Ieri, în Amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj s-a desfăşurat gala de premiere a laureaţilor, participanţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie. A fost o manifestare demnă de eveniment, iar sala a fost arhiplină. Pe lângă premiile acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale, au apărut şi surprize, unele cât se poate de binevenite, prin remunerarea câştigătorilor, venită atât din partea Mitropoliei Olteniei, cât şi a sponsorilor.
O sală întreagă a aşteptat, cu sufletul la gură, ceremonia de premiere a premianţilor Olimpiadei Naţionale de Religie. Foarte mulţi copii isteţi, cu aplecare spre religie, şi-au dovedit cunoştiinţele într-un concurs de anvergură naţională, chiar aici, în Cetatea Băniei. După o slujbă religioasă, fiind în timpul Sărbătorilor Pascale, prof. Iuliana Gheorghe, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cea care s-a ocupat îndeaproape, alături de colegi şi reprezentanţi ai partenerilor (Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, principalul organizator, Mitropolia Olteniei, sponsori) a ţinut cuvântul de deschidere: „Suntem mândri că am putut organiza această Olimpiadă. Cu toţii, elevi şi profesori îndrumători, sunteţi câştigători, nu numai premianţii. Aţi obţinut o experienţă de viaţă şi sunt convinsă că vă va fi de ajutor ”.
Câştigători sunt cu toţii
În prezidiu au fost prezenţi, atât reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, cât şi din alte structuri din domeniu : ISJ Dolj, Mitropolia Olteniei, etc. La manifestare a participat şi Lavinia Elena Craioveanu, fost inspector general al ISJ Dolj, actual senator, membră a Comisiei de învăţământ din prima Cameră legislativă a ţării, care, înainte de a premia o parte din căştigători, a precizat: „Sunt onorată să fiu invitată şi sunt convinsă că religia, tradiţia, patriotismul sunt valorile care dau identitate unui popor. Vă felicit din toată inima”. La rândul său, prof. Monica Leontina Sună, inspector general al ISJ Dolj, a menţionat: „A fost o onoare pentru noi să organizăm o astfel de competiţie. Din punctul meu de vedere, cu toţii sunteţi câştigători. Cel mai mult m-ar bucura ca, peste timp, să rămâneţi prieteni şi să vizitaţi cât se poate de des Craiova. Am mai spus-o de foarte multe ori – cu toţii trebuie să învăţaţi ”. Un punct important a fost atins şi de conf.univ.dr. Vasile Timiş, inspector general în cadrul MEN şi preşedinte executiv al Comisiei naţionale: „Vă mulţumesc pentru ceea ce aţi făcut. Am ales acest loc, ţinând cont şi de tradiţia dumneavoastră. Nu putem trece cu vederea că, la Craiova, sunt moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana, Sf. Serghie, Sf. Nifon şi Sf. Vuh. Copii aceştia duc mai departe moştenirea culturală românească şi trebuie să le mulţumim. Sunt convins că, în timp, o parte din tezele prezentate de către tineri vor fi teze de doctorat”. La rîndul său, preşedintele Comisiei de naţionale, lect.univ.dr. Adrian Ivan, de la Universitatea din Craiova, a precizat: „A fost o experienţă extraordinară şi mi-am dat seama ceea ce înseamnă să lucrezi în echipă. Aţi acumulat o experienţă care vă va construi viitorul”. Prezent la întâlnire, părintele Ionuţ Apostolache, reprezentantul ÎPS Irineu Arhiepiscov al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, a spus: „Transmit mesajul ÎPS Irineu, arătând că venim cu bucuria de a remarca naşterea unor mărturisitori ai Bisericii, aşa cum deveniţi voi, copiii. Nu pot trece peste faptul că implicarea parohiilor a fost totală şi ne dorim şi mai departe astfel de contribuţii”.
Doi premianţi din Craiova
După alocuţiuni, a urmat premierea , cel mai aşteptat moment. S-au acordat premii şi diplome, de la menţiune până la locul I, pentru laureaţii din clasele a VII-a – a XII-a. Ceremonia a fost oficiată de Lavinia Elena Craioveanu, Monica Leontina Sună şi de Cătălin Pîslaru, din partea MEN, secretar al Comisiei naţionale, care, cu mult umor, a înmânat premiile. Au fost premiaţi, de către MEN, 54 de copii. Judeţul Dolj a avut doi laureaţi – Maria Apostolescu (premiul al II-lea, cls.a VIII-a, Liceul „Henri Coandă” din Craiova) şi Teodora Apetrei (menţiune, cls. a XI-a, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova). De asemenea, au fost acordate şi premii speciale (bani, tabere gratuite), din partea sponsorilor, iar Mitropolia Olteniei a contribuit la suplimentarea câştigurilor pentru premianţi. De asemenea, au fost înmânate plachete manageilor instituţiilor de învăţământ care i-au găzduit pe oaspeţi: Petre Cauc (Liceul „George Bibescu” din Craiova), Liviu Cotfasă (Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova) şi Vasile Voinescu (Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”), precum şi pe membrii Comisiei naţionale.