Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova:”Prin programul “Investeşte în tine” 8 milioane de români au o șansă în plus la o viață mai bună”

0
404

Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova:”Prin acest program guvernamental 8 milioane de români au o șansă în plus la o viață mai bună”

 ALDE  a considerat întotdeauna că șansele țării noastre la dezvoltare depind și de șansele acordate fiecărui cetățean român activ la dezvoltare personală.

Prin programul ”Investește în tine” guvernul din care ALDE face parte vine în sprijinul a două categorii de oameni activi: tinerii între 16 și 26 de ani și cei cuprinși între 29-55 ani. Există două praguri în funcție de care sunt acordate sumele de bani. Primul este dedicat celor cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, care sunt eligibili pentru un credit de până la maxim 40.000 lei. Cel de-al doilea poate fi accesat de către persoane care au între 26 și 55 de ani, suma maximă fiind de 35.000 lei.

Acestea sunt împrumuturi cu dobânda zero garantate de stat pentru cei care încă nu au un loc de muncă și care sunt angrenați încă în ciclul de învățământ, fie el liceu, facultate, școală profesională și chiar cursuri de reconversie, formare și/sau specializare profesională. Banii pot fi folosiți și pentru activități de sport, cultură, sănătate, adică de tot ceea ce este esențial pentru dezvoltarea personală a unui om.

Astfel sumele se pot întrebuința pentru: plata cursurilor de calificare, specializare și recalificare profesională, achitarea taxelor pentru studii superioare și aprofundate (master, doctorat, post-doctorat, MBA), către unități de învățământ din țara noastră, plata tuturor lucrurilor de care ai nevoie la studii – manuale, rechizite, caiete, reviste de specialitate etc, taxele pentru a participa la congrese sau concursuri școlare și universitare din România, inclusiv costurile de transport, achiziționarea de computere, laptopuri sau softuri de specialitate, plata taxelor pentru creșe, grădinițe sau școli private pentru unul dintre membrii familiei, costul vizitelor la medic, plata intervențiilor chirurgicale, cele dentare și diverse alte tratamente, inclusiv medicamente (care nu sunt acoperite de Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate), plata analizelor medicale nedecontate de stat, articole sportive, echipamentele de sport de uz personal, costul abonamentelor pentru diverse activități sportive, cum ar fi abonamentul la sala de fitness sau la bazinul de înot, costul abonamentelor  la cinema, la teatru, ori la operă, plata abonamentului pentru bibliotecă, costul publicării unor lucrări științifice, achiziția de instrumentar pentru prestații culturale, cum ar fi o chitară sau un violoncel, intrarea la muzee.

Conform modificărilor adoptate în comisiile parlamentare la OUG privind acest program acești bani pot fi folosiți și pentru plata întreținerii, chiriei, utilităților.

Acest program a apărut ca parte a soluțiilor pentru combaterea ratei ridicate a șomajului în rândul tinerilor(peste 18 %),  a exodului persoanelor cu vârste fragede din țară, lipsei acute a forței de muncă din anumite zone ale țării, dificultăților tinerilor care au o situație financiară precară și vor să își finalizeze cursurile, iar mai apoi să se angajeze, dificultăților întâlnite de către persoanele tinere atunci când doresc să acceseze un credit.

Important de știut că tinerii din ambele grupe de vârstă mai pot accesa un împrumut suplimentar de maxim 20.000 lei dacă în perioada de desfășurare a programului se vor angaja  cu forme legale.

Perioada maximă de creditare este de 10 ani. Statul oferă și o variantă suplimentară de sprijin, sub formă unei perioada de grație pe perioada studiilor, dar care nu poate depăși 5 ani.

Acest lucru înseamnă că este posibil ca în primii 5 ani de la accesarea creditului să fii scutit de la plata ratelor, urmând apoi ca întregul împrumut fără dobândă să fie achitat în ratele următorilor 5 ani.

Îi încurajam pe doljeni să  acceseze acest program,

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ