Dublul concert pentru bandoneon, chitară şi orchestră de coarde de Piazzolla, cu muzicieni din Croaţia

0
284

Cea de-a 28-a ţară care a aderat la Uniunea Europeană, Croaţia – una dintre cele mai frumoase destinaţii de vacanţă din Europa, faimoasă pentru peisajele superbe, staţiunile de litoral, oraşele vechi şi numeroasele insule pe care le deţine – se prezintă craiovenilor prin muzicienii săi. Săptămâna viitoare, în cadrul Stagiunii „Europa” a Filarmonicii „Oltenia”, aceştia vor aduce acorduri de pian, chitară, dar şi de bandoneon – un instrument mai rar ascultat pe această scenă.

Miran Vaupotic

Stagiunea „Europa” aduce la Craiova, vineri, 1 aprilie, trei invitaţi cu un repertoriu care include, în primă audiţie, „Dublul concert pentru bandoneon, chitară şi orchestră de coarde” de Astor Piazzolla (creatorul „Tango Nuevo”, replică a tradiţionalului tango argentinian). De altfel, dirijorul Miran Vaupotic şi chitaristul Frane Verbanac sunt pasionaţi de muzica argentiniană, având discuri imprimate cu lucrări de Piazzolla. Ivana Levak este solista care va cânta la bandoneon, un instrument rar ascultat la Filarmonica „Oltenia”.

Frane Verbanac

Dirijorul croat Miran Vaupotic a cântat pe scene faimoase, inclusiv Musikverein din Viena, Smetana Hall din Praga, Opera House din Cairo, Oraşul Interzis Concert Hall de la Beijing, Centrul de Artă din Shanghai, Ceaikovski Hall şi Casa Internaţională de Muzică din Moscova.

Ivana Levak

Vor mai putea fi audiate alte două prime audiţii: Arie pentru orchestră simfonică de Pero Sisa şi Poemul simfonic „Varazdin 1776” de Davor Bobis. Programul include şi Uvertura „Hebridele”, op. 26 de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Simfonia nr. 40 în Sol minor, K. 550 de W.A. Mozart. Concertul va fi transmis în direct de TVR Craiova şi pe site-ul Radio România Oltenia Craiova. Din studioul TV, comentariul va fi asigurat, în preambulul şi pauza concertului, de muzicologii Loredana Baltazar şi Constantin Secară.

Melomanii interesaţi să stea de vorbă cu muzicienii croaţi sunt aşteptaţi joi, 31 martie, la ora 19.00, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii. De asemenea, Mâine, 29 martie, ora 19.00, Muzeul de Artă Craiova va găzdui Convorbiri muzicale” – un recital neconvenţional susţinut de pianistul Ante Sladoljev, student al Academiei de Muzică din Zagreb. La ambele evenimente accesul publicului va fi liber.