14,43 milioane lei pentru protecţia copiilor cu tulburări de comportament, în perioada 2017-2019

0
80

MMJS-logoGuvernul a aprobat, ieri, crearea a cel puţin 8 servicii specializate de tip rezidenţial şi a cel puţin 8 centre de zi pentru copiii cu tulburări de comportament, în vederea reintegrării lor şcolare, familiale ori sociale.

În acest scop, prin Programul de interes naţional în domeniul protecţiei drepturilor copilului, pentru perioada 2017-2019, vor fi alocate 14,43 milioane lei. Suma va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, în limita fondurilor bugetare aprobate Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDCA), şi va fi repartizată astfel:

  • 2 milioane lei pentru anul 2017;
  • 8 milioane lei pentru anul 2018;
  • 4,43 milioane lei pentru anul 2019.

Proiectele pentru crearea acestor servicii specializate vor avea o durată de maximum 24 de luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019, din care cel puţin 3 luni vor fi destinate funcţionării serviciilor nou-create.

Centrele nou înfiinţate, câte unul în fiecare regiune, vor funcţiona sub forma caselor de tip familial, în acord cu angajamentele asumate prin Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului în ceea ce priveşte dezinstituţionalizarea.

Măsura adoptată în şedinţa de astăzi a Guvernului răspunde unei nevoi identificate la nivel naţional, ea regăsindu-se, totodată, şi în Programul de Guvernare aferent perioadei 2017-2020 – Capitolul politici publice în domeniul Muncii şi Justiţiei Sociale, subcapitolul 11 Investiţia în copii – investiţia în viitor.