Un sfert din procesele verbale încheiate de inspectorii ITM, contestate de angajatori

0
130

În 2010, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj au încheiat 899 de procese-verbale de constatare a contravenţiilor, dintre acestea aproximativ 25% fiind contestate în instanţă de angajatori. “Din cele 229 de procese-verbale de constatare contravenţii contestate în instanţă, 47% au fost cauze în care instanţele au respins plângerea contravenţională şi au menţinut sancţiunile aplicate angajatorilor, iar 25% din cauze erau în curs de soluţionare la finele anului 2010”, precizează inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora.

În domeniul relaţiilor de muncă, din cele 692 de procese-verbale de constatare a contravenţiilor, încheiate în anul 2010, aproximativ 29% au fost contestate în instanţă de angajatori. Din cele 200 de procese-verbale de constatare a contravenţiilor, aplicate în domeniul relaţiilor de muncă în anul 2010 şi contestate în instanţă de angajatori, pentru 96 de cauze instanţele au respins plângerile angajatorilor şi au menţinut sancţiunile aplicate.

În ceea ce priveşte procentul de contestaţii în instanţă al proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor aplicate în 2010 de inspectorii de muncă din cadrul ITM Dolj, pentru muncă fără forme legale de angajare, acesta a fost de 38%.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, procentul de contestare a proceselor-verbale de constatare, aplicate angajatorilor, a fost de 14%. „Pentru 38% din cauzele în care au fost contestate procesele-verbale de constatare contravenţii, aplicate în anul 2010, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, instanţele au respins plângerile contravenţionale formulate de angajatori şi au menţinut sancţiunile aplicate de ITM Dolj”, mai spune inspectorul-şef al ITM Dolj.