încălţat” – regia Nicolov Perveli Vili, reprezentaţie a cărei scenografie se păstrează şi a fost adusă în scenă în „Prietenii Motanului Încălţat”, titlu aflat în repertoriul actual al Teatrului „Colibri” din Craiova.

Eugenia Tărășescu-Jianu

„Este de muncă, sunt multe personaje și timp puțin până la premieră”

Înconjurată de o mulțime de păpuși, toate stând cuminți în așteptare să-și primească porția de frumos din mâinile scenografei, Eugenia Tărășescu-Jianu spune că, împreună cu regizorul Cristian Mitescu, au gândit „un spectacol plin de fantezie”. Lucrează intens, căci prin aceleași mâini trec nu numai păpușile – cele mari, animate de corpul actorilor sau din exterior, marionetele și cele de mână, toate plămădite „din polistiren, buret, lemn și cârpă” –, ci și decorurile și costumele din spectacol. „Este foarte mult de muncă, sunt multe personaje și timp puțin până la premieră. Având în vedere că în spectacol avem de-a face cu un copil, proporțiile trebuie să fie cu totul altele. De aceea am folosit păpuși mari, ca să imaginăm lumea aceasta uriașă în care copilul se mișcă și în care înțelege cât poate”, explică scenograful.

Volumul mare de lucru la „Vrăjitorul din Oz” mai are însă și altă explicație: „Aici, la Craiova, mi s-a întâmplat un lucru mai… special, față de celelalte teatre: n-am avut sculptor de păpuși, căci a ieșit la pensie. Și a trebuit ca tot ce veți vedea pe scenă să fie sculptat de mine! Ori scenograful, de obicei, nu își face singur totul, el vine și pune accente… Aici însă eu gândesc un lucru și tot eu îl execut și nu e bine. (…) Oricum, sunt convinsă că vom avea un spectacol… pe gustul meu, cel puțin!”, ne spune, zâmbind, Eugenia Tărășescu-Jianu.

Managerul Adriana Teodorescu: „ Un spectacol absolut pentru toate vârstele!”

„Vrăjitorul din Oz” îi va… vrăji de-a dreptul pe spectatori este convinsă și Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”. „Acest spectacol este, din punctul meu de vedere, o foarte mare provocare și o forțare a limitelor tuturor oamenilor din teatru, de la absolut toate compartimentele. Întreaga echipă poate să demonstreze că păpușarii sunt artiști totali, complecși: ei cântă, dansează, sunt actori, marionetiști. Ce fac în acele costume foarte mari e uluitor, dinamica spectacolului este extraordinară, pentru că nu există o scenă în care se stă și se vorbește, dinamica decorurilor, la fel. Un adevărat tur de forță! Realmente e o feerie, e altfel spusă povestea față de ceea ce ne obișnuiserăm noi să vedem, departe de filmele pe care le-am vizionat. Este un spectacol absolut pentru toate vârstele, pe care îl recomand și adulților”, a declarat Adriana Teodorescu.

„Vrăjitorul din Oz” este doar una dintre foarte multele povești, românești și universale, pe care managerul de la „Colibri” și le-ar dori în repertoriu. „Încercăm să facem cât ne duc puterile, iar ritmul nostru este destul de alert”, spune Adriana Teodorescu. Dovadă și faptul că închiderea oficială a stagiunii teatrului, la jumătatea lunii iunie, nu va însemna și încheierea activității. Vor urma spectacolul micilor participanți la atelierele de creație, oferirea unei reprezentații pentru copiii din Slatina, cu susținerea Club Rotary, iar între 25 august și 1 septembrie – ediția a II-a a Festivalului „Puppets occupy street”, a cărei temă va fi „Apa”. În plus, deschiderea noii stagiuni artistice, 2015-2016, la sfârșit de octombrie – început de noiembrie, ar putea găsi la „Colibri” și o secție muzeală a unui teatru de păpuși, prima de acest fel din România.

***

Actor păpuşar, regizor, scenarist, prezentator şi realizator de programe TV, Cristian Mitescu este şi fondatorul Companiei de teatru „Muschetarii” din Bucureşti, prezentă în 2014 la prima ediţie a Festivalului „Puppets occupy street”, organizat de Teatrul „Colibri”. Din 2012 a semnat scenariul şi regia spectacolelor „Gulliver”, „Pinocchio”, „Prinţ şi cerşetor”, „Punguţa cu doi bani”, „Spărgătorul de nuci”, „Povestea porcului” la Teatrul pentru Copii şi Tineret Constanţa. A jucat în spectacole regizate de Cristian Pepino („Play Shakespeare”, „Lampa lui Alladin”, „Dragostea celor trei portocale”), Silviu Purcărete („Cenuşăreasa”), Radu Dinulescu („Max şi Moritz”), Gabriel Apostol („Mica sirenă”), Alexander Hausvater („Galaxia Svejk”). Teatrul i-a adus în palmares numeroase distincţii, iar lista prezenţelor în festivalurile internaţionale se completează cu SUA, Columbia, Austria, Cehia, Germania etc. Cristian Mitescu excelează şi în televiziune. În 2014, emisiunea „În curtea bunicilor”, al cărei scenarist şi prezentator este la TVR2, a obţinut premiul APTR. De asemenea, a participat la realizarea şi a fost prezentatorul unor celebre emisiuni pentru copii, printre care „Tip-Top Mini-Top” și „Kiki Riki Miki”. Totodată, îi regăsim în Teatrul naţional radiofonic pentru copii, semnând scenariul şi regia mai multor piese: „Întâmplări la Polul Nord”, „Cavalerul jucăriilor”, „Prinţul fermecat”, „Povestiri din junglă” etc.

 ***

Ionuţ Şergiu Anghel, coregraful spectacolului Vrăjitorul din Oz, este balerin la Opera Naţională Română Timişoara, profesor de dans contemporan, repertoriu individual, ansamblu, dans clasic.

Alexandru Berehoi, creatorul muzicii reprezentaţiei „Vrăjitorul din Oz”, prin care punctează debutul său în teatru, este unul dintre compozitorii piesei „Take me down”, alături de Sergiu Gelu Ene, interpretată de Rallsa, calificată în finala selecţiei naţionale a Concursului Eurovision 2011.