“Extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova”, un proiect în valoare de 97 milioane de euro

0
465

      Ieri a avut loc semnarea Contractului de Proiectare şi execuţie lucrări pentru proiectul “Extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova” cu Construcţii Erbaşu SA, în calitate de lider al Asocierii Construcţii Erbaşu SA – Grup Primacons SRL – Vahostav – SK. Proiectul este  finanţat în cadrul Axei Prioritare nr. 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Obiectiv specific 2.3 – Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor, Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 cu o valoare totală de 479.273.902,31 lei inclusiv TVA, din care cofinanțare UE 280.518.150,47 lei fară TVA.

Pe terenul pe care se va ridica cel de-al doilea terminal al Aeroportului Internațional Craiova, ieri se lucra în forţă la defrișarea vegetației și la îndepărtarea moluzului rezultat din demolări. Odată finalizate aceste operațiuni, construcția va putea fi demarată. Noul terminal este prevăzut pentru 2 milioane de pasageri pe an, iar în viitor este aşteptată şi compania TAROM să execute curse interne. Pe lângă terminal, proiectul mai prevede şi alte investiţii precum :  amenajare parcare, drumuri de acces și centrală fotovoltaică; amenajarea suprafeţei nivelate a benzii pistei şi amenajarea ariei de siguranţă; amenajarea suprafeţei nivelate a benzii căii de rulare; asigurarea suprafeţelor de protecţie îngropate; gard perimetral de securitate; drumuri rutiere de acces şi drumuri tehnologice; platforme antisuflu.

       “E un moment foarte important pentru Aeroportul Internaţional Craiova. Astăzi( n.r ieri) semnăm unul dintre contractele marelui nostrum proiect de dezvoltare a Aeroportului. Este un contract de aproximativ 350 milioane de lei, fără TVA. Din fericire pentru noi, lucrurile au mers foarte bine, dacă în decembrie 2021, semnam contractul de finanţare, în patru luni de zile, semnăm contractul. Avem parte de o asociere serioasă, care a lucrat foarte mult în ţară, o asociere condusă de Construcţii Erbaşu, în calitate de lider al asocierii şi sperăm ca lucrurile să meargă aşa cum sunt stipulate în contract şi să putem să ianugurăm noul terminal peste 25 de luni de zile, un terminal care este proiectat pentru două milioane de pasageri.” : Sorin Manda, directorul Aeroportului Internaţional Craiova

Se va construi un terminal nou de pasageri

Şi nu e singura lucrare de la Aeroport. Tot acolo, simultan, se lucrează şi la drumul tehnologic perimetral, care prinde formă cu fiecare zi care trece. În plus, se lucrează și la amenajarea gardului perimetral al aeroportului. Aceste lucrări se realizează în cadrul proiectului de securizare completă indoor și outdoor a Aeroportului Internațional Craiova, proiect ce presupune și realizarea unui sistem de iluminat al drumului, a unui sistem de detecție și control de acces pe tot perimetrul, a unei remize pentru echipa de intervenție rapidă, dar și achiziționarea de echipamente și sisteme de control de securitate pentru pasageri, bagaje și mărfuri. Valoarea totală a acestei investiții se ridică la peste 15 milioane de euro și este asigurată din fonduri europene.

Megaproiectul Consiliului Județean Dolj și al Aeroportului Internațional Craiova a intrat, de astăzi (n.r de ieri), într-o nouă etapă. În această dimineață, am participat la evenimentul organizat pentru semnarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de „Extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Craiova”. Asocierea de firme care a câștigat licitația are la dispoziție 25 de luni pentru a duce proiectul la bun sfârșit. Concret, se va construi un terminal nou de pasageri și toată infrastructura necesară funcționării la standarde înalte. Se va amenaja suprafața pistei și a căii de rulare, se vor asigura suprafețele de protecție impuse de lege și se vor construi drumuri rutiere tehnologice și de acces, gard perimetral, puncte de acces și de control, precum și o parcare care să deservească aeroportul. Odată finalizată această extindere, Aeroportul Internațional Craiova va putea să proceseze până la 2 milioane de pasageri pe an. Aeroportul Internațional Craiova este primul dintre aeroporturile din țară care au accesat fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, iar proiectul pentru care s-a obținut finanțarea este cea mai mare  investiție implementată de Consiliul Județean Dolj și Aeroportul Internațional Craiova : Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Executăm pentru dumneavoastră lucrări de referinţă

Pentru acest contract au fost depuse iniţial două asocieri, cu zeci de subcontractanți în spate. Este vorba de asocierea Bog’art (lider) – Drumuri Bihor – Drum Asfalt – UTI Construction and Facility Management, care a venit alături de Geo Arc SRL, Altimate, Popaescu & CO SRL, Miral Instal Company SRL, Civitas Systems SRL, SC Coneco Romania SRL, KONE Ascensorul și CON-A Sibiu, și de asocierea Construcții Erbașu SA (lider) – Grup Primacons – Vahostav SK, împreună cu Geo Arc SRL, Aero Project SRL, Erbașu Total Construct SA, Erbașu Edil Construct SA, Electro Alfa International SRL, Secunet Project SRL, TIAB, Otis Lift SRL și North Star Industrial Serv SRL. La final, a câştigat asocierea care are ca lider compania Construcţii Erbaşu SA. Criteriul de atribuire a contractului a fost „cel mai bun raport calitate – preţ“, unde preţul a contat în procent de 52%. Diferenţa a fost făcută de experiența experților cheie, concretizată în numărul de contracte/ proiecte similare în care respectivii experți au îndeplinit același tip de activități precum cele pe care urmează să le îndeplinească în viitorul contract – 30% şi de perioada de garanţie a lucrărilor, suplimentară faţă de perioada de garanţie minim acceptată de 60 de luni (18%). Construcţii Erbaşu SA. A câştigat şi proiectul de modernizare a Aeroportului de la Iaşi.

“Alături de alte investiţii din judeţul dumneavoastră, aceasta este cea mai mare. Noi am semnat aducţiunea de la Izvarna, care e cea mai mare lucrare de profil din Europa, în acest moment. Aceeaşi asociere execută şi renovarea şi reabilitarea a Colegiului Carol I şi Opera din Craiova. Practic, executăm pentru dumneavoastră lucrări de referinţă. Sper ca toate aceste obstacole care au apărut în ultima perioadă, începând cu pandemia şi continuând cu criza energetică şi acum, cu războiul din Ucraina, care au avut impact major asupra construcţiilor, să se amelioreze. Iar acest termen scurt pe care ni l-am asumat să fie respectat şi practic, în doi ani de zile să aveţi acest terminal modern gata” : Cristian Erbaşu, antreprenor în construcţii