Conferinţă susţinută de studenţii basarabeni din Craiova: „Realizări şi pierderi în 100 de ani de la Marea Unire”

0
335

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a găzduit, ieri, conferinţa “Realizări şi pierderi în 100 de ani de la Marea Unire”. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj şi cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii”. Deschizător de drumuri şi idealuri, actul politic de la 27 martie 1918 a reprezentat prima mare realizare românească în direcţia îndeplinirii obiectivului asumat la intrarea în Marele Război. La manifestarea de înaltă ţinută au onorat cu prezenţa Sorin Manda, city-managerul municipiului Craiova; Stelian Bărăgan – viceprimarul Craiovei, şi Anişoara Stănculescu, consilier Cancelaria prefectului judeţului Dolj. În sală s-au aflat elevi, studenţi, profesori, consilieri locali şi judeţeni, simpli cetăţeni, dar şi un reprezentant al românilor din Serbia, în persoana lui Bozidar Jankovic, care a transmis un mesaj din partea românilor de pe malul celălalt al Dunării către românii de pe malul stâng la Prutului.

Miraculoasă şi nesperată pentru acel moment, unirea Basarabiei cu Vechiul Regat s-a constituit încă de la începuturi într-un proiect atractiv pentru românii care locuiau în provinciile aflate sub dominaţia austro-ungară, Transilvania şi Bucovina. Fără să fie parte integrantă a convenţiei politice încheiate de România cu Aliaţii în vara anului 1916, printr-un concurs favorabil de împrejurări, avataruri politice şi realităţi militare, Basarabia este prima dintre cele trei provincii româneşti care, prin voinţă populară, a ales să se unească cu  ţara. Prin Unirea de la 1918 se închidea paranteza deschisă în 1812 atunci când, în mod abuziv şi arbitrar, Moldova de dincolo de Prut a fost anexată de Imperiul Rus. Unirea de la 27 martie/9 aprilie 1918 generează ecouri până în prezent, reamintindu-ne rolul primordial pe care şi l-au asumat oamenii politici basarabeni în cadrul Sfatului Ţării.

„100 pentru 100”, un proiect de suflet… cu rădăcini adânci

Studenţii basarabeni au predat ieri, în fata publicului, o lecţie de istorie. Anastasia Munteanu; Ecaterina Istrati, Marian Lazarev, Ionuţ Gheorghiu şi Radu Lopotenco au trecut în revistă profund emoţionaţi, toate momentele importante din istoria Basarabiei, pas cu pas,  o axă care ne leagă, atât spiritual cât şi prin limbă şi tradiţii. “Cu ocazia împlinirii unui veac de la unire, Asociaţia Studenţilor Basarabeni din  Craiova nu dă uitării acestui episod istoric care ne-a marcat. În acest context, timp de o săptămână, aproape în fiecare zi, am iniţiat evenimente tematice. Am elaborat un proiect pe care l-am denumit „100 pentru 100”, în care ne propunem să arătăm dragostea noastră pentru fraţii români, atât prin activităţi culturale, cât şi prin activităţi gastronomice. Din start dorim să menţionăm piesa de rezistenţă a proiectului nostru şi anume sădirea a 100 de stejari falnici si trainici ca semn de iubire şi respect pentru România, care se va desfăşura joi, 29 martie. De asemenea, prin acest proiect am dorit să demonstrăm faptul că noi – studenţii care primim burse din partea statului român, ştim să oferim înapoi. O vorbă din popor spune că în viaţă, omul, trebuie să ridice o casă, să sape o fântână, să facă un copil şi să sădească un copac, iar noi dorim să dăm startul acestui maraton prin sădirea de viaţă pe pământ Oltenesc. Şi până la urmă, ce poate fi mai frumos decât faptul că vom lăsa ceva în urmă?!”, a declarat Liuba Eremia-Preşedinte ASBC.

***

Anişoara Stănculescu, consilier la Cancelaria prefectului judeţului Dolj: „La 27 martie 1918 a avut loc Unirea dintre Basarabia şi România. Astăzi, marcăm unirea, dar marele nostru neajuns constă în faptul că nu am ştiut să păstrăm această unire. Vreau să mulţumesc Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova că există. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că, prin activitatea lor, aceşti studenţi minunaţi, care activează în cadrul Asociaţiei Studenţilor Basarabeni,  nu fac altceva, decât menţin vie şi la Craiova flacăra reîntregirii neamului românesc. Şi nu este puţin lucru. Ce îmi doresc eu şi nu numai eu… Să fie UNIRE!”.

***

Sorin Manda, administratorul public al municipiului Craiova: “100 de la Unirea Basarabiei cu România în contextul anului centenar, prima dintre fiicele care a venit lângă mama România. Dar un moment nefericit al istoriei a făcut ca Prutul să nu fie decât un râu, ci să fie şi o graniţă. Mă uit la tema conferinţei şi cred totuşi, că în aceşti 100 de ani au fost mai multe pierderi decât realizări, din păcate. Şi e un moment în care noi, România, ca patrie mamă să se gândească, de fapt noi toţi trebuie să ne gândim ce putem să facem mai mult pentru Republica Moldova, pentru Basarabia. În ultimii ani s-au acordat într-adevăr burse pentru studenţii, cetăţenie,  autobuze şcolare, reparaţii pe la spitale şi totuşi nu cred că este sufiecient. În mod cert, am putea să facem mai mult şi cred că este de datoria noastră să facem mai mult…”.

***

Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei: “Sunt mândru că astăzi ASB Craiova (n.r. ieri) a marcat un eveniment important, 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Am participat de-a lungul anilor aproape la majoritatea evenimentelor organizate de această asociaţie. Tot astăzi, eu mai aniversez un eveniment şi anume 125 de ani de social-democraţie. Sunt mândru că împreună cu cei prezenţi la acest eveniment şi în mod special cu studenţii basarabeni putem să facem lucruri interesante pentru România şi nu lăsăm ceea ce este al nostru să se deterioreze. România este o ţară puternică, o ţară frumoasă şi trebuie să demonstrăm celorlalte state că ţara noastră contează în Uniunea Europeană, trebuie să vedem dacă în următoarea perioadă şi Republica Moldova poate să intre în UE, acesta fiind cel mai important deziderat al României…”.