Avertisment din partea DSP Dolj: Atenţie la înţepăturile de căpuşe!

1
120

Odată cu încălzirea vremii şi apropierea mini-vacanţei de 1 Mai, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă înţepăturile de căpuşe. În urmă cu trei ani, acestea au dat mari bătăi de cap specialiştilor după ce mai mulţi doljeni au ajuns la spital în stare destul de gravă, diagnosticaţi cu boala Lyme.  

În judeţul Dolj, în ultimii doi ani nu au mai fost înregistrate cazuri de boala Lyme. Cu toate acestea, în anul 2010 un copil în vârstă de 6 ani, din Craiova, înţepat de căpuşe a avut nevoie de internare la Spitalul de Boli Infecţioase. Apoi, în  anul 2011 au fost suspectate opt cazuri, dar diagnosticate doar două cu Boala Lyme la o persoană în vârstă de 5 ani, din Dioşti, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase şi la o persoană în vârstă de 52 ani, din Craiova. Şi în urmă cu trei ani au fost diagnosticate două cazuri de boala Lyme la o persoană în vârstă de 54 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în şi la o persoană în vârstă de 33 ani, din Craiova.

În caz de înţepătură, vizita la medic este obligatorie

Specialiştii îi avertizează pe craioveni ca în momentul în care prezintă semnele unei muşcături de căpuşe să se prezinte imediat la medicul de familie pentru a primi îngrijirile necesare. Chiar dacă nu orice muşcătură de căpuşă presupune contactarea bolii Lyme, cadrele medicale le recomandă doljenilor să fie prevăzători, pentru că, netratată, afecţiunea se poate agrava. Sfatul este ca în maximum 48 de ore de la înţepătură pacientul să se prezinte la doctor, întrucât, depistată mai repede, boala poate fi vindecată mai uşor. În schimb, diagnosticată târziu, afecţiunea poate aduce complicaţii, iar tratamentul este lung şi neplăcut.

Dacă pe piele sunt descoperite căpuşe, este foarte important, conform sfatului medicilor, ca pacientul să nu încerce să le scoată singur, deoarece, de foarte multe ori, rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras apoi. Pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic.

Boala atacă sistemul nervos

Cea mai periculoasă afecţiune dată de muşcătura de căpuşă rămâne boala Lyme. Aceasta poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe. Simptomele şi gravitatea lor pot varia de la o persoană la alta. De obicei, primele manifestări ale infecţiei apar la aproximativ o săptămână. Într-un prim stadiu se manifestă cu febră, erupţie cutanată, o răceală sau afecţiuni uşoare ale plămânilor. În etapa următoare, care poată să apară şi la câteva luni distanţă sau chiar la un an, boala atacă sistemul nervos şi se poate ajunge la paralizie.

Afecţiunea are însă multe simptome asemănătoare cu cele ale altor boli, motiv pentru care este şi greu de depistat, mai ales în situaţia în care cel muşcat de căpuşă nu şi-a dat seama de asta. De altfel, boala este greu de diagnosticat şi după efectuarea analizelor.

Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare. Există însă şi cazuri în care maladia prezintă aceleaşi simptome ca şi scleroza multiplă sau boala Alzheimer. Specifice bolii sunt petele roşii pe piele, dar, uneori, este posibil ca acestea să nu apară. Nu degeaba Lyme este supranumită şi „boala cu 1.000 de feţe”.

Animalele pot transmite căpuşele

Pentru a preveni pe cât posibil înţepăturile de căpuşă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică le recomandă doljenilor să folosească spray-uri aplicate pe piele care conţin substanţe ce înlătură insectele sau să evite să se aşeze direct pe iarbă. De asemenea, un alt sfat de luat în considerare este acela de a examina pielea  la câteva ore după expunere şi, în special, seara la duş. Nu în ultimul rând, trebuie acordată o atenţie sporită animalelor de companie, întrucât pot transmite căpuşele.

În acest sens, se recomandă deparazitarea periodică a câinilor, a pisicilor, dezinsecţii periodice în zonele cu vegetaţie abundentă din oraşe şi evitarea zonelor împădurite sau cu vegetaţie înaltă în perioada caldă a anului.

1 COMENTARIU

  1. Rectificati: capusa din imagine este gazduita de animale, iar cea care a invadat si Craiova, face parte din familia Ixodidaelor cu multe, multe specii. Această capusa depune ouale la suprafața pământului din care ies larvele ce paraziteaza pe diferite animale mici, pasari si chiar reptile, dupa unele studii. După metamorfoză, se urcă pe plante și atacă animalele mari și oamenii.Sunt pericolos de multe si foarte agresive in perioada de reproducere.

Comments are closed.