Posturile din Sănătate vor fi deblocate

0
330

După o lungă perioadă în care deficitul de cadre medicale şi-a pus amprenta asupra unui sistem sanitar şi aşa bolnav, reprezentanţii Ministerul Sănătăţii au anunţat că mai multe posturi de medici, asistenţi medicali şi chiar din sectorul personal administrativ vor fi deblocate în următoarea perioadă. Din câte se pare, de această măsură vor beneficia, în special, spitalele judeţene de urgenţă.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat ocuparea unui număr de 500 de posturi vacante din sistemul sanitar. Măsura este una care va avea efect atât pentru unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi pentru cele al căror management a fost transferat la autorităţile publice locale. Potrivit responsabililor din Sănătate decizia vine în sprijinul unităţilor publice din sistemul sanitar care se confruntă cu un important deficit de salariaţi, atât personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, dar şi alte categorii, nemedical, absolut necesare pentru efectuarea actului medical. Dintre cele 500 posturi ce urmează a fi deblocate, 300 vor fi repartizate spitalelor judeţene de urgenţă, spitalelor care asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru adulţi şi copii din municipiul Bucureşti, serviciilor de ambulanţă şi institutelor şi centrelor medicale clinice, pentru angajare de personal de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar.

Posturile rămase neocupate vor fi redistribuite

Restul de 200 posturi se vor repartiza Institutului Regional de Oncologie Iaşi pentru demararea activităţii şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi în vederea reorganizării. Institutul Regional de Oncologie din Iaşi este o unitate nou înfiinţată care va primi bolnavi cu afecţiuni oncologice începând  din acest an. În vederea acestui demers, o parte din personal, mai exact personalul cu specialitatea oncologică, a fost preluat de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Spiridon”. Pentru completarea schemei de personal, însă, astfel încât să poată începe activitatea, este nevoie de mai multe posturi care au fost repartizate prin acest act normativ.

Posturile neocupate de aceste unităţi pot fi redistribuite de Ministerul Sănătăţii. Deblocarea posturilor se face cu încadrarea unităţilor sanitare în limita de 70% cheltuieli de personal.

11.200 de medici români au plecat în străinătate în ultimii cinci ani

Deficitul mare de cadre medicale este pe de-o parte şi rezultatul exodului medicilor români către spitalele din străinătate. Mai grav este că aceste posturi au fost prea puţin acoperite, având în vedere că, de câţiva ani, încadrările în sistemul de Sănătate sunt blocate, fiind folosit algoritmul o angajare la şapte plecări. Conform datelor statistice publicate de Colegiul Medicilor din România, în ultimii cinci ani, 11.200 de medici au ales să părăsească ţara. Asta în condiţiile în care în perioada 2007-2012 au fost formaţi 8.600 de medici specialişti, România cheltuind pentru educaţia acestora aproximativ trei miliarde de lei. Aşa s-a ajuns în situaţia ca în unele spitale să nu existe măcar un singur medic specialist într-un anumit domeniu. Referitor la acest fenomen, recent, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae preciza că printre motivele care îi determină pe medici să plece din România se numără blamarea corpului medical şi lipsa de respect pentru această categorie profesională, veniturile mici, dar şi frica de malpraxis în condiţiile în care medicii sunt nevoiţi să se descurce de multe ori fără medicamentele şi dotările de care ar avea nevoie.