Zestrea arhitectonică a Craiovei, în vechi ilustrate din colecţia Ştefan Ardeleanu

0
450

Craiova a fost și a rămas un oraș frumos, una dintre cele mai mari zestre ale sale fiind monumentele de arhitectură, adevărate opere de artă. Din păcate însă nu există preocupare pentru conservarea lor, consideră prof. Ștefan Ardeleanu, împătimit colecționar craiovean a cărui viață se leagă, de aproape opt decenii, de aceste locuri. Din arhiva personală, Ștefan Ardeleanu a adus pe simezele Salonului Medieval al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” un crâmpei din Craiova de altădată, imortalizat în peste 40 de vechi ilustrate, reunite în cadrul unei expoziții. O lecție în egală măsură de istorie și de artă, în special pentru tânăra generație, care poate afla, astfel, câte ceva despre trecutul său… O lecție nu întâmplător oferită de Ștefan Ardeleanu de Zilele municipiului Craiova. 

Deține valoroase colecții de timbre și ilustrate, pe care continuă să le îmbogățească

„Am vrut ca de Zilele Craiovei să arăt, mai ales tinerilor, cum era această urbe cu zeci și zeci de ani în urmă. Pentru că a fost și a rămas un oraș frumos, iar mulți nici nu știu diverse lucruri despre el. Avem construcții vechi, care sunt monumente de artă, dar care astăzi, din păcate, se distrug. Și se pierde o avere imensă…”, spune Ștefan Ardeleanu.

Pasionat colecționar de timbre, membru al Asociației Filatelice Craiova, domnia sa a adunat însă, de-a lungul anilor, și o mulțime de ilustrate, de o deosebită valoare. „Toate sunt originale. Prezentându-le, publicul poate face o paralelă între ce a fost cândva și ce este astăzi. Le am de la colecționari foarte cunoscuți, ca profesorul Pătrașcu, fie prin schimburi, fie contracost. Voi continua să îmbogățesc această colecție, pentru că sunt legat de Craiova și aș vrea ca toată lumea să vadă cum era acest oraș”, mai spune Ștefan Ardeleanu.

„Din păcate, avem chiar în centrul Craiovei case în paragină. E o pierdere!”

Originar din Ardeal (localitatea Pomi), unde s-a născut la 10 mai 1925, a copilărit în județul Olt, în comuna Stoenești și la Caracal, apoi, în 1935, a venit împreună cu familia la Craiova. A fost și a rămas fermecat de această urbe… „Erau trăsuri, magazine, negustorii te trăgeau de mânecă… Un oraș comercial, cu mulți meseriași”, își amintește Ștefan Ardeleanu. Anii au trecut însă, iar unele lucruri s-au schimbat și nu neapărat în bine.

„Ceea ce mă nemulțumește cel mai mult astăzi este că nu există o grijă pentru conservarea construcțiilor, care păstrează stilul specific al vremurilor de altădată. Azi nu se mai ridică așa case frumoase, azi se fac blocuri. Însă construcțiile vechi au frumusețea lor. Din păcate, avem chiar în centrul Craiovei case în paragină. Au ajuns pe mâna unor proprietari care intervin la fațade și la structură, ceea ce e o pierdere, ba chiar o pagubă. Ar trebui să existe inițiativă în acest sens și să păstrăm ce avem. Pentru că avem o avere, o bogăție inestimabilă! Trebuie să fie grijă atât din partea Primăriei, cât și a celor care locuiesc acum acolo”, este de părere Ștefan Ardeleanu.

Cea mai veche ilustrată datează din 1913 și redă Monumentul Independenței

Cele peste 40 de ilustrate din arhiva personală, prezentate în cadrul expoziției de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, prezintă cu precădere edificii importante ale urbei, unele ridicate în urmă cu aproape un secol, ba chiar mai mult. Colegiul Național „Carol I”, Palatul de Justiție – azi Universitatea, Palatul Administrativ, Palatul „Jean Mihail” – azi Muzeul de Artă, clădirea Pallace, Biserica „Sf. Ilie”, Casa Băniei, Spitalul Filantropia, Liceul Militar „D.A. Sturza”, ca și podul suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu”, cu turnul din vecinătatea sa și cu Casa „Bibescu”, sunt numai câteva dintre ele.

Cea mai veche ilustrată expusă din colecția Ștefan Ardeleanu datează de un secol și redă Monumentul Independenței, realizat de sculptorul Dumitru Pavelescu-Dimo, inaugurat în 1913 și distrus în 1948. «Are o semnificație deosebită pentru mine. Îl înfățișează pe Regele Carol I salutând victoria Independenței de la 1877. Atunci a spus cuvintele rămase nemuritoare „Asta-i muzica ce-mi place!”. Însă în 1948 monumentul – o mare lucrare de artă, premiată – a fost ras de pe suprafața pământului. N-au ținut seama că e istorie… Eu am apucat să-l văd, era în „gura” Parcului „Romanescu”. L-au topit, iar din soclu au făcut pavaj în parc…», a povestit Ștefan Ardeleanu, invitându-i pe craioveni, mai tineri sau de-o vârstă, să vadă zestrea arhitectonică a urbei, cu parfumul de odinioară…

***

Intitulată „Craiova între trecut și prezent”, expoziția va rămâne deschisă întreaga săptămână, autorul pregătind de pe-acum o alta: „Eminescu în filatelie”, având în vedere că la jumătatea lunii iunie se vor împlini 124 de ani de la nașterea poetului.