Iohannis: Aderarea la Schengen şi drepturile românilor din Italia, pe agenda vizitei la Roma

0
86

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, înainte de plecarea în vizita oficială de două zile pe care o efectuează la Roma, că pe agenda discuţiilor cu oficialii italieni se află aderarea României la spaţiul Schengan dar şi drepturile românilor din această ţară. Deplasarea în Italia continuă seria de vizite în ţări cu care România are parteneriate strategice, a precizat şeful statului, precizând că importanţa este dată de mai mutle aspecte.

El a spuscă Italia este unul dintre principalii parteneri economici ai României, făcând referire şi la existenţa în Italia a unei comunităţi româneşti foarte mari. ”Voi discuta despre modalităţile de a întări colaborarea în interiorul UE şi NATO. În acest context, voi aborda tema aderării României la spaţiul Schengen, aşa cum am făcut-o în toate capitalele europene”, a afirmat şeful statului. El a precizat că discuţiile cu comunitatea românilor este un punct important pe agenda discuţiilor. ”Drepturile cetăţenilor românii trebuie să fie apărate, este în interesul ambelor părţi”, a spus Iohannis, menţionând că comunitatea românilor din Italia este o punte de legătură între cel două state.

La ora 13.30 (ora României), la Roma, a avut loc, la Palatul Quirinale, întâmpinarea preşedintelui României de către Preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. Iohannis a avut convorbiri cu omologul său italian, urmate de un dejun oferit de Preşedintele Republicii Italiene în onoarea preşedintelui României. După convorbirile cu preşedintele Italiei, la ora 16.30 (ora României), la Palatul Giustiniani, şeful statului a avut convorbiri cu Preşedintele Senatului, Pietro Grasso. Întâlnirea cu reprezentanţii diasporei a avut loc ieri seara. Astfel, preşedintele României s-a întâlnit, la ora 19.10 (ora României), la Palazzo della Cancelleria, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Italiană. Astăzi, preşedintele României se va a întâlni, la ora 11.00 (ora României), la Palatul Chigi, cu preşedintele Consiliului de Miniştri, Matteo Renzi. La ora 16.00 (ora României), la Accademia di Romania, Klaus Iohannis se va întâlni cu studenţi români din Republica Italiană.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Roma este cu atât mai importantă cu cât, la scrutinul din noiembrie 2014, cei mai mulţi români din diaspora care s-au prezentat la vot au fost în Italia. De la preluarea mandatului, în luna decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a mai avut vizite oficiale în Franţa, Germania, Polonia, Republica Moldova şi Ucraina. O următoare vizită externă a preşedintelui României va fi, cel mai probabil în luna mai, în Spania, o altă ţară cu o comunitate importantă de români.