Încă 879 de elevi doljeni s-au înscris în clasa zero

2
35

La finalul celei de-a doua etape de înscrieri în clasa pregătitoare, care s-a desfăşurat în perioada 8-17, încă 879 de cereri au fost validate, listele finale fiind publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

Planul de şcolarizare aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru anul şcolar 2013-2014, prevede un număr de 274 de clase pregătitoare, numărul acestora fiind însă suplimentat la cererea unităţilor de învăţământ doljene. “Înscrierile la clasa pregătitoare se încheie, în mod oficial, în data de 31 mai. Din punctul nostru de vedere, în acest an lucrurile stau foarte bine. În prima etapă s-au înscris 3.591 de copii, iar în cea de-a doua etapă încă 879. Noi aşteptam un număr ceva mai mare de elevi care să fie înscrişi în clasa pregătitoare, potrivit statisticilor. În total s-au înregistrat 4.787 de elevi, iar noi aşteptam peste 5.000. Însă trebuie luat în calcul şi faptul că mai sunt şi copii care au fost înscrişi direct în clasa I. Din experienţa anului trecut ştim că am avut cereri chiar şi în luna septembrie, iar acest lucru nu este exclus nici acum. Este vorba, în cele mai multe cazuri, de copiii care sunt plecaţi cu familia în străinătate. Locuri mai sunt, aşadar nu vor fi probleme. Am primit acordul Ministerului Educaţiei de a merge cu efectivele chiar până la 30 de copii în clasă, ceea ce ne oferă posibilitatea să rezolvăm toate problemele părinţilor care, dintr-un motiv sau altul nu au ajuns să-şi înscrie copiii până acum pentru clasa pregătitoare. Pentru anul şcolar 2013-2014, planul de şcolarizare aprobat de minister este de 274 de clase pregătitoare, însă l-am suplimentat, fiind şcoli care au solicitat acest lucru”, au afirmat reprezentanţii ISJ Dolj.

Cadrele didactice care urmează să predea la clasa pregătitoare, precum şi cele care predau la clasa I vor urma cursuri de formare. “Profesorii vor urma cursuri de formare pentru a putea preda la clasa pregătitoare, aşa cum s-a întâmplat şi în anul şcolar trecut. În plus, în acest an cursurile vor fi urmate şi de cadrele didactice care predau la clasa I”, au mai precizat reprezentanţii ISJ Dolj.

2 COMENTARII

  1. Ministerul Educaţiei precizează că nu sunt diferenţe între clasele pregătitoare organizate în şcoli şi cele din incinta grădiniţelor. “Toate au fost gândite şi amenajate astfel încât să ofere cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea procesului educaţional. În ambele locuri vor preda exclusiv învăţători/învăţătoare care au urmat cursurile de formare pentru clasa pregătitoare. Curriculum-ul va fi acelaşi, indiferent de locul unde se desfăşoară cursurile pentru clasa pregătitoare. Mobilierul este adaptat standardelor, comunicate în urmă cu un an de către Ministerul Sănătăţii, pentru copiii care intră în clasa pregătitoare. Ministerul Educaţiei Naţionale va continua programul privind dotările cu mobilier şi material didactic, specifice pentru clasa pregătitoare, acolo unde unităţile de învăţământ vor solicita acest lucru, ca urmare a organizării unor clase suplimentare”, explică instituţia condusă de ministrul Remus Pricopie.

  2. “În vederea înscrierii în clasa pregătitoare a tuturor copiilor care au vârsta corespunzătoare, inspectoratele şcolare judeţene (ISJ) şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) iau în considerare propunerile conducerilor unităţilor de învăţământ referitoare la numărul de clase pregătitoare rezultate în urma recensământului copiilor realizat, pentru fiecare circumscripţie şcolară, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale. Numărul de clase pregătitoare cuprins în planul de şcolarizare alocat de ISJ/ISMB fiecărei unităţi de învăţământ ţine cont de capacitatea de cuprindere a acesteia, determinată de numărul sălilor de clasă în care poate fi organizat, în mod corespunzător, procesul de învăţământ la clasa pregătitoare, dar şi la celelalte clase ale şcolii, şi de obligativitatea cuprinderii în şcoală a tuturor copiilor din circumscripţia şcolară”, se arată în metodologie.

Comments are closed.