Stocuri de medicamente suficiente pentru spitalele doljene

0
747

Avertizările meteorologice de ninsori abundente, respectiv ger, valabile şi în următoarele zile, au pus în alertă autorităţile sanitare. Astfel, Direcția de Sănătate Publică a participat la evaluarea la nivel de județ a numărul bolnavilor care necesită transport în vederea efectuarii dializei. În plus, în această perioadă, spitalele au obligația de a evalua și a asigura stocul de medicamente și materiale sanitare și al nevoilor imediate pentru situațiile de urgență apărute. Potrivit DSP Dolj, unităţile sanitare doljene nu întâmpină probleme din acest punct de vedere. 

Prin medicii de familie și cu participarea asistenților comunitari, Direcția de Sănătate Publică a participat la catagrafierea bolnavilor cronic cu afecţiuni ce necesită monitorizare permanență, a gravidelor cu risc şi a celor în ultimele două luni de sarcină; copii cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă; persoane dependente fizic; vârstnici cu nevoi speciale (este necesară colaborarea autorităților publice locale). Şi pacienții care necesită dializă au fost transportaţi în unităţile în care fac dializă și rămân internați până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice.

Medicii de familie asigură permanenţa

Unii dintre medicii de familie au fost convocaţi la cabinete pentru a asigura permanenţa până la stabilizarea situaţiei meteo. Direcțiile de sănătate publică colaborează cu autoritățile administrației publice locale în vederea coordonării activităților asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari către cabinetele medicilor de familie din localitate pentru a participa la activitățile desfășurate în această perioadă.

Unitățile sanitare vor menține pacienții, în special femeile gravide, persoane în dializă și persoane fără adăpost în unitate până la trecerea valului de frig.  Bolnavii cronici internaţi care necesită monitorizare permanentă, nu trebuie să fie externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo.

De asemenea, vor fi identificate căile de acces care trebuie degajate cu prioritate pentru asigurarea accesului pacienților, al personalului medical, dar și al ambulanțelor. „Fiecare medic de familie şi-a făcut catagrafie cu copii, bolnavii dializaţi, femeile gravide şi alte categorii de pacienţi. Toate datele au fost transmise şi către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Unităţile sanitare cu paturi din judeţ au comunicat că au suficiente stocuri de medicamente şi materiale sanitare”, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Ministerul Sănătății a solicitat unităților sanitare asigurarea unui climat corespunzător în saloane (căldură, apă, electricitate). Potrivit MS, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă va răspunde de asigurarea cu personal corespunzător în aceasta perioadă (medici, asistenți medicali), precum și de asigurarea degajării căilor de acces de la nivelul Serviciului și al substațiilor  din structura acestuia până la drumul principal.

De evitat expunerea la frig

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.