Europarlamentarul Marian Jean Marinescu :“E de datoria Chinei să ajute, de acolo a plecat virusul”

1
1681

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu susține că oamenilor nu li s-a explicat așa cum trebuie care sunt instrumentele Comisiei Europene și că Uniunea Europeană nu are competență pe domeniul sănătății, aici vorbim de politici naționale, motiv pentru care CE a trebuit să primească 27 de răspunsuri de la toate cele 27 de stat ca să poată să creioneze ghiduri comune și să ajute efectiv statele afectate de coronavirus. Economic, UE va ieși slăbită,susține deputatul european într-un interviu acordat cotidianului Cuvântul Libertății. Sfatul europarlamentarului Marian Jean Marinescu pentru toți românii este : Stați acasă !

Sunt foarte multe voci care susțin că Italia a fost ajutată de China în combaterea Covid-19 și nu de către Uniunea Europeană….

China ar trebuie să spună cum s-a întâmplat pentru că toată lumea știe că de acolo a plecat și au fost și niște rapoarte ale unor specialiști care indicau încă de acum câțiva ani pericolul acelor zone umede. China are o mare problemă și o mare responsabilitate. China chiar ar trebui să ajute, nu doar să se spună că ajută, ci să ajute cât poate, e datoria ei, pentru că de acolo a plecat și să trimită tot ceea ce se poate trimite din China pentru a limita consecințele acestei pandemii.

Dar cum se mobilizează Uniunea Europeană ? Joi seara a fost ședința de plen la Bruxelles și s-a supus la vot măsurile propuse de Comisia Europeană.

Au fost chiar votate.  Acum, trebuie spus de la început că avem o problemă și anume, Comisia Europeană nu are competență în sănătate, nu are competență în ceea ce înseamnă blocarea traficului la graniță, iar tot ceea ce a putut să facă a fost după ce a reușit să ia acordul tuturor statelor membre. Aceasta este situația pe care nu o poate înțelege foarte multă lume. Sănătatea nu este politică comună. De asta au fost 27 de răspunsuri, pentru că nu există o structură comună europeană  care să poată să dea niște dispoziții. Nu se poate da decât niște recomandări sau niște ghiduri. Ceea ce ar trebui să cerem acum de la Uniunea Europeană este să solicităm eleborarea unor astfel de ghiduri pentru o situație asemănătoare în viitor.

Cum credeți că va evolua această epidemie ?

Nu aș putea să spun că nu am cunoștiință în acest domeniu, dar din ce am discutat cu alți oameni care au deschidere în acest domeniu, se pare că va mai dura, din păcate…

 Așadar, în acest context,  e clar…criza ne va ține mai mult timp în casă. Cum va ieși Uniunea European, din punct de vedere economic ?

Va ieși slăbită, evident. Vor fi probleme foarte mari economice. Uniunea Europeană ia acum măsuri pe care poate să le ia. De exemplu, banii pe care fiecare stat participant la bugetul Uniunii ar trebui să-i primească, îi va primi dar cu condiția să-i folosească cu precădere pentru a rezolva problemele economice generate de criza de coronavirus. S-a mărit bugetul pentru fondul de investiții, iar țările pot lua credite cu dobânzi foarte mici. Ceea ce UE poate să facă, a făcut deja. Nu există doar un singur domeniu afectat, sunt mai multe, transporturile vor fi afectate. Companiile aeriene vor avea o situație destul de complicată. Sunt companii care trăiesc de pe o zi pe alta,pentru că dacă nu au zboruri, nu au cu ce bani să-și mai continue activitatea. Sunt anulate aproape toate zborurile. Dar nu doar companiile aeriene traversează acum o perioadă dificilă, ci toate aeroporturile, toate companiile de pe aeroport, toate activitățile legate de întreținerea aeroporturilor. Iar aici am constatat că toate statele au luat măsuri. Să vedem acum cât durează această criză și desigur, cum se va revigora după această perioadă activitate pe aeroporturi.

        Ați avut o poziție fermă în legătură cu pachetul de Mobilitate, acum în plină criză de Covid19…

Am explicat și pentru Politico.ro de ce nu sunt de acord cu continuarea procedurii de adoptare a pachetului Mobilitate, în plină criză Covid-19. Trebuie să așteptam încheierea crizei, să vedem cum vor fi afectate companiile și apoi să stabilim cum le putem ajuta. Gândiți-vă cum ar fi pentru un șofer de TIR ca în timp ce traversează Europa pentru a transporta mărfuri atât de necesare, să afle că Parlamentul European tocmai a schimbat regulile pe care trebuie să le respecte. Refuz să fiu parte a unei asemenea decizii.

     Dar Guvernul Orban cum a acționat ? Cum vi se par măsurile propuse pentru stoparea epidemiei de coronavirus în România ?

    După opini mea, Guvernul a luat măsuri foarte bune. A început devreme, a încercat să acopere, tot ceea ce era de acoperit, într-o situație complicată pentru că nu avem un sistem de sănătate bine organizat și nici modernizat, iar acest lucru este deja cunoscut de toată lumea. Am avut totodată, foarte mulți români care au venit din zonele foarte afectate de acest virus, adică, din Italia și Spania. Sunt  mii de oameni în carantină, dacă sunt, eu sper că sunt… Nu am văzut în nicio țară atât de mulți oameni în izolare. Acum nu depinde doar de Guvern, mai depinde și de noi. Pentru că și oamenii trebuie să respecte absolut toate prevederile.

Ce le transmiteți românilor, ce ar trebui să facă în perioada asta, ca să ne salvăm cu toții ?

   Să stăm acasă ! Este cel mai important lucru în perioada aceasta. Să facem ceea ce putem de acasă, să nu intrăm în panică, să facem cumpărăturile de care avem nevoie, se vede clar că în magazine se găsesc toate produsele de care avem nevoie, așadar nu trebuie să ne îngrămădim. Să ne comportăm normal. Este o situație complicată,  care nu avem de ales.

 

 

1 COMENTARIU

  1. E de datoria Chinei sa ajute? Pai bre, China si a inchis tara de o luna. Statele EU acuma incep sa se gandeasca ca ar fi o posibiliate sa si inchida frontierele. Tot EU ul a avut o gramada de timp la dispozitie sa faca un plan decent. In Londra au inchis orasul dar au lasat puburile. In Dublin nu ai voie in shopping centre dar plaja e plina. In Roma, italienii cantau sa i faca virusului in ciuda.

    Trebuia inchis tot EU in 24 de ore, toate salariile platite integaral de state si tot inchis 30 de zile. Problema murea in 2 saptamani. Dar nu. Hai sa asteptam un pic ca poate dispare. Sa vezi nenica ce mama de recesiune vine intr o luna de ne apucam toti de pascut.

Comments are closed.