Senatorul Mărinică Dincă: „Scopul Legii dării în plată nu este de a proteja pe cineva”

0
407

Senatorul de Dolj, Mărinică Dincă a făcut ieri, publică poziţia PNL faţă de Legea dării în plată. Liberalii au votat „pentru” această lege la Senat şi tot aşa vor vota şi la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Parlamentarul doljean consideră că această lege  este necesară pentru sănătatea sistemul bancar din România, fiind făcută atât în favoarea băncii, cât şi în favoarea cetăţeanului.

„Am văzut foarte multe discuţii legat de ce fel de lege este. Este o lege cu caracter social sau este o lege cu caracter general ?! Este o lege care încearcă să regleze rapoturile dintre bancă şi consumator. Niciun moment iniţiatorul, ţinând cont de conţinut ei nu a putut să spună că este o lege socială. Este o lege care suplineşte acordul de voinţă a BNR-ului, care în ultimii 26 de ani nu a emis normele impetuos necesare între bancă şi consumator. Sper ca această lege să treacă şi în forma care este acum cu majorarea plafonului sumei până la care se aplică legea la 250.000 de euro şi excluderea programului Prima Casă din lege. În felul acesta obligăm banca să fie mult mai prudentă şi să nu mai facă excese. Exemplu cel mai bun este perioada 2005-2006, când banca a crescut artificial „aceea gogoaşă” imobiliară care a băgat foarte mulţi bani, deşi imobilele respective nu aveau valoarea de piaţă. Din păcate, dacă ne uităm în ultimele opt-nouă luni, vedem că iar începe să crească această bulă imobiliară, iar Parlamentul are obligaţia să se implice în acest lucru”, susţine senatorul Dincă.

Împrumuturi mari şi garanţii mici

Parlamentarul doljean atrage atenţia şi vizavi de garanţiile imobiliare. Şi spune că cetăţeanul va conştientiza că nu poate să ia un împrumut mai mare decât poate plăti, iar  banca va recurge la prudenţă şi va acorda atât cât poate plăti cetăţeanul. „Vedem foarte multe excese pe piaţă, iar acum sunt în cercetări la diverse parchete. S-au dat împrumuturi cu valori mari având ca şi garanţii, imobile cu valoare foarte mică, chiar de ordinul milioanelor de euro, iar din punctul meu de vedere această lege este necesară pentru sănătatea sistemul bancar din România, fiind făcută atât în favoarea băncii, cât şi în favoarea cetăţeanului. Cetăţeanul conştientizează că nu poate să ia un împrumut mai mare decât poate plăti, iar la bancă o obligă la prudenţă şi să dea atât cât poate plăti cetăţeanul. Acesta este scopul principal al acestei legi şi nu este de a proteja pe cineva. Aici pot să apară speculaţii mai ales că se va stabili un plafon de 250.000 de euro.  Vor intra foarte mulţi cetăţeni, pentru mulţi nu îşi permit să ia un împrumut mai mare de 250.000 de euro. PNL a votat la Senat proiectul de lege şi va vota şi la Cameră şi nu susţinem limita pentru că banca trebuie să-şi asume riscul”, a mai spus Mărinică Dincă.