„Lumea veche. Familii din România de altădată”

0
643

Craiovenii sunt invitaţi la întâlnirea cu o poveste de familie în care mulţi se vor regăsi: Livia Davidescu, medic oftalmolog la Spitalul Judeţean de Urgență nr. 1 din Craiova, şi-a spus povestea sa şi a familiei sale într-un roman autobiografic emoţionant. Intitulat „Lumea veche. Familii din România de altădată” (Editura „Eikon”, Bucureşti, 2019), acesta va fi lansat sâmbătă, 30 martie 2019, ora 11.00, la Muzeul Olteniei – Secţia Istorie-Arheologie.

Alături de autoare se vor afla lect. univ. dr. Xenia Negrea (Universitatea din Craiova), Alexandru Mogoşeanu (Radio Oltenia Craiova), lect. univ. dr. Constantin Crăiţoiu (Universitatea din Craiova), Valentin Ajder (editor).

«„Moarte şi botez”, „Intră comunismul în sat”, „Lupta cu perceptorul”, „Focul banilor”, „Lupta pentru şcoală”, „La doamna general”, „Pe Calea Unirii”, „Tata s-a întors”, „Primul bombardament”, „Printre carele cu morţi”, „Pâine caldă şi frică”, „Înapoi la şcoală”, „La nunta părinţilor mei” sunt nu doar câteva dintre titlurile de capitole care alcătuiesc romanul, dar, mai ales, sunt câteva dintre momentele cruciale care au alcătuit destinele înaintaşilor noştri din Oltenia», notează lect. univ. dr. Xenia Negrea, care subliniază că volumul „dezvăluie destine edificate pe curaj, onoare, suferinţă, devotament”.

 

„Șuvoiul uman are două sensuri. Mișcarea e circulară. Merg pe o parte a străzii pietonale şi i se întorc, în grup la fel de compact, la capătul străzii, pe partea cealaltă. Mulțimea pestriță face astfel câteva tururi, fără a se opri, cu o mișcare continuă, repetabilă. Mulțimea este formată, în covârșitoare majoritate, din fete şi băieţi, plimbându-se în grupuri se­parate, rareori în perechi. Se privesc unii pe ceilalți când se întâlnesc, venind din sensuri opuse. Au timp să se observe doar câteva secunde, din mers, fără să se oprească. Dacă se cunosc, se salută de la distanţă, căci, în cazul unei opriri, s-ar opri toată strada, într-atât de aglomerat este locul” (fragment, „Pe Calea Unirii”, pp. 85-86).