Din lupte-n secuime şi noroi iscat-am goluri, calificare şi speranţe noi

0
72

Csikszereda Miercurea Ciuc – Universitatea Craiova 0-3

Stadion: Municipal (Miercurea Ciuc – Harghita); Spectatori: 1.400.

Au marcat: Radoslav Dimitrov 27, Cristian Bărbuţ 80, Elvir Koljic 90+2

Csikszereda Miercurea Ciuc: Bordas – Majzik, Mitra, Lalic, I. Nemes – Veres, Csuros – Zs. Nagy (Pal 62′), Pantovic (Hodgyai 67′), B. Antal – Bajko. Rezerve neutilizate: Z. Papp – Berde, Aszalos, Casiadi, N. Papp. Antrenor: Valentin Suciu

Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Dimitrov 7, Donkor 6, Tiago Ferreira 7, Bancu 8 – Bic 6, Mateiu 7 – St. Drăghici 7, Nuno Rocha 7 (Cicâldău 85′), V. Mihăilă 6 (Bărbuţ 74′)  7- Carlos Fortes 5 (Koljic 62′) 6. Rezerve neutilizate: Laur. Popescu – Rz. Popa, Martic, Zete. Antrenor: Devis Mangia

Arbitru: Iulian Dima (Bucureşti); Asistenţi: Bogdan Gheorghe (Bucureşti) şi Gabriel Bârjac (Zalău); Rezervă: Ionuţ Coza (Cernica); Observatori: Dan Jiga (Bistriţa) şi Ciprian Paraschiv (Iaşi).

 

Vizită insolită a Universităţii Craiova, pentru această fază a Cupei României, în fieful unei echipe de liga a III-a. Deţinătoarea trofeului a poposit pentru a doua oară în acest sezon în Ţinutul Secuiesc, după Sepsi Sf. Gheorghe urmând Csikszereda Miercurea Ciuc, altă echipă susţinută de guvernul maghiar. În „polul frigului”, unde hocheiul este sport-rege, terenul a avut carecteristici ale acestui sport. Chiar dacă suprafaţa de joc nu a fost îngheţată, nămolul omniprezent a făcut-o extrem de alunecoasă, jucătorii având probleme mari în a-şi păstra echilibrul, apoi fiind preocupaţi şi de a controla obiectul jocului. Faţă de formula obişnuită, Mangia i-a menajat pe Cicâldău, Koljic, Martic şi Bărbuţ, în condiţiile în care Cristea, Kelic şi Briceag au fost suspendaţi. Deşi în fazele anterioare îi oferise în poartă şanse lui Popescu, antrenorul italian l-a preferat pe compatriotul Pigliacelli, tocmai pentru abilitatea acestuia în jocul cu piciorul pe un astfel de teren. Din start oltenii au fost decişi să speculeze ocazia de a trece de un adversar facil şi de a ajunge pentru al treilea an consecutiv în semifinalele Cupei României. Nu avea să fie un meci spectaculos, nici nu avea cum pe un astfel de teren, dar a fost unul disputat. Gazdele, care eliminaseră Dinamo în optimi, şi-au jucat şansa cu abnegaţie, dar diferenţa de valoare a fost evidentă. În plus, ciucanii, care au efectuat stagiul de pregătire în Antalya, se aflau la primul joc oficial al anului, ritmul lor suferind şi din această cauză. Ocazia primei părţi, semnată de Rocha, dar şi golul lui Dimitrov au venit după faze construite în stânga, unde Nicuşor Bancu a jucat de parcă nu se afla pe aceeaşi suprafaţă dificilă precum restul jucătorilor. Bulgarul a punctat în minutul 27, dintr-o alunecare la a doua bară, după ce Fortes şi Mihăilă rataseră devierea. Fanii gazdelor au tresărit când echipa lor putea obţine un penalty, însă atacantul ciucan fusese deja semnalat în ofsaid, dar şi la o lovitură liberă provocată de o complicare obişnuită pentru Donkor. Craiova nu şi-a mărit avantajul devreme, dar nici nu a dat emoţii fanilor, controlând jocul printr-o posesie destul de bună pe mocirla de la Miercurea Ciuc. Desprinderea a venit târziu şi au realizat-o rezervele Bărbuţ şi Koljic. Primul a punctat după două reluări spre poarta lui Bordas, prima respinsă de portarul gazdelor, iar Koljic a marcat unul dintre cele mai uşoare goluri ale carierei, servit de al treilea intrat pe parcurs, Cicâldău. Păcat că Mangia nu i-a oferit puştiului Zete şansa debutului pe final, deşi scorul şi desfăşurarea jocului îi permiteau. Craiova face pas sărit prin nămol către semifinalele pe care le va disputa tur-retur.

Geolgău, alături de cuplul Manda-Vasilescu

La meciul de la Miercurea Ciuc a fost prezent şi Gheorghiţă Geolgău, gloria Craiovei Maxima venind alături de alţi oficiali ai FRF, Mihai Stoichiţă şi Gabi Bodescu. Împreună cu „eroul de la Bratislava” a asistat la meci şi cuplul de politicieni Claudiu Manda-Lia Olguţa Vasilescu, care mai devreme au luat parte şi la un meci de hochei în zonă.

70 de fani olteni la meci

În ciuda distanţei mari, a programării, în timpul săptămânii, şi a frigului din depresiunea Ciuc, circa 70 de fani ai Universităţii Craiova au fost la Miercurea Ciuc, încurajându-şi frenetic echipa în tentativa acesteia de a-şi apăra trofeul. De altfel, acesta a fost şi numărul maxim de bilete acordat de gazde galeriei adverse, respectiv 5% din capacitate, în condiţiile în care numărul de spectatori a fost în jur de 1.400. Dacă galeria gazdelor a interpretat de mai multe ori imnul Ţinutului Secuiesc şi au scandat „Ria, ria Ungaria!”, fanii olteni şi-au încurajat favoriţii cu celebrele scandări şi cântece, dar au intonat şi „Treceţi batalioane române Carpaţii!”

Mangia: „Nu ştiu dacă terenul e de fotbal sau de rugby”

La finalul meciului, Devis Mangia s-a declarat mulţumit la finalul meciului, a lăudat atitudinea jucătorilor. „Eu sunt mulţumit şi fericit, am avut o atitudine foarte incredibilă. Nu ştiu dacă e de fotbal sau de rugby acest teren. Eu sunt oaspete în această ţară, nu e treaba mea să vorbesc despre teren, dar cred că e bine că nu avem accidentări. Nu cred că e bine să ai astfel de terenuri. E important că nu avem accidentări. Echipa are o atitudine perfectă de când a început anul, sunt foarte, foarte fericit. Toată echipa a făcut un meci foarte, foarte bun. Dimitrov, Bic, Donkor au făcut un meci foarte bun. Drăghici, primul meci cu noi, a jucat bine. Fortes, e primul meci după două luni, a avut o atitudine bună”.