Echipă a Şcolii Profesionale din Daneţi, în Turcia, în cadrul unui proiect Erasmus +

0
467

În perioada 23-27.01.2023, o echipă a Școlii Profesionale Daneți, formată din două cadre didactice și cinci elevi, a participat la cea de-a doua mobilitate a proiectului Erasmus + 2021-1-RO01-KA220-SCH-000023887, GREEN STEM GREEN DEAL, desfășurată în Antalya, având tema “STEM Solutions for Marine Pollution”.

Școala Profesională Daneți este coordonatorul acestui proiect, având alături parteneri din țări precum Italia (IISS F.scoD’Aguirre-Dante Alighieri), Lituania (Šiaulių r. Dubysosaukštupiomokykla), Macedonia (SEPUGS “Vasil AntevskiDren) și Turcia (OzelAdalya Anadolu Lisesi, Özel Antalya VizyonKoleji Anadolu Lisesi), care a fost și gazda acestei întâlniri.

” Poluarea marină este o problemă în creștere în lumea de astăzi. Mările și oceanele noastre sunt inundate de două tipuri principale de poluare: substanțe chimice ș igunoi. Soluțiile pentru poluarea marină includ prevenirea și curățarea apelor. În cadrul acestei LTTA ne-am propus să dezvoltăm atât cunoștințele elevilor despre poluarea marine și despre cum afectează acestea ecosistemul, cât ș idezvoltarea soluțiilor bazate pe STEM”, a precizat prof. Ramona Diaconu, director al Şcolii Profesionale din Daneţi .

Obiectivele proiectului legate, de această mobilitate

– înțelegerea modului în care elementele ecosistemului marin sunt conectate unul cu altul;

– dezvoltarea de soluții bazate pe STEM pentru poluarea marină;

-să înțeleagă rolul mării/oceanului pentru planeta noastră;

-identificarea măsurilor împotriva poluării marine.

În primele două zile ale întâlnirii, elevii au lucrat într-o echipă internațională , pentru a descoperi problemele ș isoluțiile legate de poluarea marină, realizând activități legate de ecosistemul marin și colectând date referitoare la mediulmarin din Antalya. În următoarele douăzile, în cadrul unor work-shopuri, profesioniști în domeniul STEM, ingineri și academicieni i-au îndrumat pe elevi în realizarea unor prototipuri destinate curățării și protejării apelor marine. Ultima zi a întâlnirii a fost dedicată prezentării și evaluării proiectelor pe care elevii le-au realizat de-a lungul acestei mobilități.