Doi ani de închisoare după ce a tâlhărit un octogenar

0
103

Gabriel Alin Lincă, tânărul de 17 ani care la începutul lunii februarie a.c. a intrat peste un octogenar din Bucovăţ, în casă, l-a lovit şi i-a furat 900 de lei, după care a fugit, a fost condamnat de Judecătoria Craiova la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu executare. Sentinţa, pronunţată de instanţă la sfârşitul săptămânii trecute, nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

După cum am relatat la momentul respectiv în paginile cotidianului nostru, pe 9 februarie a.c., seara, reprezentanţii IPJ Dolj au fost sesizaţi despre faptul că Marin Luţă, de 86 de ani, din comuna Bucovăţ a fost victima unei infracţiuni de tâlhărie. Poliţiştii din comună au ajuns la locuinţa bătrânului şi au demarat verificările pentru a stabili ce s-a întâmplat. În urma cercetării efectuate la faţa locului şi după ce au discutat cu victima, oamenii legii au stabilit că în timp ce partea vătămată se afla în locuinţă, un bărbat pe care nu îl cunoştea a pătruns în interior şi, profitând de neputinţa sa de a se apăra, l-a lovit şi l-a împins în pat, apoi i-a furat suma de 900 lei din buzunarul unei perechi de pantaloni, după cum a precizat la momentul respectiv purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, agent Amelia Căprărin. Oamenii legii au reuşit să-l găsească şi să-l prindă pe autorul tâlhăriei, Gabriel Alin Lincă, de 17 ani, din aceeaşi localitate, la controlul corporal efectuat asupra tânărului fiind găsită suma de 540 lei. Acesta a recunoscut că el a intrat peste bătrân în casă şi i-a furat banii, explicându-le oamenilor legii că diferenţa a cheltuit-o.

Pe 10 februarie a.c. tânărul a fost prezentat Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă, iar magistraţii instanţei au admis propunerea procurorilor şi i-au mandat de arestare preventivă tânărului, măsură prelungită ulterior de instanţă până la zi. Având în vedere că Lincă şi-a recunoscut fapta, cercetările în dosar s-au desfăşurat destul de repede, astfel că, pe 20 februarie a.c., tânărul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie. Nici procesul n-a durat decât o lună, la sfârşitul săptămânii trecute Judecătoria Craiova pronunţând soluţia în dosar. Astfel, Gabriel Alin Lincă a fost condamnat la o pedeapsă de opt luni închisoare pentru violare de domiciliu şi la doi ani de închisoare pentru tâlhărie, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de doi ani de închisoare, din care urmează să se deducă perioada arestului preventiv de pe 10 februarie a.c. la zi.

Având în vedere faptul că inculpatul i-a achitat părţii vătămate contravaloarea prejudiciului creat, instanţa l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 900 lei cheltuieli judiciare datorate statului, din care suma de 600 lei reprezintă onorariul avocatului din oficiu la urmărirea penală şi la instanţă. Decizia Judecătoriei Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.