Seară Beethoven dedicată cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar doljean

0
269

Penultimul din seria „10 concerte Beethoven”, evenimentul muzical de astă-seară al Filarmonicii „Oltenia” este organizat în cadrul Zilelor Craiovei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, și este dedicat cadrelor didactice din învățământul preuniversitar doljean. Concertul începe la ora 19.00, iar un bilet costă 15 lei (10 lei pentru elevi, studenți, pensionari).

Theo Wolters

Revine la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” dirijorul Theo Wolters (Olanda), încă din anul 1979 membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam.

Solistul serii este pianistul Cristian Beldi, român de origine, stabilit în Germania din anul 1983. S-a născut la Bucureşti, în 1958, și a studiat la Conservatorul din capitală, apoi la Academia „Mozarteum” din Salzburg și la Conservatorul de Muzică din Geneva. În Germania s-a afirmat în scurt timp ca unul dintre cei mai de seamă pianişti ai generaţiei sale, ca solist fiind acompaniat de orchestre dintre cele mai prestigioase.

Cristian Beldi

Îmbinând admirabil vocaţia solistică cu cea de interpret de muzică de cameră, Cristian Beldi a avut ca parteneri de scenă un număr impresionant de muzicieni de prim rang, printre care Ivry Gitlis şi Norbert Brainin (vioară), Bruno Giuranna (violă), Johannes Goritzki (violoncel), Jean-Pierre Rampal (flaut), Claudio Desderi (bariton) şi mulţi alţii. Pentru meritele sale artistice deosebite a fost distins cu Premiul Uniunii Muzicale Spaniole, Premiul „Masefield” al Fundaţiei F.v.S. Hamburg, Premiul „Filipinetti” şi „Maurice Hinson” Prize (S.U.A).

Concertul de astă-seară al Filarmonicii craiovene se va deschide cu Uvertura operei „Fidelio”, op. 72 – de altfel, singura operă compusă de L. van Beethoven, între anii 1803-1805, în paralel cu Simfonia a III-a „Eroica”. A fost intitulată iniţial „Leonore”, după aproape un deceniu primind numele actual (1814). Oferită spre audiție este și Simfonia I în Do major, op. 21, a cărei primă audiție avea loc la 2 aprilie 1800, în sala Teatrului Imperial din Viena, într-o „academie” dedicată exclusiv lui Beethoven.

În fine, publicul va putea să asculte și Concertul nr. 5 în Mi bemol major pentru pian şi orchestră, op. 73, „Imperialul”. Creaţie desăvârşită, ce îmbină strălucit resursele expresive ale instrumentului solist cu jocul coloristic al orchestrei, lucrarea a fost scrisă în timpul invaziei armate din anul 1809, când Viena a fost împresurată de trupele napoleoniene. Prima audiţie – datată Viena, 12 februarie 1812 – s-a bucurat de o primire entuziastă din partea publicului.

Prof. Georgică Bercea-Florea, inspector școlar general: «Există atâtea căi prin care te poţi apropia de muzică, de frumos, încât depinde de fiecare dintre noi să le descoperim, să le pătrundem înţelesurile, să ne regăsim în acest spaţiu privilegiat şi atemporal. Acesta este principalul motiv pentru care, cu ocazia Zilelor Municipiului Craiova, ziua de 28 mai 2014 este dedicată dumneavoastră, iubitorilor de muzică bună şi de frumos, dumneavoastră cadrelor didactice din judeţul nostru, adevărate formatoare de caractere şi modelatoare de conştiinţe. Sunt convins că dumneavoastră ştiţi să apreciaţi valoarea şi să transmiteţi mai departe tinerelor generaţii cele mai alese gânduri şi sentimente, împreună cu o viziune clară şi corectă asupra culturii. Într-o societate în care sunt promovate tot mai des nonvalorile, avem nevoie să rămânem uniţi în educarea tinerelor generaţii, în sensul respectului pentru civilizaţie şi cultură, sub toate formele lor de manifestare».