Pedepse drastice pentru autorii tâlhăriei comise anul trecut, de Paşte

0
51

La un an după ce au comis fapta, cinci craioveni de etnie romă care anul trecut, chiar în noaptea de Paşte, au intrat peste o rudă de-a lor în casă, în cartierul Faţa Luncii, au legat-o cu un cearşaf şi i-au furat seiful cu bijuterii, au fost condamnaţi de instanţă la pedepse care ar trebui să le taie pofta de tâlhării. Judecătoria Craiova le-a aplicat celor cinci pedepse cu închisoarea cuprinse între 14 şi 17 ani, însă aceştia au declarat recurs.

În urmă cu aproximativ un an de zile, în noaptea de Înviere, mai exact duminică, 4 aprilie 2010, în jurul orei 04.00, Gabiea Nistor de 60 de ani, care locuieşte în cartierul craiovean Faţa Luncii, pe strada “Ion Budai Deleanu”, s-a trezit cu mai multe persoane, care aveau feţele acoperite, peste ea, în casă, acestea legându-i mâinile cu bucăţi de cearşaf pentru a o imobiliza, după care i-au luat dintr-o cameră seiful în care avea cam o jumătate de kilogram de bijuterii din aur, în valoare de 10.000 euro şi documente personale. După comiterea faptei, tâlharii au părăsit zona cu un autoturism BMW cu numărul BP-2569-BA, după cum s-a stabilit ulterior. În urma audierii victimei poliţiştii au aflat că care au lăsat-o fără seif sunt Ionel Ucrain Bîcan, care avea la data respectivă 36 de ani, Lavinu Sardaru (29 de ani), Dumitru Nicolae Dirivan (21 de ani) zis “Chuck Noris”, Aurel Ştefan Belu (22 de ani) şi Florin Matache (27 de ani), toţi din Craiova şi rude apropiate ale victimei. În a doua zi de Paşte, respectiv luni, 5 aprilie 2010, poliţişti de la Secţiile 1 şi 6 Craiova, împreună cu o grupă de “mascaţi” ai Serviciului de Intervenţie Rapidă i-au prins, în trafic, într-un autoturism Renault Laguna, pe trei dintre făptuitori, Lavinu Sardaru, Dumitru Nicolae Dirivan şi Aurel Ştefan Belu, care au fost duşi la poliţie pentru audieri. Căutările au continuat, pentru depistarea celorlalţi doi făptaşi, astfel că, la locuinţa lui Ucrain Bîcan,care dispăruse, oamenii legii au găsit autoturismul BMW, care corespundea descrierii făcute de partea vătămată, iar în interiorul acestuia a fost găsit seiful furat de la Gabiea Nistor. Indivizii încercaseră să deschidă seiful şi până la urmă reuşiseră acest lucru, tăind uşa cu un flex, numai că nimeriseră compartimentul în care nu era nimic, bijuteriile fiind găsite intacte. Iniţial a fost arestat preventiv doar Aurel Belu, însă după aproximativ o săptămână i s-a alăturat şi Dumitru Nicolae Dirivan, care încercase să scape de răspunderea penală pe motive medicale. Pe parcursul cercetărilor, la începutul lunii august 2010, s-a luat şi măsura arestării lui Lavinu Sardaru, în timp ce Ionel Ucrain Bîcan a fost prins de poliţişti pe 16 octombrie 2010, iar Matache a ajuns în arestul IPJ Dolj pe 7 februarie 2011.

În luna septembrie 2010 procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor cinci pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova. Luna aceasta, cu puţin înainte de Paşte, instanţa a pronunţat sentinţa în dosar, condamnându-i pe cei cinci la pedepse cu închisoarea cuprinse între 14 şi 17 ani. Astfel, Ionel Ucrain Bîcan, care era proaspăt ieşit din puşcărie la momentul comiterii faptei (a fost condamnat în anul 2004 la 10 ani de închisoare şi eliberat condiţionat în 2010) a fost condamnat la 17 ani de închisoare. Florin Matache a primit 16 ani de închisoare, Ştefan Aurel Belu, eliberat şi el condiţionat, a primit 16 ani de închisoare, în timp ce Dirivan Dumitru Nicolae a fost condamnat la 15 ani de închisoare, iar Lavinu Sardaru la 14 ani închisoare. BMW-ul lui Bîcan a fost confiscat, iar inculpaţii trebuie să achite 3.000 lei fiecare, cheltuieli judiciare către stat, întrucât victima nu s-a constituit parte civilă. Nemulţumiţi de pedepse, cei cinci au declarat, pe 21 aprilie a.c., recurs împotriva deciziei Judecătoriei Craiova, care se va judeca la Tribunalul Dolj.